Pixajoy

Tuesday, October 22, 2013

Home » Ajar Anak Membaca Bahasa Inggeris

Ajar Anak Membaca Bahasa Inggeris



Dah lama kan Aiman habiskan Bacalah Anakku, sekarang dok ulang lagi baca buku tu. Konon sekarang dah terror sangat dah. Acik Aiman datang sibuk dia mengajar Acik dia kaedah fotenik.hehe..Read easy aku dok bertangguh lagi nak beli. Sementara tu cuba dulu google bahan nak mengajar Aiman membaca Bahasa Inggeris. Banyak juga yang aku jumpa. Salah satu yang menarik web Progressive Phonics. Yang bestnya semua boleh download secara percuma.

Buku Progressive Phonics ni ada tiga set, Beginner, Intermediate dan Advance Phonics. Aiman dan ibu baru mulakan dengan Beginner Phonics, yang ni je ada 5 set buku. Aku tak print cuma baca dekat monitor dengan Aiman. Temanya nak jimat ink.hehe.. Benda ni kaedahnya kita kena join baca sekali dengan anak. Kita mula baca, kemudian bila tiba pada perkataan yang merah dan besar, tu tugas anak untuk sebut. 

Line slow aku malas nak upload picture (alasan). Just nak kongsi kot-kot ada antara korang mencari bahan untuk mengajar anak membaca omputih. Progressive Phonics Beginner boleh mulakan seawal anak 4 tahun, cuma pastikan anak dah kenal huruf la. Waktu cuti sekolah ni mari kita rajinkan diri homeschoolkan anak-anak, kalau tak asyik main game je kan.





24 comments:

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

selamat mengajar PK...masa anak sulong dulu excited jugak nak mengajar..Alhamdulliah masa Along 3 tahun dia dah kenal ABC..sekarang ni dah tak berapa rajin..(jarang mengajar anak2)..tp bila baca n3 ni cam semangat balik!!tak sabar pulak nak ajar Afif..:)
*skrg ni Afif suka tengok cerita Omputih..Shrek,The Sound Of Music..

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Hahah... MA pun suka! Tapi, MA print. Sbb adam mmg asik tgk skrin - psp, ipad, xbox. Nnti rosak mata. Lg pun.... laptop MA dh rosak. Numpang laptop papa... ganggu dia buat kerja

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Betul la... kalo dkt senang. Pindah kl jom. Masuk wisma. Hahahah

Noe said... Best Blogger Tips

rajinnya PK...noe dulu masa anak sulung rajin la..skang ni malas la...hehehe...tp tetap la ajar sikit2 kt diaorg

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Kalau bookstore di S'pore banyak buku phonix ini dijual utk kegunaan anak-anak sedari usia 3-4 tahun. Belajar membunyikan huruf cepat buat anak-anak membaca juga, bagus ni..

TelingaBulat said... Best Blogger Tips

skg budak2 da zaman canggih semua belaja melalui tab jee..search aje then download

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

good info..tq PK..fyzz pun ngan anak2 nih mmg byk harapkan sekolah n taska ja..tp yg selalu fyzz praktikan speaking londong la degn depa..hehe..takla fully English..kdng2 full..kdg2 words..Alhamdulillah anak2 mudah paham kan..

umi alya said... Best Blogger Tips

Pn Kutu mmg rajin..

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Kita pun rasanya nak jadi partime tutor/ustazah cuti sekolah ni. Rileks habis anak bujang I dok mengulit tab 24-7. Tak tahan dah Mommy dok jeling nih!

Cik Puan Rara said... Best Blogger Tips

thanks for sharing kak! bagus ni!

JunAina said... Best Blogger Tips

Bagus juga untuk anak akak yang kecil tu...

Puan Mell said... Best Blogger Tips

bacalah anakku tu.. sekarang syukrii dok baca.. dok aaa... eeee.. bb.... hahha. kunon pndai baca jer.. sampai lunyai buku kakak sepupu dia..

Qhaifa Nur said... Best Blogger Tips

ajar dari kecil bagus...dalam pada itu kita pun pandai juga kan..baguslah

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

bab omputeh ni, sy yg kne belajar dulu sblm ajar alisha... xpndaila katakn.. hihii

eita said... Best Blogger Tips

ajar masa budak2 ni baru lah leh faham..macam ita ni dah purba..payoh benor nak faham...hahahhah

Nastyna said... Best Blogger Tips

Selamat mengajar :D:D I ni langsung tak mengajar JJ apa2, cuab ajar dia alif ba ta tapi dia banyak main I pun give up huhu.

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

oh My English...heheheh

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Jd guru bahasa Inggeris pula ya.. :)

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Zaman skrg makin canggih..pelbagai alat bantu mengajar ada...selamat mengajar ya...:)

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Baguslah PK ajar BI awal awal kat anak.....cepat dia faham dan speaking omputih....Zaman anak okje dulu....entahlah ada ke tak de... tak perasan (nampak sgt mak dia tak kisah kan PK hehe....)

MulutPayau said... Best Blogger Tips

kalau emaknya rajin, semuanya akan menjadi...

Masya said... Best Blogger Tips

sendiri pun x pandai bi sbb tu sy kene belajar dulu baru ajar kat amir..

Nora Karim said... Best Blogger Tips

menarik ni... kat sekolah faris mmg belajar bahasa omputih ni dengan buku read easy ni... tapi tu la mmg dia akan kompius sikit antara bacalah anakku dengan read easy

CtAyue said... Best Blogger Tips

ade jgk web tu..mmg bagus web tu..dah start ajar BI yer.. selamat mengajar yer puan kutu..hihi.. ayu nt nak ajar pakai buku readeasy je kot..on the way tgk adam ready tak lg..hihi