Pixajoy

Saturday, October 19, 2013

Home » Resepi Sos Black Pepper Sedap

Resepi Sos Black Pepper Sedap



Aku dah lama hutang resepi ni dengan seseorang. Baru ni dapat daging korban, buat la beef steak dan black pepper sauce. Mari aku langsaikan hutang laju-laju. 


Resepi Sos Black Pepper : Panaskan kuali, masukkan butter pastu tumis bawang merah + bawang putih yang di cincang halus. Agak dah naik bau masukkan tepung gandum. Goreng sekejap pastu masukkan stok ayam or daging, kalau takde belasah je guna air. Lepas tu boleh masukkan susu cair, lada hitam yang ditumbuk, sos tiram, sos cili dan kicap. Perasakan dengan garam,gula dan serbuk ayam. Kalau suka boleh masukkan cendawan butang macam aku. Kalau nak sos lebih bergaya hitam, mutu, keunggulan taruk la kicap lebih. 

Resepi ni mudah dan sedap. Boleh bekukan kat dalam freezer, time nak makan tinggal panaskan. Selamat mencuba.




18 comments:

Chot said... Best Blogger Tips

Tepung gndum tu kne bncuh air dlu x? ..

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

akak pandai makan jer..tak pernah buat..besok2 kalau teringin nak buat bolehla akak bukak blog PK jer..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Chot

akk biasanya tak campur air,ada org buat campur air..mana2 pun boleh chot..:)

Chot said... Best Blogger Tips

Oo..okey..tenkiu kak

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Anak dara kakak suka buat ini. Kalau makan dgn wedges pun dia suka buat sos macam ini sendiri...

umi alya said... Best Blogger Tips

nnt akak cuba erk

izan mama mia said... Best Blogger Tips

plg suka sos lada hitam buat sendiri..sdap kan..leh mkn byk

adrianna syaz said... Best Blogger Tips

Bleh try buat nanti ni akk..tak pyh bli dah..bleh letak byk2 mushroom..

Norhasniza Khalid said... Best Blogger Tips

waaa.... sedapnya, nak boleh..

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

SA pandai mkn je la....nk buat tu ntah bila...anyway thanks for the resipi...

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

wah! simple dan sedap..boleh cuba nnti...:)

wantie said... Best Blogger Tips

bila ada resepi yang best. haruslah mencuba... i loike

Time Traveller said... Best Blogger Tips

cop cop.. tepung tu letak banyak mana?? kang jadi kek pulak hahahaa :P

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Haii.... sedapnya la... huhuhu. Banyaknya godaan =)

Masya said... Best Blogger Tips

Terbaikkkk lain kali blh cuba

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sedapnya...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Okje pun pernah buat gak...mmg senang dan mudah....sedap pun sedap...

Nastyna said... Best Blogger Tips

owhh ini yer... memang macam mudah.