Pixajoy

Sunday, June 09, 2013

Home » Petua Bila Bayi Bertahi Mata

Petua Bila Bayi Bertahi Mata



Masa lahir naik risau juga sebab mata kanan Afia selalu berair dan bertahi. Memang banyak la tahi mata dia. Aku sentiasa sediakan tuala basah untuk lap mata Afia sebab aku sangat anti bila tengok baby comot. 

Normal ke baby bertahi mata ekk? Masa Aiman dulu rasanya takde pun macam ni. En suami dan gelabah takut anak beliau alami masalah yang sama macam beliau, mata allergic. Kata orang tua-tua, sebab panas kot tu yang mata bertahi. 

Petuanya bila baby bertahi mata, titis susu badan dekat mata. MIL aku kata kalau mata sebelah kanan, letak susu sebelah kiri, begitulah sebaliknya. Entah apa relevennya jangan tanya ku takde jawapan untuk itu. Kawan aku pun bagi petua yang sama. Aku tak ikut sangat pun.hehe..




Sekadar berkongsi mana tau ada yang nak cuba ikhtiar kalau baby alami masalah yang sama. Aku just bagi petua yang aku sendiri tak amalkan,boleh?haha..Sekarang ni Alhamdulillah mata Afia dah ok.






26 comments:

iietamalek said... Best Blogger Tips

betul tu. my mom kata sebab panas. titik kat kat cotton bud pastu lap kan kat matanya...saya buat macam tula.alhamdulillah hilang

Mama Adam said... Best Blogger Tips

My MIL pun suruh buat macam tu.... Apa relevennya, sama la... Tak tau. Sapa nk cuba, cubalah. Ikhtiar =)

Anonymous said... Best Blogger Tips

What a stuff of un-ambiguity and preserveness of valuable
know-how concerning unexpected emotions.

my site :: only the best review

Nastyna said... Best Blogger Tips

JJ dulu pun sebelha bertahi mata, agak lama jugak la, kadang2 langsung tak leh buka mata. My nenek dah bisaing suh letak susu ibu, tak nak saya, pi cari ubat segala. Last2 one day titiskan la few drops susu, then terus hilang. Nasib baik my nenek tak cakap "I told u....". hahaha malu.

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

alooo..maybe sbb pemakanan si mama gak kot..alahai comeynya baby.....geram..:P

MulutPayau said... Best Blogger Tips

mana Aci bagi petua yg tak diamalkan ....Hihihi
Masa anak akak kecik dulu pun mak bagi petua yg sama...

NzA said... Best Blogger Tips

akak pn pernah dengar petua tu ttp xberani nk cuba...Alhamdulillah dh ok tu....

Anonymous said... Best Blogger Tips

Very good article. I will be facing a few of these issues as
well..

My site; special compilation

Etuza Ezawarna said... Best Blogger Tips

isteri saya ada amalkan petua ni...wallahualam..sebab air liur manusia pun boleh jadi ubat...

transformed housewife said... Best Blogger Tips

mcmana boleh hilang taik mata kalau PB tak amalkan petua tu?

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Anak adik akak mcm ni juga. Lama2 nanti hilanglah. Petua tu dlm keluarga ada juga buat.

Nor Salmi said... Best Blogger Tips

Akak dulupun pernah buat jika anak-anak sakit mata. Alhamdulillah, mujarab..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

First time dgr petua ni. Best ni... Untuk panduan masa akan datang. Terima kasih Muni... Kerana sudi berkongsi :)

LiYa HaNiF :: said... Best Blogger Tips

samalah liya pun tahu gitu gak... letak susu ibu... tapi tak delah banyak pun...sikit je... :)

Masya said... Best Blogger Tips

mak saya pun bg petua yg sama.. jgn tanya sy jugak apa relevennya hahaha

Mrs Lurve said... Best Blogger Tips

qisya pun kena jgk ri2..betul sy amalkan tips nie. tp cara wat pd qisya..kalo kena sblh mata kanan, mata kanan jgk sy titiskan dgn susu

izan mama mia said... Best Blogger Tips

mia dl xkena..so tak ada pengalaman..huhu

husna zahidi said... Best Blogger Tips

husna macam pernah dgr..

eh..susu ibu nih hebat taw..dulu kalau husna sakit mata mesti cari mama suruh titiskan air susunya..lega terus..=)

Anonymous said... Best Blogger Tips

titik air susu tu dalam mata ke or sapu kat luar je?

Mosais Saman said... Best Blogger Tips

Cmner nieh..? Nk ikut x petua tuh..mcm x sahih jer

Mosais Saman said... Best Blogger Tips

Mcm betul juga tu..titik susu ibu mcm eyemo moist tu ke..
Anak saya umo dh 2tahun buleh ke buat mcm tu..

ain732 said... Best Blogger Tips

Saudara mara saya dan saya sendiri amalakan petua tu. ....... Alhamdulillah mmg mujarab. .. kuasa Allah... susu ibu tu pun mmg terbaik utk baby. ... Wallahualam

Rina said... Best Blogger Tips

Simpan susu kita dlm fridge,bekukan yek..kot la nak guna time emergency masa anak2 dah besar nanti..hihi

Download Film Bluray said... Best Blogger Tips

lucu bgt

cikfatin said... Best Blogger Tips

Bukan lucu pown...mmg petua betol...dlam susu ibu byk khasiat dia...xperlu nk cri rwatan lain...sbb tu kita pggil titisan emas

surijunior.com said... Best Blogger Tips

First time tahu petua ni. Kena try kat baby

Thank you!!