Pixajoy

Friday, June 21, 2013

Home » Tolong Aku : Bentan Bersalin

Tolong Aku : Bentan Bersalin



Sory ye banyak lagi aku tak sempat balas jejak. Kelmarin aku bangun je tidur rasa sakit dekat ibu jari kaki sebelah kiri. Sakitnya sikit je la. Tak sangka pulak benda ni berlarutan. Semalam petang dah mula rasa sakit banyak complete dengan bengkak. 

Apa yang aku nampak bengkaknya tak la teruk tapi sakitnya Ya Allah, Memang sakit la. Rasa menyucuk-nyucuk macam baru lepas accident, malamnya baru mengerang kesakitan.huhu Macam la aku pernah accident kan. Ok rasa sakitnya macam sakit nak beranak pun ada. Sakit nk beranak ada gak stop, kaki aku ni sakit non stop. 

Hari ni nak berjalan pun susah. Nak bangun sementara nak timing tu kemain sakit. Malam tadi dan hari ni aku dok mengerang kesakitan je sepanjang masa. Mujur malam tadi Afia behave. En suami kata aku bentan. Bila aku google takde pulak aku jumpa orang bentan bengkak kat kaki macam aku ni. Tapi bentan memang bleh berlaku even kita dah habis pantang.

Dari semalam aku dok sapu minyak gud gud (sounds like but but, sama tapi bukan dia.huhu..). Minyak ni en suami beli mana entah memang ada kt rumah. Petang tadi dok cari minyak halia tak jumpa, yang jumpa minyak panas langkawi. Bila sapu minyak panas ni sekarang baru rasa lega sikit. Harapnya malam ni tak berdenyut sakit macam malam semalam la.

Nak tanya korang yang berpengalaman, inikah namanya bentan? Aku rasa macam aku ada tersepak benda tapi lupa la pulak bila dan apa yang aku sepak. Yang nyata aku dah makan cendol hari tu. Sebelum ni tak pernah request pulut. Hari tu entah macam mana aku p hentam pulut lupa terus pasal pantang. Mungkinkah aku jadi macam ni sebab pulut?Tolong aku..





12 comments:

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

tak dapat tolong sebab tak pernah mengalami

husna zahidi said... Best Blogger Tips

erk bentan??

Noe said... Best Blogger Tips

x pasti la sbb x ada pengalaman...biasa dengar org sebut bentan..tp x tau la bentan tu camne..

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Mungkin sebab tersedak sesuatu. Org tua2 selalu pesan jgn sampai tersepak sesuatu ketika pantang. Kalau ikut famili. Ambil param sapu tempat yg sakit tu.

MulutPayau said... Best Blogger Tips

kesiannya...
Akak tak pernah alami kes mcm ni...semoga cepat sembuh ya dik...

Nastyna said... Best Blogger Tips

Alamak... teruk jugak bunyi sakitnya kalau lagu tu skali, but am very sorry I tak tau nak tolong camner, "bentan" pun first time I dengar. Hope it will go away soonest la.

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Ala siannya. Mungkin sbb ibu jari terlanggar tu. Saya xde pulak petua apa2. Ingat 44 hari tu je bleh bentan. Rupanya pantang ni kena jaga sampai betul2 sihat ye

izan mama mia said... Best Blogger Tips

hah sudah,..tak pernah pulak dok dengar bentan sampai bengkak n sakit kaki... tapi mmg arr cepat sangat pekena cendol pulut tu...huhu

apapa pun...harap meereda dgn cepat,..pasni,..hati2 makan yer muni

Tihara said... Best Blogger Tips

akak ni memang lansung takde experience pasal ni tapi selalu dengar mak pesan kat my sis dulu, hati2 jangan tersepak apa-apa, jalan slow2..makan kena pantang..take care dear

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Bukan ke kalau bentan tu biasanya diiringi dengan demam? Dan darah nifas yg banyak.... Okje pun tak sure....tanya yg pakar le....

Masya said... Best Blogger Tips

rasanya murni tersepak sesuatu kot tanpa sedar, takk pun murni berdiri lama ker... atau duduk bersila...

sy x pernah kene.. tp cubalah sapu param mana tahu lega, ataupun tamba koyok.. jgn lupa pakai stokin.. walaupun keluar rumah... harap murni dah sihat.. sorry lambat komen, kdg blog murni ok.. kdg x dapat komen.. klu bw kat rumah barulah blh komen blog kwn2 bnyk sikit.. kat opis internet dah lembappp.. dpt baca jer kdg

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

betull a bentan tu kutu... mak hanie selalu peringatkan, baik2 jaga ibu jari kaki tu, jgn terhantuk mana2...

rupanya makan cendol pun jadi ye