Pixajoy

Monday, October 28, 2013

Home » Beginner Book 1 : Short Vowel a

Beginner Book 1 : Short Vowel a



Apa yang aku boleh katakan, Beginner book 1 ni, Like a peanut.haha. 

Perkataan mudah diulang-ulang, memang senang la budak umur Aiman tangkap. Aiman smoothly boleh sebut dengan sedikit saja direction dari ibu. Enjoy tau baca buku ni, lagi-lagi diserikan karektor kartun yang lawak. Aiman suka sangat. Tak habis-habis dok gelak.


Mula-mula Aiman sedikit keliru dengan sebutan c. Bahasa Melayu dan English kan ke berbeza. In bahasa c pronounce as ceh, contohnya word cat (kucing) Aiman pronounced it as cet (ceh at). Dah lama-lama baru ok dengan sebutan c.


Short vowel a Aiman dah tamatkan semalam dekat opis ibu. Cepat-cepat Aiman kata nak baca book 2. Sebenarnya kalau boleh ibu nak Aiman kuasai perkataan ni semua dulu. Aiman sangat lemah ok, sebelum baca buku ni, fat pun dia tak tahu apa. Cat pun boleh buat-buat lupa, padahal masa umur dia dua tiga tahun kalau tanya cat, dog, fish, rabbit and so on semua dia dah kuasai.

Aku setuju la kalau nak mahirkan anak dengan banyak bahasa kena mulakan since baby. Masa Aiman kecik dulu je aku banyak tekankan english, pastu melayu mudah lupa. Now baru nak mulakan semula, kena merangkak dan panjat agak tinggi jugak. Otak dah banyak sangat digasak dengan game. Kau tanya shoot, gun, game over semua dia tau la.haha..

Dalam kepala ni, idea ibu nak tunjuk skill melukis, pastu suruh Aiman padankan gambar dengan perkataan yang sesuai. Boleh tampal kat dinding, kalau selalu tengok boleh la ingat. Konon la kan...tengok sajalah nanti.








13 comments:

ct shah said... Best Blogger Tips

baguslah beginner book 1 ni.budak mmg suka something yg colourful (gambar dan huruf) sekali kan?
my daughter eryn banyak learn words,angka,song dari disney junior.nasiblah bukan kartun yg tak faedah yg diorg tunjukkan.

Rapunzel Cikilolo said... Best Blogger Tips

aktifnye akak kutu ajar anak membaca...

well done!

lizz said... Best Blogger Tips

memang bagus buku ni dulu abang uwais pun belajar reading guna ebook ni...

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Betul kita kena ada inisiatif utk menjadikan anak lebih berjaya.

ps: gebusnya tangan Aiman, geram aje kakak tengok:)

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Bagus lah Aiman ni..mmg rajin kan.. Ibu dia pun rajin tolong bangun kan minda AIman...kena jadikan contoh PK ni..insyaAllah nak terapkan jg kat Pa'e tu...:)

misz sheyla said... Best Blogger Tips

seronok gak ade benda2 gini..xde l;ah boring sangat anak nak belajar

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

wah sekarang lagi teknologi kan... dulu akak ajar Qayyum mahu pun sumaiyyah guna buku vowel disney book

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

lepas ni mesti Aiman pandai..Ibunya rajin..Aiman pun rajin.In Sha Allah Aiman akan berjaya satu hari nanti..:)

CtAyue said... Best Blogger Tips

fuyoo kelaasss gitu aiman belajar pakai phone..hihi..yang ni ayu download dan print jer..good luck puan kutu dan aiman...

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Bagus betul PK ni jadi personal tutor. Pelan-pelan kayuh, nanti Aiman boleh aje master English.

P.S. Seksinya Aiman, gambar tak sensored! :D

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

lama2 mesti aiman pandai.. makin teror.. :"-)

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

muni, biginner book 1 ni apa.. yg function tu ke or benda alah yg aiman guna tu?..

mcm best je.. nak kene install ke apa?

Masya said... Best Blogger Tips

sokong ayu.. kelas aiman belajar pakai phone kikikiki ...