Pixajoy

Tuesday, October 09, 2018

Aktiviti Prasekolah Afia



Minggu UPSR yang lepas, untuk tak mengganggu exam, pra sekolah Afia adakan aktiviti luar. Jamuan di Giant ibu hantar, nak patah balik tak padan la jamuan pun sejam lebih ja, so ibu dengan Aryan tunggu sampai selesai.

Dah lambat pun pulun ambil gambar dulu. Excited nak makan KFC. 

Pic ni cikgu send di group whatsapp. Jadi la ada satu muka Afia.  

Sementara menunggu ibu bawa Aryan main kat playground. 

Pastu budak sado ni bunyi lapar, dia pun nak makan kfc jugak. Ibu order snack plate dia sorang licin 2 ketul. Ibu makan roti je la. Haha

Habis jamuan sambung main. 

Aryan dah boring ajak balik, Kak Pia tak puas main lagi

Sebelum balik belanja aiskrim sorang satu

Tu sebekas licin pastu yang KakPia tak mau dia jugak habiskan

Aktiviti kedua menonton wayang di Village Mall. Abang Aiman kebetulan hari tu dicutikan juga sebab UPSR, ibu tambah lagi dua seat join tengok wayang sama, last minute abah depa nak join juga, tak jadi meniaga risau ibu tak pandai drive pi sana. Adik Aryan ibu hantar mak pengasuh. 

Beratur sebelum masuk panggung

Bersama cikgu-cikgu dan pembantu. 

Kak Pia nak duduk dengan ibu tapi ibu tak mau kacau privasi depa dengan kawan-kawan. 

Dia ok je duduk dengan kawan-kawan. Enjoy depa dok dengar ketawa bersilih ganti. 

Ibu abah wefie sat mai tengok kartun. Cerita Small Foot tu best,  tapi sebab letih dan mengantuk ibu abah terlelap juga dalam panggung. Abah siap pakej berdengkur lagi. Hehe

Sebelum balik ibu minta pose kat sini buat kenangan. 






Wednesday, September 19, 2018

Afia Juara Baju Patriotik



13 September sekolah Aiman Afia adakan sambutan Hari Merdeka dan Hari Malaysia. Prasekolah sahaja terlibat pertandingan baju patriotik. Sebab KakNa (anak mak pengasuh) pulun sangat nak buat baju untuk Kak Pia, ibu pun ok je. Ni la peluang Afia nak tunjuk bakat, rasa pengalaman masuk bertanding disamping mendidik semangat dan yakin diri berdepan orang ramai. 

Malam sebelum bertanding tu ibu duty malam, tu yang saat akhir DIY bunga tangan untuk pengantin Merdeka. Ya kita buat tema Pengantin Merdeka untuk Afia yang suka sangat nak jadi pengantin. Happy tak kata la dok pakai buang je baju ni ajak ibu praktis catwalk. hehe

Pose dulu sebelum ke sekolah


Gambar yang cikgu hantar di group whatsapp. Meriah anak-anak pra comel belaka dengan baju Merdeka.  

Nampak tak model ibu mana ada kamera situ dia pulun senyum. Bunga tangan tu reben dia dah tercabut. 

Waktu latihan dengan acara sebenar dah jadi lain disebabkan cikgu dok bagi arahan kat depan pada kawan-kawan lain. Afia tak ikut steps yang ibu ajar tapi nampak dia ikut arahan cikgu dengan baik. 

Ibu bangga dengan Afia. Terserlah kecomelan, tahap confident, gaya bersahaja yang tersendiri. You did a very good job Kak Pia! Senyuman manis yang tak lekang sepanjang atas pentas memang menusuk kekalbu ibu tau, dok ulang tengok video ni berkali-kali tak boleh move on, over tak haha


Alhamdulilah Afia juara. Tak sia - sia Kak Na dia redah hujan hantar tailor buat baju. Berbaloi juga usaha ibu DIY flower veil dan  flower bouquet untuk pengantin. 

Ibu ambil dari sekolah happy cerita dia dapat nombor 1. Hadiah tapaware je pun tapi pengalaman pertama masuk bertanding jadi kenangan paling manis sebab juara.





Saturday, September 15, 2018

Resepi Bebola Nasi Tempe


Ok tempek resepi lagi. Pertama kali buat ni haruslah masukkan di blog. Orang kata untuk anak yang tak suka makan nasi tu boleh pelbagaikan menu. Anak-anak aku semua balun, semua pun pencinta makanan tapi ibu depa saja la pun gigih juga nak buat benda-benda camni.

Ni sebab dah tak tentu arah nak makan apa.. Apa ja bahan yang ada kita hasilkan menu baru janji boleh makan. Masa dok proses buat ni pun anak-anak berkali kali tanya ibu buat apa.. ibu masak apa..tapi entah lah anak oii nak bagi nama apa masakan ni pun tak tau. At last kita namakan Bebola Nasi Tempe. Sukatan tu hentam saja lah mana nak lebihkan dan kurangkan ikut suka tekak. Boleh adjust ikut apa bahan yang ada kat rumah, tak payah la ikut sebijik resepi aku ni.hehe

Potong dadu kentang + lobak + bawang besar, tumbuk isi ayam + tempe + ikan bilis + bawang putih hingga hancur. Satukan semua dengan nasi, masukkan tepung gandum + garam + air. 

