Pixajoy

Friday, December 16, 2011

Home » Tips Hari Pertama Ke Sekolah

Tips Hari Pertama Ke Sekolah

Lebih kurang dua minggu lagi sekolah akan dibuka. Ramai yang sangat teruja untuk melangkah ke alam baru tapi ada juga yang kurang selesa. Sebelum ke sekolah aku selalu cerita yang best-best tentang sekolah dekat Aiman. Anak aku memang tinggi sedikit graf peramahnya. Aiman sangat mudah bergaul dengan sesiapa sahaja yang baru dikenalinya tak kira tua ke muda. Memang jenis tak takut orang!

Pengalaman sendiri, awal tahun masa hari pertama Aiman ke tadika, Alhamdulillah tak ada masalah. Masa aku nak balik dia cuma say bye siap flying kiss.hehe. Tapi mungkin juga waktu tu Aiman ada kawan dan kenal dengan cikgunya. Tahun depan tak tau la macam mana pulak kan.


Aku suka boh bedak banyak-banyak bagi wangi.haha..

Nak kongsi sedikit info yang aku baca tentang tips menghadapi hari pertama persekolahan.

  • Bawa anak ke sekolah sebelum sesi persekolah bermula jika berpeluang.
  • Ceritakan pada anak tentang alam persekolahan yang bakal dilaluinya.
  • Bawa anak-anak bersama membeli alat tulis dan buku-buku sekolahnya.
  • Biasakan anak dengan rutin harian yang bakal mereka lakukan sepanjang waktu persekolahan.
  • Bacakan anak buku dan ceritakan padanya tentang aktiviti hari disekolah dan beritahu ada kanak-kanak yang takut pada hari pertama persekolahannya.
  • Terapkan dalam diri anak bahawa sekolah adalah tempat yang menyeronokkan.
  • Sekiranya ingin meninggalkan anak di sekolah, beritahu dia dan terus tinggalkan. Jangan tipu anak mengatakan kita nak balik tapi sebaliknya kita masih disitu kerana khuatir anak akan ternampak dan menganggap kita menipu.


Dialu-alukan untuk share pengalaman tentang hari pertama persekolahan anak korang.







17 comments:

azam said... Best Blogger Tips

:) boleh la tu...hehehe

Myra Jay said... Best Blogger Tips

Ye, bila kita cerita yg best2 baru anak2 akan bersemangat kan kak..

TQ atas tip ni ;)

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

xda anak lagi kak..heee ;p

alolo comelnya aiman..hee..penuh bedak!

fieda said... Best Blogger Tips

tips yg bagus utk para ibu yg anaknya baru nk masuk alam persekolahan.....

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

Alaaa... ni yang buat saya tak sabar nak hantar alisha g sekolah.. tp lambat lagi la plak... umur 6 thn nanti br sy terpikir nk hantar dia tadika...

aiman sgt comel buat mulut camtuh!.. hihii

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

heee...thankss kak!

mudah2an..heeee...

psss : aah melaka dah mkn cantik skarang..dl xsecantik ni..hee..akk sll dtg melaka ek?

akk dok mn?

Pia said... Best Blogger Tips

"alamak byknya bedak..hehhe..akak mcm2 pengalaman,maklum ler anak ramai kan...tp semuanya ok jer,tkde yg nangis2 lah...semua akk tunggu ms waktu rehat diorang....cuma si abang(izzat)ms drjh 1 tu akak pegi time rehat,dia soh akak balik...malu kt kwn2 kot...hahhaha..dia berkeras tk bagi akak dtg...tp akak dtg jugak,tgk dr jauh jer..."

Gen2Merah said... Best Blogger Tips

iya, tak lama lagi musim persekolahan akan bermula.. pentingnya ibu bapa utk menyuntik semangat kepada anak2 agar sentiasa gembira bila melangkah ke alam persekolahan..

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

saya plak masa anak 1st masuk tadika mmg terus dia naik van skolah. takde kejadian yg tak diingini berlaku masa tu w/pun baru kali pertama kali ke tadika 6 thn.

anak kedua ni plak tak tahu lagi... sedikit berbeza dgn abangnya...harap2 dia tak meragam nnti.

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Pia
taun nie anak sy tadika 4tahun,ms daftar cikgu mmg soh semua parents balik,tak kira anak nangis ke apa mmg tak boleh tggu.taun depan 5taun tadika lg.6taun hantar pra,7tahun nti tak risau sgt sbb dah pegi pra...time pra nti tu la yg risau..hihi

kozumi_ ro said... Best Blogger Tips

terasa mcm nk kesekolah lik la hahaha


http://kozumiro.com/kemboja-berminat-sertai-liga-malaysia/

kakyong said... Best Blogger Tips

bagus lah Aiman... berani dan sgt cool


Fikri.. melalak juga pada hari pertama & kedua ke sek.. hari ke 3, tok dia antor..

Farah Shamsudin said... Best Blogger Tips

banyaknye bedak kat muka aimann.. so cutee ..

wahida said... Best Blogger Tips

tengs kak atas info ni...saya lak berdebar sbb anak saya si abang masuk darjah satu tahun depan...

chii said... Best Blogger Tips

nice tips..tp chii xde anak lg..mungkin chii leh praktikkan pada anak boss...

aritu bila chii tanya.." haziq skolah eh tahun depan " ..dia marah chii...dia jawab " haziq x skolah la..haziq masuk tadika je "..eehehe

diana said... Best Blogger Tips

tips yang berguna untuk saya sebab tahun depan maisara start sekolah..:)

hyz said... Best Blogger Tips

kot je pown nak bagi wangi, ratakanlah bedak tu pn kutu oi... bercapuk muka aiman tu. ni kes malas kot main sapu je.. hahahha.