Pixajoy

Monday, April 04, 2011

Home » Fakta Tentang Pertama

Fakta Tentang Pertama




Selamat pagi. Hari Isnin permulaan segala hari. Mesti ada yang monday sickness..Chill ok..Tak mau malas2..Short update today sebelum nak mula kerja. Nak kongsi lagi sedikit fakta tentang pertama yang mungkin korang tak pernah tahu :
 
Manusia yang pertama dijangkiti HIV ialah pada tahun 1930an.


Pen berdakwat diperkenalkan pada tahun 1884 oleh Lewis E.Waterman, seorang agen insurans. 


Wanita pertama yang mendapat hak mengundi adalah dari New Zealand.


Tayar numat (berisi udara) diperkenalkan pada 1888 oleh John Boyd Dunlop, seorang pakar bedah veterinar berbangsa Scotland. 


Produk pertama yang mempunyai bar code adalah `chewing gum' Wrigleys. 

Orang yang pertama menjejakkan kaki di benua Antartika ialah pada 7 Februari 1821 iaitu pelayar Amerika bernama John Davis, namun beliau tidak mendapat pengiktarafan semasa hayatnya kerana cuma diketahui umum pada 1955 apabila buku log kepalnya dijumpai dan diteliti. 

Senjata biologi telah digunakan sejak permulaan abad ini dan pertama digunakan oleh bangsa Rom dengan memasukkan haiwan mati kedalam empangan untuk meracun sumber air musuh. 

Drama pertama yang dipentaskan adalah karya seniman Mesir pada tahun 3200 Sebelum Masehi- lebih 5,000 tahun lalu. Skrip drama yang dijumpai oleh seorang arkelogi di Luxor pada 1895 ditulis atas tumbuhan papyrus dan masih tersimpan hingga kini. 

Stesen kuasa atom pertama di dunia telah dibina di Obinsk berhampiran Moscow dan memulakan operasinya dalam tahun 1954. 

Nie last entri pasal fakta, pengkaji fakta dah malas dah..keke..Selamat bekerja untuk semua. Pada yang belajar, selamat kuliah. Pada yang dok kat rumah tu, rajin2 mengemas dan masak..Bye..




 
 

24 comments:

Woofer Storm said... Best Blogger Tips

info mnarik sis,hati2 p kerja..heeeheee

*orang yang pertma komen kat entry ini,sy ke??haahaaa ini bukan fakta sis,tapi auta..haaaaaahaa

Liza @ Adzriel AB said... Best Blogger Tips

isteri hanya yang pertama, tiada kedua dan seterusnya...he..he..

wanbu said... Best Blogger Tips

nak tambah sikit..

Hari pertama setiap minggu adalah Hari Isnin hehe....

bunga said... Best Blogger Tips

bagus la puan kutu ni..selalu bg info yang berguna..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Woofer Storm
yup yg pertama, nk jugak.hehe..tp dh lma la smp keja.update dr opis.hehe

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Liza @ Adzriel AB
betul..good!

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@wanbu
ehh macam tiru intro jer..keke

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@bunga
hehe tq..mmg suka fakta nie..:)

chii said... Best Blogger Tips

alaaa...da tade lg ke..chii ske plak baca fakta2 ni..nk cari sendiri..mmg takk arr :p

xpun..dlm setiap n3..puan kutu selitkan ar 2-3 fakta baru :p

♥.::cintabunga™blogspot::.♥ said... Best Blogger Tips

update entry update jugak, tapi risiko tangan kat mouse tu jgn tak amek berat okeh.. bahaye taw.. sharing is scaryyyy~~~

http://ikmalira87.blogspot.com/2011/04/blogger-sekalian-sila-jaga-tangan.html

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@chii

Insyaallah klu ada chii..;)

Atiey said... Best Blogger Tips

Info menarik gud job dear...mummy cuti rini..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@♥.::cintabunga™blogspot::.♥
Insyaallah..terima kasih atas peringatannya..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Atiey
tq besnya..ala muni kul1 nti balik dh.jap jer keje..:)

Mutalib attholib said... Best Blogger Tips

Terima Kasih Cikgu!

Moral: Jadikan diri kita yg pertama dlm perkara kebaikan! :)

Wan Hafisah Collection's said... Best Blogger Tips

Hari Pertama,

saya menyesal berkahwin adalah hari pertama saya diijab kabulkan.

Sedih. Sebak.

mommylavender said... Best Blogger Tips

salam isnin muni~ komen pertama tuk rakan blog...setelah becoty~hee.

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Yang pertama dan terakhir ek. Hehehe, best fakta2 ni. Menarik =)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Mutalib attholib
emm cikgu tak terlatih..haha.yup setuju!

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Wan Hafisah Collection's

tak baik tau

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@mommylavender
Salam mommy..ptot la senyap jer.bcuti ekk..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Fizalinolie
hehe tp pmintaan dr chii tu nk lg..:)

Wan Hafisah Collection's said... Best Blogger Tips

Murni~ u just never in my shoes. It better if u dont know or else u rasa mcm nk tikam lelaki!

Hahhahahah

puanbee said... Best Blogger Tips

rajinyer kutu buat fakta ni sok2 buat auta pulak tau!!