Pixajoy

Saturday, April 09, 2011

Home » Fakta Tentang Bayi Baru Lahir

Fakta Tentang Bayi Baru Lahir

Baby nie seksi dan kiut..


Nak share sikit info tentang bayi baru lahir yang mungkin korang tak tahu :


  • Bayi tiada kepala lutut kerana ia tidak terbentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan


  • Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu. 


  • Bayi mempunyai 300 tulang manakala orang dewasa mempunyai 206 sahaja. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.


  • Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.


  • Bayi mempunyai deria bau yang kuat dan boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.


  • Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.


  • Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.


  • Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat dan boleh membezakan bunyi-buyian serta boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan.


  • Deria rasa bayi masih tidak terbentuk sepenuhnya semasa lahir. Oleh itu mereka tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.


  • Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.


  • Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.


  • Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.


  • Mendengarkan music klasik boleh menambah kepintaran bayi.


  • Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.


  • Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah mereka sangat cepat terkena alahan.


  • Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.




  • SUMBER : http://portal.alamhamil.com/







                   

    22 comments:

    chii said... Best Blogger Tips

    chii paling suka ttg info bayi yg dgr muzik klasik..

    nice2..pasni kalo chii ada baby sendiri..chii nak kasi dgr music mcm beethoven..x pun bond pun ok gak..ehehe;p

    puanbee said... Best Blogger Tips

    cute baby tu ikat reben lak belakang dia ..hee

    halila Ibrahim said... Best Blogger Tips

    bagus2.. rasa macam nak tambah lagi jer.. hehe

    Liza @ Adzriel AB said... Best Blogger Tips

    citer2 pasal baby ni..tambah ke?

    qado apa yang?

    Atiey said... Best Blogger Tips

    nanti kalau boleh nak peknen kali kedua nak bby gurlla....cute cam bby dlm gmbr tu

    kakyong said... Best Blogger Tips

    tu pasal kena cepat2 ajar baby bereanang.. nanti kalo dah tua mcm kakyong ni, terus tak reti berenang.. ngeri jer bila tgk air dalam... hehhehe

    Miss Tira said... Best Blogger Tips

    Woo, 4 dari 10 ada tanda lahir. Bunyi macam cop sirim. Hehehe. Tapi tu laa. Kalau cakap pasal bayi ni Puan Kutu kena tambah satu lagi ni. Hehe.

    Fizalinolie said... Best Blogger Tips

    Wah! menarik. Fiza pun mcm chii tertarik ngan Fakta muzik klasik. Heee. nanti kalau ada baby nak bagi dia dgr lagu2 klasik yg best.. Hihi.

    Puan Kutu said... Best Blogger Tips

    @chii
    amboi chii bagus la nti ank chii bijak jer..:)

    Puan Kutu said... Best Blogger Tips

    @puanbee
    emm mmg kiut la..

    Puan Kutu said... Best Blogger Tips

    @halila Ibrahim
    sila2 tmbh la kak..:)

    Puan Kutu said... Best Blogger Tips

    @Liza @ Adzriel AB
    qado baca entri akk la sbb tak smpt nk ikut..subuk dok mengemas..Insyaallah dh dpt blik kmpg nti bley la tmbh.kehkeh..

    Puan Kutu said... Best Blogger Tips

    @Atiey
    sama la..nk baby gurl jugak..kiut cmtu gak..hehe

    Puan Kutu said... Best Blogger Tips

    @kakyong
    samala kita k.yong,sy pun tak reti berenang.kehkeh

    Puan Kutu said... Best Blogger Tips

    @Miss Tira
    fakta tau tira..Insyaallah..:p

    Puan Kutu said... Best Blogger Tips

    @Fizalinolie
    insyaallah bijak jer ank fiza nti..;)

    Woofer Storm said... Best Blogger Tips

    baby bernafas lebih cepat??kalau ngan sy kena kejar anjing,rasanya sy menang kot..heehee

    info menrik,thank sis..ehheeee

    Atiey said... Best Blogger Tips

    line tak baik sgtlah hri ni kutu...cbox kutu tak kuar2..just nak gitau mummy dtg sini hahahahahah..........

    chii said... Best Blogger Tips

    insya Allah...tp mcm dlm iklan susu ape tah..chii lupa..yg ibu mengandung ni buh headphone kat perut dia..pastu anak dia umo dlm range 5-6 thn..mainkan piano eppy besday..suwet je kan..eehehe

    Rina AVAIL a.k.a cik betty said... Best Blogger Tips

    oh oh..sy antara bayi yg bertanda lahir..

    waa baru perasan sy pengomen fanatik di sini..hehe

    Awan Biru said... Best Blogger Tips

    Dan Awan ada baca yang bayi boleh menelan dan bernafas dalam satu masa. Tetapi ia akan hilang ketika berusia 6 bulan kalau tak silap Awan.

    jebengotai said... Best Blogger Tips

    segan lak bayi leh berenang..sy x reti..hehe