Pixajoy

Thursday, October 03, 2013

Home » Susu Merudum

Susu Merudum



Lepas aku demam, cirit birit dan sakit perut hari tu tiba-tiba producing susu makin merudum. Terpaksa bekalkan susu beku dekat pengasuh. Si Bambam pulak demand tau, susu tu dia minum sambil membebel. Tak berapa suka sebab dah sedap dengan fresh. Nak kata stress tak la jugak, tapi rasa down sikit la, lepas Afia menyusu, asal perah paling kuat dapat 1 aunz, sebelum ni paling kurang pun mesti 3 aunz. Kalau Afia tak hisap, dekat pejabat biasanya aku perah boleh jejak 6 aunz.



Bila aku cari punca, salah satu penyebab susu merudum mungkin aku kurang minum air, lepas tu aku malas perah susu. Tambah pulak Afia tak layan susu beku, jadi aku malas dah nak buat stok beku banyak-banyak, buat membazir. Dah banyak dah aku buang macam tu je. Dah la storage guna plastik yang ziplock tu, bukan boleh renew balik.


Persoalannya bukan sebab pembaziran susu expired, kira beruntung la kan susu banyak sampai berlebihan untuk Afia. Dengan sedikit ujian, aku cuba bertenang,cari punca dan Alhamdulillah hari ni masa perah dekat ofis, berjaya marmet 8aunz. Semoga rezeki Afia terus mencurah, ada lebih kurang sebulan lagi nak terima sijil penyusuan eksklusif (6bulan) untuk si bambam. Bak kata ummi Aisy, sijil buat sendiri.hehe.. 






23 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Best Blogger Tips

Bolatnya Afia..geram tgk..

adrianna syaz said... Best Blogger Tips

Assalammualaikum akak puan kutu.comelnya bby..sya ada tgk kawan2 sya minum susu untuk menambahkan susu badan kan..tp apa nmanya x tau plak sya.

Chot said... Best Blogger Tips

Eh. Ada sijil ye. Kira mcm reward la kan. Hik. moga dmurahkan rezeki afia

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

6 bulan tu dah dapat sijil diploma.. :-)

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Mungkin ada benarnya Muni... Kurang minum air menyebabkan susu kurang. Dulu time Alia umur 4 bln tak silap. Fiza hadapi masalah spt Muni. Mak suruhla minum byk air. Dan... Sampai skrg dah terbiasa minum byk air walaupun tak berapa nak suka minum air kosong. Hehe...

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

makin bambam..pandai demand yer nak yang fresh..

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

akak dulu2 malas nak buat stok byk2...nasib baik jugak dolu2 kerja shif..masa kerja pun singkat..x de ler susah2..yg susahnya skrg..Afif tak bercerai susu badan lagi..dah 2 tahun setengah dah..huhuhu..:)
*geram ngan si manis ni..*

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Good luck ya.. Gigih mendengarnya :)

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Usaha tangga kejayaan. Jangan bimbang mesti boleh qualified dan dapat sijil tu nanti :D

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Mmg xnk langsung eh susu perah? Sayangnya...

GREENJADE said... Best Blogger Tips

caiyok caiyok sis! byk2 bertenang sure susu akan keluar balik mencurah2 :)

sy pun pernah alami hal yg sama..mmg mood sikit down gak le tapi tepuk2 manja kt pipi ni kasi semangat diri sendiri..hehehe

Norhasniza Khalid said... Best Blogger Tips

alahai.. kesiannya, mama pun sama sekarang susu ada sikit kureng.... risau jugak.

LYAfrina said... Best Blogger Tips

caiyokkkkk.. lya doakan moga tcpai target nk dptkan sijil tu.. sijil ttinggi bg seorg ibu. bkn smua tau bpluang mdptknnya

anamizu said... Best Blogger Tips

alololo bambamnye afia!
gewaammm acik ana tgk tau! hehe

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Semoga Afia tetap mendapatkan susu ibu yg terbaik..Amin! mula risau kan bila susu merudum..moga Allah memurahkan rezeki susu ibu but Afia bam-bam ni...:)

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Semoga rezeki Afia berganda nanti....
Comelnya si bambam ni...Pandai pulak posing....

puanbee said... Best Blogger Tips

sijil buat sendiri ye .. hik2

Masya said... Best Blogger Tips

Ujian ni buat murni jgn pth semangat... Demi afia

Noe said... Best Blogger Tips

teruskan usaha...insyaAllah...ada la rezeki tuk Afia tu...

lizz said... Best Blogger Tips

biasala kalo kita kurang sihat @ stress susu kurang sikit...banyakkan berehat yekkk....
si afia mkn bambam...comelsss

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

amin...inshallah..dh demam mmg la kurang air kan..pasni will back to normal..

ZieMarziah said... Best Blogger Tips

fuhh comel gila afia pakai cap tu..muka innocent je

TelingaBulat said... Best Blogger Tips

baiknye fiaa ;)