Pixajoy

Monday, December 12, 2011

Home » Tips Elak Keracunan Makanan

Tips Elak Keracunan Makanan



Korang pernah tak keracunan makanan? Paling tak best bila kena cirit-birit kan?haha. Kadang-kadang tanpa kita sedar makanan yang kita makan tercemar dek kelalaian diri sendiri dan sikap ambil mudah. So hari ni aku nak share sikit cara untuk mengelak keracunan makanan.

  • Jangan makan makanan yang telah disimpan terlalu lama pada suhu bilik.
  • Jika korang memanaskan makanan, jangan disejukkan terlalu lama sebelum di masukkan kedalam peti ais. Makanan yang dipanaskan pada suhu tinggi untuk membunuh bakteria juga sebenarnya tidak baik untuk kesihatan.
  • Makanan yang tidak dimasak pada suhu bilik yang bertepatan jua akan mengakibatkan keracunan makanan.
  • Jangan sesekali makan makanan yang telah dimasak yang dicemari bakteria.
  • Jangan masak makanan sejuk beku yang tidak mengalami pencairan sepenuhnya.


    * Tahun depan shotumix kena bayar? Jerit kat komen sajalah..






    8 comments:

    Pen Biru said... Best Blogger Tips

    pernah kracunan bukan sorang tapi 1 opis..gara2 katerer jamu lauk nak basi..esoknya ramai tak dtg opis..masing2 sakit perut

    Cik Rose Cute said... Best Blogger Tips

    ya ker shoutmix kena bayar...nanti komen kat sini jer la...

    cheqwa said... Best Blogger Tips

    baguslah akak bagi tips ni.saya slalu je keracunan.kekekeke :D

    Hanie_Dew said... Best Blogger Tips

    aku jarang amik berat hal hal suhu dan sebagainya.asalkan makanan tu bole dimakan, nampak sedap, dah tak berbau basi aku bantai je. hahahahaha

    pernah makan chicken gordon blue kat secret recipe tengah tu ayam tak masak. masih mentah. tapi luar nya elok, aku just asingkan yang mentah. yang masak aku makan. hahaha. besok nya agak agak nak sakit perut aku minum 100+ banyak banyak. =P

    kakyong said... Best Blogger Tips

    jarang kena keracunan.. sbb di rumah ni, setiap kali masak, kuantiti kecil & habis langsai..

    3 tahun dulu pernah kena keracunan.. kek coklat pemberian kawan.. huuuhuu.. time tu Anis sampai kena masuk spital..
    sejak tu sampai skrg ni suami jd x berani makan kek coklat..

    Hanie_Dew said... Best Blogger Tips

    ohooo..setaraf dengan lisa. oh tidakkkk..dia lagi lawa.

    kitorg nye bajet fress segala minimum bawah RM100 je dress tu. kasut dan bag pakai yang ade je.shawl RM10. =) tak berbaloi la nak berhabis. oh tidak..


    errr..betul ke kitorg setaraf comel cam lisa. auuuwwwww...malu ahh..

    goodie bag mmg mantop habis.

    puanbee said... Best Blogger Tips

    jarang cirit birit , sebab masak habis .. hehe


    betul ka shoutmix kena bayar ? jerit je kat tmpt komen lagi bagus

    IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

    cirit birit mmg xleh tahan la... adussss

    shoutmix kne bayar.. cbox camne lak?...