Bulatkan camni, tambah tepung & air, gentel sampai jadi bebola. 

Celup bebola dengan telur,  boleh salut dengan breadcrumbs kemudian goreng. Aku tak ada serbuk roti,  so buat ala2 begedil je. 


Bawang putih + ikan bilis tu aku letak sebagai perasa, so tak perlu serbuk perasa sebagai penyedap. Siap dah bebola sihat yang sungguh enak dimakan dengan sos dan mayones. Cheewah.. 






Friday, September 14, 2018

DIY Flower Hand Bouquet & Flower Veil



Ok nak juga tempek sini kenangan. Ibu DIY bunga tangan dan bunga di kepala veil untuk Afia masuk pertandingan baju patriotik. Ni pun idea saat akhir gunakan perca baki bendera baju Afia. 

Hand bouquet mulanya dah malas nak buat, malam sebelum pertandingan dapat idea gulung-gulung bendera tu jadikan kelopak bunga pastu cantumkan. Versi simple guna apa ja bahan yang ada janji Afia happy. 

Muka happy dapat hand bouquet 

Reben ni ja ada. Pink pun hentam sajalah. Masa Afia naik pentas rebennya tercabut. Tapi takpa la still nice tanpa reben. 

Siap untuk Pengantin Merdeka kita.

Ibu tengok veil bendera Afia kosong macam tak menarik, nak pergi beli headband dah tak sempat so cuba google dan jumpa cara nak buat bunga dari kain. Jom tengok cara nak buat dan hasilnya. Gambar step by step ni ibu ambil di pinterest. 

Potong kain memanjang dan lipat pastu potong buat kelopak bunga

Pastu jahit dan cantumkan jadi bunga. Mudah kan

Ni yg ibu buat. Ibu cantumkan bunga terus jahit pada veil. 

Tara.. Hasilnya

Nanti update kisah Afia bertanding.




Thursday, September 06, 2018

Raya Haji 2018


Tu dia baru nak update kisah raya haji. Ok la kan better late than never.haha..Raya tahun ni tak balik kampung langsung kita beraya kat Sungai Petani je. Mak abah mertua balik beraya di Johor, aku pulak raya pertama tu duty malam, en suami planning raya kedua dah mula berniaga, sebab hujan raya ketiga baru start.

Raya sendiri bermakna menu raya masak sendiri la kan..No ketupat rendang, masak nasi minyak bodoh-bodoh je senang sekali harung boleh makan dari pagi sampai malam. Here our nasi minyak.

Kambing Masak Hitam, Ayam Masak Merah & Acar Mentah

Mak ngasuh depa ni jemput kenduri Korban kat Kampung Memali, Baling. Dah takda aktiviti apa lepas solat raya tu en suami ajak kesana. Anak dara mood baik nak pose dalam kereta, layan! 

Jubah Wan Maktok beli di Mekah. 

Selfie so-so tempek pi la dah ni ja picture raya yang ada. haha.. 

Abang Aiman kat rumah kenduri

Esoknya habis duty pagi stall nasi lemak semua masih tak buka, kita sarapan kat mamak ja la sambil mengimbau kenangan roti salad mamak yang penuh nostalgia. 

Kalau nak tau dulu waktu ibu abah fall in love, roti salad ni la antara menu kegemaran kami. Hari ni setelah 12 tahun kahwin, dengan pakej 3 anak baru nak makan menu zaman bercinta. Hakhak



Raya kedua baru masak menu raya. DIY nasi himpit dan kuah kacang daging je, jadi la habuan orang raya sendiri tanpa sanak saudara. hehe








Sunday, August 12, 2018

Resepi Roti Bakar Bahan Paling Simple



Hai.. dah macam buku resepi dah pun nak update blog makin hari makin sendu. huhu. Apa pun roti bakar ni antara resepi wajib  tempek sebab best gila.

Aku try buat pertama kali menjadi gebu elok, suka sangat sebab bahan semua mudah dapat tak payah susah nak uli lama, takda bread maker pun boleh buat dengan girang tanpa mensadokan otot lengan.  Pastu kan resepi dia tak guna bread flour dan tak renyah,  simple step boleh makan roti yang sedap.

En suami pun kata sedap, lagi sedap dari yang beli kat kedai, anak- anak ja tak makan sangat sebab aku buat kosong takda inti. Cicah roti dengan kopi, teh ke milo nikmat tau, tapi aku suka ja makan begitu saja.  Next time boleh letak inti, cuba buat roti sosej pakai resepi sama.

Resepi Roti Bakar

1 kg tepung gandum
1 Peket yis mauripan
2 biji telur Gred B
1 gelas gula
1 gelas minyak
2 gelas air
1 sb baking powder

Cara - cara : Campur semua bahan, uli sampai doh betul-betul tak melekat kat tangan. Rehatkan hingga doh naik,  masukkan inti kemudian bakar.

