Pixajoy

Thursday, October 17, 2013

Home » Kebaikan Babywearing

Kebaikan Babywearing



Bila baca entry Babywearing Ballet, Indahnya aku teringat kata-kata seorang Doktor tentang benda ni waktu aku chekup Afia sebulan hari tu. Beliau memang yang banyak bukak mata aku tentang kebaikan babywearing. Doktor tu siap cari gambar dalam handphone nak tujuk pada aku macam mana cara ikat baby wearing. Wrap yang direkomenkan. Memang mula-mula nampak macam minah indon, tapi bila dah biasa, kita rasa happy, anak pun selesa. Bonding antara ibu dan anak kan.

Macam ni
 
Newborn baby yang dulunya sentiasa bersama kita, sentiasa merasa hangat waktu dalam perut ibu, bila lahir sekejap ibu ada, sekejap ibu hilang, sekejap cuaca panas, sekejap cuaca sejuk, sebab tu baby menangis. Semua ni ambik masa nak menyesuaikan diri. So bila baby asyik menangis dan meragam, jalan terbaik kendung je dalam baby wearing. Senang kita nak buat kerja apa pun. Free exercise kita dapat, boleh kecikkan peha.huhu.. 

Kata doktor, mula-mula baby mungkin akan menangis sebab tak biasa, tapi bila berada dalam pelukan dan mendengar denyutan jantung kita, dia akan rasa selamat. Pergi shopping, buat kerja rumah, waima menari ballet sekali pun pasti lebih indah. Ye ye je kan.haha..







18 comments:

adrianna syaz said... Best Blogger Tips

Comey je pkai cenggini.hehe

adrianna syaz said... Best Blogger Tips

Comey plak pakai cenggini :D

NzA said... Best Blogger Tips

Risaunya nnti bb langsung xnk berenggang pulak dgn si ibu....haru jugak kalu dh jd camtu. Ttp comel je bila tgk minah salleh yg pakai....kalau minah indon????

Nastyna said... Best Blogger Tips

JJ dulu kalau letak dalam stroller, jangan harap la boleh jalan2 tanpa dia melalak, tapi kalau buh lam kain macam ni, seharian nak berjalan pun no hal.

Shark Kay said... Best Blogger Tips

Owh.org kita malu dh kak nk pkai cmni.
Nnti dikatakn org asli pulak.

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Hahaah.. pernah teringin time adam dulu. Skrg? Entah... blom teringin lg

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Kawan OKje ada benda ni PK...dia beli kain sendiri dan ikan sendiri..Memang nampak mudah...zaman OKje dulu bukan pakai kain ni...ada benda khas...

Cik Tieka said... Best Blogger Tips

nice info kak PK wlaupun sy belum kawen..lagikan nak ada anak..huehue

transformed housewife said... Best Blogger Tips

ada guna utk Husna kejap. Pakcik akk mmg sindir nampak mcm minah indon. huhu. skrg hubby akk je guna yg ada straps tu.

anamizu said... Best Blogger Tips

comel plak nengok mommy omputih gitu pakai cenggitu kak.. hehe

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

kak izan pun suka tgk org berbabywearing ni. tapi diri sendiri tak pernah cuba pun...

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Kalau dulu2 memang mcm indon, PK. Tapi sekarang ni dah dikomersialkan, cantik2. Saya dulu ada satu moby wrap memang best bergetah giler lah bila letak baby. (baby yang bergetah bukan maknya, hahaha) Baby memang selesa sangat dok dalam tu tapi memandangkan anak saya dua2 memang besar sejak lahir, maknya pancitlah nak wrap lama2 and jenjalan shopping. Bapaknya malu kerana tak macho kalau pakai mobywrap and takda peluang ditackle oleh perempuan lain nanti!

- AZIE - said... Best Blogger Tips

mula2 nak beli jgk mcm nie...tp takut bb xselesa...PK beli la..nti review ok tak hehehehe

intanfirdaus247 said... Best Blogger Tips

comel la cenggini..pastu yg best sebab kainnya ada mcm mcm kaler dan corak kan.ke salah? kita tatau sebab x penah beli dan sebab x ada anak lg..ehehe

Masya said... Best Blogger Tips

kalau rasa sesuai belilah.. kain batik sudahh hihihihi.. bkn bwk pg berjalan pun..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Alia pun guna macam ni haritu... Masa baby. Sungguh selesa.

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

berkenan tgk org guna tp kemut nak beli.. hahhaha

CtAyue said... Best Blogger Tips

alolo comelnyer...hihi..