Pixajoy

Saturday, October 19, 2013

Home » Kenapa Tak Boleh Solid Food Sebelum Baby 6 Bulan?

Kenapa Tak Boleh Solid Food Sebelum Baby 6 Bulan?



Macam kita semua sedia maklum, baby sepatutnya diberi susu ibu secara eksklusif sehingga umur 6 bulan. Solid food tak boleh bagi sebelum baby umur 6 bulan sebab makanan yang paling seimbang dan lengkap adalah susu badan. Selain tu atas banyak faktor, antaranya :

  • Baby masih takde skill mengunyah dan menggigit dengan berkesan.
  • Kidney belum cukup matang nak buat kerja berat proses solid food.
  • Meningkatkan risiko alahan makanan dan jangkitan kuman.
  • Usus yang belum matang boleh mengundang risiko kecederaan or usus tersumbat (yang ni paling seriau)

Bila baby membesar, dari umur 6 bulan, baby perlu diberi makanan pejal secara beransur-ansur. Proses ini dipanggil ‘weaning’, maknanya tak boleh la hari ni bagi susu, esok terus semangkuk bubur nasik, terkejut beruk perut baby! Sebaiknya, bagi la peluang baby menyesuaikan diri perlahan-lahan. Lebh detail nanti aku cerita next entry.hehe..

Ada sesetengah baby yang mula menunjukkan hint nak makan awal. Hintnya tu korang boleh google, aku malas nak taip. Awal yang dimaksudkan umur 4 bulan ye, bukan masa kurang dari tu. Si bambam so far pernah la beberapa kali je mulut dia dok mengunyah bila tengok kita makan. Selain tu takde la menangis ke tak cukup susu ke apa. Kalau fully bf disarankan sebaiknya mula solid food masa baby 6 bulan. 



So, kita mulakan untuk si bambam genap 6 bulan 1 hari la ye, lebih kurang dua minggu je lagi. Nanti kita shopping persediaan solid food Afia. Harap Afia boleh makan dengan berselera.





8 comments:

Time Traveller said... Best Blogger Tips

Insyallah nanti ada rezeki ( bila dah kawen and ada anak ) akan ingat pesan Puan Kutu nie :D hehehee..

Nastyna said... Best Blogger Tips

Ini bukan senang sebenranya sebab ramai "experts" kat luar sana duk cakap alaaa dulu2 mak pak depa kasi makan awal2 ok jer semua.

Bravo we all yang bertahan sampai anak 6bln ;);) Punya I fight dulu sebab ramai betul yg nak menyuap JJ time tu.

baby comel said... Best Blogger Tips

Comlenya, geram tengok mata dan pipi dia. Ish, geram rasa nk cubit2.. sampai 6bulan kena bg susu ibu jelah ye. okey,

Nor Adzwaty Rokkafella said... Best Blogger Tips

sy ikut betul2 apa yg nurse ckp...sbb sy tau drg lg expert...ikut ckp nurse x rugi, mlh menguntungkn sbb kita bkn expert di dlm bidang perubatan...

anak2 sy semua mula mkn pada umur 6 bln...utk permulaan, anak yg 1st dlu sy bg cerelac sbb dia x lalu nak mkn bubur...biarpun yg sdh di blender...

tp lama kelamaan time umur dia naik ke 7 bln, dia mau mkn bubur biarpun x di blender...

anak 2nd, ok...x cerewet, umur 6 bln mmg mau mkn bubur yg x pyh nak di lecek or di blender...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

xsabar afia nk mkn masakan ibu dia :)

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Wah Fia sure suka tu nak dapat makan solid food hehe

Masya said... Best Blogger Tips

dah merasa air tgn ibu pulaklah afia lepas ni.. murni jgn ngelat²... bayi kenelah ikut usia yg sesuaikan nak bg makan

CtAyue said... Best Blogger Tips

sy pun tgh kumpul menu..hihi.. dhia pun lagi dua minggu akan 6 bulan..nt share ehh resepi..hihi.. sy setuju sgt yg bb kena beri mkn pd umur 6 bulan.. tp pelik jgk bila ada mak2 budak ni yg bagi ms 4 bulan..kata mereka anaknya lapar..tak cukup susu..emm..entahlah..