Tada.. 

Banyak ni 1kg, 3 hari makan tak habis.haha

Bukti kegebuan 

Aku pakai cawan plastik ikea tu ja. Tak suka manis kurangkan sikit gula ya. Kalau nak roti cantik pepandai la bulatkan bagi sama saiz. Aku ni belasah ja kecik besar nak cepat kejar masa nak masuk duty malam. Puas makan buat sendiri. Selamat mencuba!





Monday, July 16, 2018

DIY Nasi Himpit



Zaman jimat cermat penuh berhemat ni tambah-tambah lepas raya dengan gaji lambat lagi marilah kita buat sendiri nasi himpit.haha Jimat banyak nak beli memang makan modal jugak la.. Dulu pernah sekali aku buat, ni cuba buat sekali lagi dalam kuantiti banyak nasib baik jadi. Tempohari buat untuk jamuan raya office pastu jamuan raya Afia pun prasekolah diminta menyumbang nasi himpit, kali kedua buat lebihkan untuk makan sendiri.

Tada...aku buat kuah kacang ayam je.

Resepi DIY Nasi himpit. 
Basuh beras hingga bersih kemudian isi beras 1/3 daripada plastik. Stepler dihujung pastu cucuk dengan lidi buat lubang. Rendam beberapa jam sebelum rebus.

Rebus sampai masak ye

Toskan dan biar sejuk

Potong dan ngap. 


Mudah je kan. Boleh guna plastik aiskrim, plastik yang 4 segi tu apa-apa size je janji isi beras 1/3 daripada plastik. Aku guna plastik air en suami niaga bulan puasa, mana yang ada kita belasah guna tak payah beli.




Saturday, July 14, 2018

Jamuan Raya Office & Sekolah



Kejadian Isnin lepas. Jamuan raya office ni unplanned, officemate aku Nida nak buat laksa, so kita buat ala potluck je la..sapa rasa nak buat kenduri bawa makanan, nak bawak perut saja pun no hal.huhu..Even makanan tak variasi Alhamdulillah kenyang, siap boleh jemput lagi staf dari office lain mai makan.

Main dish laksa utara, sedap secukup rasa. Sempoi ja isi dalam bekas ikea aku, kes terlupa bawa bekas cantik.

Ni aku buat last minute, DIY nasi himpit dan kuah kacang. Memang pasrah je la buat tambah menu. Berasa macam takda makanan aku pulun jugak buat berserah kalau jadi bawak, tak jadi makan sendiri haha Alhamdulillah menjadi juga walaupun rasa so so je tapi niat ikhlas tau nak jamu kawan-kawan makan.huhu

Merasa juga ketupat Kelantan. Kak Wan Mek Klete buat..ohh rupanya dah siap isi serunding kat dalam ketupat pertama kali aku makan jakun sungguh.haha..Masa macam ni la kan dapat merasa makanan negeri berbeza plus air tangan kawan-kawan.

Kek Coklat Kukus Lembap & Kek Planta Chocholate Rice. Dua2 aku buat ni memang untuk potluck. Yang Kek Planta tu terhangit sikit tapi masih boleh makan. Kek Coklat dah selalu buat, cuma rasa berbeza sikit la dah ikut resepi berbeza, just nice lembap dia.

Tembikai pencuci mulut sumbangan Kak Aifah

Kak Wan si pembuat ketupat Kelantan

Staf Pentadbiran & RSAT

Staff Tadbir

Kak Aifah & Nida

Walaupun muka buruk plus bulat tempek gak sebab ni ja pic yang ada. Aku ni tak berapa galak sangat nak bergambar, sejenis kaki makan..tu yang gambar makanan je ada.

Hari Rabu pula jamuan raya sekolah. Setiap tahun aku tak pernah join pun, ni sebab Afia je ibu pulun gak la pergi bawak dia. Lagipun prasekolah memang cikgu minta parents bawa dan pantau anak. Snap siap2 nanti sampai sana memang tak sempat bergambar kenangan, dah kalut nak makan dan kepung Aryan. 

Kak Pia 

Perut Aryan seksi tu hahaha

Ibu bersungguh dah kontrol, Aryan ni tak pernah elok la huhu 

Muka ada senyum kalut nak pi jamuan raya.

Booth makanan punya la banyak tak tertaip dah aku. Aku cuma makan nasi, laksam, cucur udang dan ketupat rendang je yang lain tak daya dah nak rasa pun, kenyang.

Dia belasah dadih 2 cawan, kotor habis baju pastu minta buka baju tayang perut boroi dia.haha

Makan nasi abah masak. Abah depa and the geng pun join jamuan sekolah semalaman tak lena sediakan booth nasi gulai daging.


Petangnya en suami bawa balik nasi dan bubur gandum, makanya seharian ibu gantung periuk belanga. Alhamdulillah rezeki hujung Syawal. Till we meet again next Syawal Insyaallah.