Pixajoy

Sunday, December 25, 2011

Home » Orang Islam Wajib Baca!

Orang Islam Wajib Baca!



Selamat bercuti buat korang yang bercuti. Aku hari ni berkampung dipejabat. Kerja 18jam direct start dari pukul1 tadi sampai 7pagi esok. korang ada?haha..Semua sedia maklum hari ni hari apa, tahu tak apa hukumnya mengucapkan Selamat Hari Natal kepada orang bukan Islam? 


Malam tadi aku ada terima satu mesej berbunyi "Merry X mas..peace be with u" dari nombor yang tidak dikenali. Aku agak mesti kawan aku dan aku yakin mesti dia. Aku cuma ada seorang saja kawan beragama kristian yang pernah rapat dengan aku suatu ketika dulu. Tapi tak tau la pulak kalau ada orang tersalah send. Baru nak membalas, tapi sending fail. Kredit aku dah tamat tempoh rupanya.haha sungguh tak alert.


Kerana jahil, aku nyaris mengucapkan merry Xmas kepada empunya nombor yang tidak dikenali tadi. Sebelum ni pun aku langsung tak ambil pusing tentang perkara ni. Dekat facebook pun aku perasan ramai yang update status wish Merry Christmas. Hari ini baru terbuka minda setelah membaca entri INI. Korang semua mesti baca juga.







                                               

13 comments:

Along Maklong said... Best Blogger Tips

maklong pun ada terbaca kat fb pagi tadi.. nasib baik maklong ni jenis berat mulut.. jadi jarang nak ucap apa2 kat kengkawan yang bangsa lain..

chii said... Best Blogger Tips

semlm pun baru je diskus perkra ni ngan kwn..sepatutnya kalo nk wish,sebut hari natal.. :)

Cik Rose Cute said... Best Blogger Tips

Cik rose pun ada baca tentang nie...

kakyong said... Best Blogger Tips

kakyong pun jrg wish apa2 utk perayaan agama lain nih..

tp jika ikut adabnya, diucap selamat hari natal..

NzA said... Best Blogger Tips

AKAK mmg xpernah wish rakan2 krn sejak dibangku sk rendah lg ustaz akak dh menyatakan hukum bila kita wish perayaan yg brkaitan agama kecuali CNY krn CNY hanya perayaan thn baru semata2....so bagi akak lebih baik kita ambil pendirian xmengucapkan apa2....

Pen Biru said... Best Blogger Tips

tula..ada terbaca gak kt fb..mmg tak wish kt sapa2 pn kali ni.huhu

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sy tak wish kat sape2 pun.. hahhaa

arini sy baru blik dr kg... bdn pnat giler la.. tp cr masa jap jenguk2 muni.. hihi

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

tu la..nsb baik dah xwish..dl pnh wish juga....huuu

Hanie_Dew said... Best Blogger Tips

kat ofis aku ada wat exchange present. kene join jgk kang org kata kera sumbang. tapi xde la ucap "mery krismas" tu.

Jue said... Best Blogger Tips

pd pdgn pribadi aku yg bragama kristian, aku x nmpk apa slhnya mgucapkan Merry Christmas hanya krn pkataan Christ di dalam perkataan itu & xde sapa yg akn terconvert hanya krn mgucapkannya. Apa pun ku respek sudut pdgn agama yg 'menegah' drpd mgucapkkannya krn sbab2 yg dinyatakan cuma aku sgt bhrp jgnlah isu sebegini di besar2kan krn sensitiviti yg ada & tempiasnya pd mereka yg mbacanya. Ini adalah krn ada di antara mereka yg mencanangkan itu sendiri tidak mjalani gaya hidup spt yg tertulis, tp bbicara mgenai isu ini spt ianya satu kesalahan yg lbh bsar drpd "salah" mereka sndri

Jue said... Best Blogger Tips

A'ah kat org yg make it sounds like a big issue especiallg kat fb =)

~SaL IjOu~ said... Best Blogger Tips

sy pun baru tau..~

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

secara semulajadinyer mmg maleh nk wish2 bagai ... espeselly perayaan agama lain ni ...