Pixajoy

Sunday, December 18, 2011

Home » Makanan Kegemaran Rasulallah

Makanan Kegemaran Rasulallah



Hari minggu korang buat apa? Aku dari semalam rasa macam bosan tahap agung tak tau nak buat apa. Jenguk blog pun sunyi je, tak ramai yang update. Bukak facebook lagi la bosan. Kejap lagi balik kerja aku nak balik kampung. Bolehlah makan prosperity burger dekat stall bege peberet. Lagi sedap dari mekdi. haha..


Bercakap pasal makan, aku jumpa senarai makanan kegemaran Rasulallah di 1001 Resepi. Jom kita tengok, Insyaallah boleh diamalkan dalam kehidupan seharian kita. 


MAKANAN KEGEMARAN RASULULAH S.A.W


1. Barli – Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma – Nabi berkata rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.


3. Buah Tin – Buah dari syurga, boleh mengubati buasir.


4. Anggur – Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang, membersihkan perut


5. Madu – Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman,ubat segala ubat. Madu boleh mengubati cirit birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Madu e
lok diminun waktu pagi dengan air suam.


6. Tembikai (Segala Jenis) – Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi karater dan wajahnya.

7. Susu – Nabi berkata susu baik untuk membuang panas badan seperti tangan membuang peluh dari dahi, menguatkan belakang, memperbaiki otak,memperbaharui pandangan mata dan menghindarkan lupa.


8. Cendawan – Baik untuk mata dan perancang keluarga.


9. Minyak Zaitun – Sebagai rawatan kulit dan rambut, melambatkan penuaan dan merawat radang perut.


10. Delima – Membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari.


11. Cuka – Nabi selalu meminum dengan minyak zaitun (Trend yang popular
di restoran Itali)


12. Air – Minuman terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan.
Jangan diteguk kerana mudah mendapat sakit pada hati. 














16 comments:

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

pasal tembikai tu sy xpnh tahu pulak sblm ni.. nampaknya mmg nak kene jd pggemar tembikai la pasni :-)

Wan85 said... Best Blogger Tips

http://wanwidget.com
sangat setuju ngan entry ni, malah semua apa yg nabi makan adalah sihat utk badan

Qaseh Gifts said... Best Blogger Tips

Info menarik!

alif ismail said... Best Blogger Tips

Salam...

sambil-sambil berblog jom singgah skejap kat sini...

http://bloggeralif.blogspot.com/2011/12/tanya-pendapat-sweet-couple.html

kakyong said... Best Blogger Tips

tak pernah masak barli buat sup.. takat rebus buat air jer... ;)

gud shraing puankutu

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

Ira suka minum barli!heee

ooh akak uitm segamat la kan?hee..ok la tu..jauh gak akak merantau ek dl..heeee

Myra Jay said... Best Blogger Tips

Myra suka gak barli dgn delima...:-)

puanbee said... Best Blogger Tips

bosan jugak ni kutu ..huwaaa~ tk tyahu nak wat apa ni ..

dzuandiey said... Best Blogger Tips

ha..jgn asyik mkn burger jer..hehe. ;-) kucing pun xleh makan yer..

chii said... Best Blogger Tips

cuka?? yg dibuat jeruk tu ok ke eh

NURULHANIF said... Best Blogger Tips

saya xsuka air barli ni.. yg lain2 sy suka..:)

hyz said... Best Blogger Tips

kurma : mmg peberet saya
anggur : pong suke
madu : pong suke... mkn mcm tu je pong sodap
tembikai : peberet!!!!
susu : sangat suke
cendawan : pong suke. wat sup. perghhh
delima : suke, tapi agak leceh nak makan. huhuhu
air : kompom2 hari2 minum. hehehe

♥ p a a n i ♥ said... Best Blogger Tips

nice sharing :)

Cikgu Ma said... Best Blogger Tips

barli jerrr x dapat diterima oleh tekak saya...

Daddylicious said... Best Blogger Tips

yg last tu rasanya baru nak dimulai...hehe

Wanie said... Best Blogger Tips

akak, info yang menarik..i like~~ nak makan tembikai banyak2 lepas ni :D