Pixajoy

Wednesday, October 09, 2013

Home » Lempeng Oat Sedap

Lempeng Oat Sedap



Dinner kami semalam. Asal ada benda makan yang simple dan kenyang tanpa perlu keluarkan modal dan tenaga yang banyak, layan!  Ok apa lempeng oat, lebih sihat tanpa minyak. Satu adunan tak cukup ok, terpaksa la aku merajinkan diri buat satu lagi adunan. Jangan tanya sebab apa, sebab terlalu sedap la kan.huhu

Mari aku ajarkan cara membuat lempeng oat. Budak suka, bapak budak lagi melebih tau. Tamak sekali makan, asal goreng licin, asal goreng licin. Lempeng oat versi PK ni macam tagline roti, sungguh enak dimakan begitu saja! Tak perlu kuah kari atau kuah sambal, kalau disajikan bersama kuah, hilang la feel kesedapannya. Resepi original dari aku, idea turun dari langit.haha..

Gila bersepah minah ni buat kerja

Resepi Lempeng Oat : Tepung gandum + oat + marjerin + sebiji telur + susu pekat + gula + garam + air. Gaul semuanya sebati agak cair macam dok buat lempeng tu pastu goreng la. Siap!


Hasil pertama sesaat sebelum dingap.

Sekeping ni je sempat ambil gambar. Si chubby cakap dengan Wan dia di telefon, " Tadi Aiman makan lempeng paling sedap di dunia!" Korang kalau nak pujian yang sama, cuba try test buat.muahaha..







29 comments:

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Sedap! Kalau rumah ni, MA sorang je makan masakan simple. Lagi dua tu, nak makan yang berat2 aje

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

wah! boleh cuba nti ni..kt rumah ada lg OAT yg tak termakan...
TQ ya sharing ni..klu Aiman dh puji bgtu, ni mesti sedapppnya berganda...:)

TelingaBulat said... Best Blogger Tips

si anak mane tak suka air tgn ibu die kan hehe..kreatif akak memvariasi kan oat tuh..TB xske oat mkn gitu..muakk ehhe

Chot said... Best Blogger Tips

oat tu pakai yg plain ke?

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

nanti kaksura nak cubalah...tq bagi resepi..:)

Rapunzel Cikilolo said... Best Blogger Tips

pandainya aiman ambil hati

:)

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

amboi...tersedap di dunia tu..pandai ayat ibu..mesti nak soh buat lagi..
tapi betulla PK..oat ni sedap..ada rasa lemak2..

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Mak akak ada buat tp simple lg.. Tepung, oat dgn garam je. Tak sempat nak rasa.. Tak taulah rasanya.

Kalau Aiman kata sedap, mmg sedaplah tu

fuza said... Best Blogger Tips

Good Idea ni..coz Fuza selalu buat lempeng kosong je

http://fuzamusa.blogspot.com/2013/10/di-sebalik-wordless-wednesday-semalam.html

Salam kenal :)

Cik Tieka said... Best Blogger Tips

Smala kak,sy pun suka mkn lempeng!..muka pun dah mcm lempeng..huhauahua :D

izan mama mia said... Best Blogger Tips

hihihi...aiman puji melantun...

lieyalatif said... Best Blogger Tips

wow menarik nie....lieya nak buat gak la...tapi oat takde, nestum jek ade...agak2 boleh la jugak kan..rase lemak2 manis susu tu ngan nestum sure sedap.....

lieya tegelak tang lempeng paling sedap didunia tu..alhamdulillah sejuk hati kite dengar pujian anak2 kan...

Shark Kay said... Best Blogger Tips

hehehe..
pandai aiman amik hati ibu dia.
terbaek ler kak.
hari2 ler buat nie.
nmpk cm snang jer.

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Nampak sedap ni PK tapi kalau buat kat rumah rasanya saya aje yg makan sambil nangis2 sebab yg lain tak kenal lempeng ler...

Aiman baguslah pandai amik hati mak. Lepas ni mesti mak lagi rajin memasak yg sedap2 kan!

GREENJADE said... Best Blogger Tips

uikh mcm berjanji le kite..tp sy buat pagi ni..campo dgn nestum sekali...kitar semula oat n nestum yg dh lama jd tukun ekekekeke

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Haaa... itu dia. Paling sedap di dunia siapa boleh lawan:)

lizz said... Best Blogger Tips

waa sedapnyer...resepi baru ni...boleh try untuk uwais n sara...ni...

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

fantastic...nih kalau sufiya n safiiy makan mmg la depa suka..budak2 msti suka..good2 ..good idea utk buat nih..in bracket ..kalau la merajinkan diri..hehe

Norhasniza Khalid said... Best Blogger Tips

wah.. nak cikit boleyy

Syeeda said... Best Blogger Tips

nak kena try jugak ni..oat kat rumah tak tersentuh lagi, semua xsuka mkn..hii

Noe said... Best Blogger Tips

sah sedap nya tu...paling sedap di dunia tu...hehehe...gud idea puan kutu...asalkan kenyang kan..

puanbee said... Best Blogger Tips

paling sedap di dunia ye , tk boleh tahan

umi alya said... Best Blogger Tips

boleh cuba ni

Masya said... Best Blogger Tips

owhh sedapp yer.. x pernah cuba, alahai sy ni apam yg murni kata sennag tu pun sy bua x menjadi tau.. kot lempeng gini sy buat pun x jadi.. xtaulah.. sbb tgn sy ni mmg x blh buat apam agaknya.. semedang x menjadi...

mama ila said... Best Blogger Tips

wahhh..lempeng paling sedap di dunia ye aiman...aunty pun try ler kalau camtu =)

CtAyue said... Best Blogger Tips

sy suka lempeng...hihi.. best resepi ni..nt nk try gk..hihi

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

hahhahha aiman ni ckp cam org besar.. kata2 dia selalu wat saya senyum sorg2.. hihii

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Haha...baguslah Aiman ni semuanya sedap....semuanya makan tak memilih...Senang kerja awak PK!

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Lempeng paling sedap di dunia...pandai Aiman ambik hati maknya...resepi yg mantap ni..akak pun nak try jugaklah...