Pixajoy

Wednesday, December 28, 2011

Home » Cucur Kembung Kentang dan Kuah Kacang

Cucur Kembung Kentang dan Kuah Kacang



Dah lama aku tak tempek resepi kat sini. Ikutkan everyday aku masak, tinggal lagi malas nak snap picture ja. Alkisah petang semalam aku buat cucur kembung dan kuah kacang. Selalu aku buat kosong tapi kali ni aku letak kentang. Mula-mula Aiman tak mahu makan kentangnya tapi bila aku kata cuba makan, Aiman pun try pastu dia kata sedap, ibu ni masak macam Masterchef Malaysia.haha tak menahan dia puji ibu.kehkeh..


Hari ni Aiman mintak aku buat sekali lagi. Agaknya tak puas makan sebab semalam aku buat sikit sangat. Sengaja kontrol sikit selera si chubby yang kuat makan. Sebelum pergi kerja tadi aku tunaikan permintaan Aiman, lagipun kuah kacang semalam still ada, tinggal panaskan je. Aku sengaja buat kuah kacang kurang pedas so Aiman memang suka sangat. Ini gambar lama tau tapi hari ni aku nak nak share resepinya.. 


Resepi Cucur Kembung Kentang : Satukan tepung gandum, mauripan, garam dan air, kacau macam buat jemput-jemput biasa kemudian masukkan kentang yang dipotong dadu. Biarkan adunan sekejap sebelum goreng. Sementara menunggu tu boleh buat kuah kacang dulu. Kalau terus goreng bimbang cucur kembung tak lembut dan mengembang. Eh ini petua untuk orang yang buta senduk. Korang ironchef diam-diam sudah! 



Resepi Kuah Kacang : Kacang tanah digoreng, disejukkan kemudian blander pakai pengisar kering, ketepikan. Lada kering, bawang merah, bawang putih, sedikit halia dan serai yang dipotong di blander semuanya. Panaskan minyak, tumis bahan blander hingga pecah minyak. Tambah sedikit jus asam jawa kemudian masukkan kacang tanah yang dikisar tadi. Masak lagi dan perasakan dengan garam, gula dan sedikit serbuk ayam maggie. Siap!




* Kuah kacang kalau letak ayam or daging lagi mabeles!











26 comments:

Cikpuan rara said... Best Blogger Tips

uisssshhh kuah kacang.sodapnya...

Munnafendy said... Best Blogger Tips

kentang kalau goreng skali ngan tepung boleh lembut ke kak? xkeras?

..cik gugu.. said... Best Blogger Tips

lama ta blk kg,rndu.. nenek slalu wt cmni -.-

Ym.Bundle [Blog.Sampah] said... Best Blogger Tips

mauripan tu apa pn.kutu?? marijuana aku tau la..ekeke..

Gen2Merah said... Best Blogger Tips

kebetulan mak saya pun baru masak cucur udang tadi... nyummi...

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

rajin akk buat kuah kcg..hee

m.ngah ira rajin buat kuah kcg letak perut..sedap woo..hee..

tp smua tunggu dia msk..haha

Munnafendy said... Best Blogger Tips

malu nak ngaku tp cekodok kntang mmg xpnh buat...cokodok pisang pnh la...huhuhu

Rapunzel Cikilolo said... Best Blogger Tips

sedapnye ciko... teringat ciko udang nenek saye...

Jue said... Best Blogger Tips

Perghh br bape jam x pgi blog ko trus dah de 3 update..hebat!hihi
Aku nak pinjam aiman la tman aku p dapur spy dia bole puji mskan aku, br smangat skit nak msk hihi
Ko punya gambo wat aku trs nak p dapur wat cucur ikan bilis skrg haha

Cik Rose Cute said... Best Blogger Tips

NANTI TRYLAH RESEPI NIE...

Hanie_Dew said... Best Blogger Tips

wooaaa....nak cucur.nampak sedap je. ngan kuah kacang lak tu. eh, ruah ko katner weh, kitrg nak dtg melawat ni,

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

sedapnya cucur kembung tu...nak2 pulak cicah ngan kuah kacang... nak buatlah esok!

kakyong said... Best Blogger Tips

mabeles.. dah lama tak buat kuah kacang.. harus request en ayah belikan kacang tanah lepas ni.. ;)

fieda said... Best Blogger Tips

sedap ni..kena buat lah ptg esok..

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Tentu sedap cucur tu....sbb tu Aiman suka.....mmng dah jadi masterchef tu..

So Shy Lady said... Best Blogger Tips

pasti gebus ltak mauripan... tngok sj pun dh tahu sdap ;D

LAici KAng Ais said... Best Blogger Tips

pndai aiman bodek mama die. haha

NURULHANIF said... Best Blogger Tips

sdpnya kak.. :)

MaryaYusof said... Best Blogger Tips

Betul2...kuah kacang letak ayam @ daging mmg sedap ;) salam kenal & follow di sini~

chii said... Best Blogger Tips

buh mauripan? no wonder len macam je..klo chii..slalu buh telur..kasi lembut sket...

kuah kacang buh ayam..mmg terbaik =)

Daddylicious said... Best Blogger Tips

sedap tu cucur kembung kentang...

Budak Nakal said... Best Blogger Tips

aduh sedapnya...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Best Blogger Tips

dulu cucur caca marba puan kutu tu sy dah buat..tp sy boh kentang dgn udang je..mmg sedap..mauripan tu mmg sy x bohla psl malas nk beli HEHE

LYAfrina said... Best Blogger Tips

xpernah buat lg cucur kentang ni.mcm maveles jer ni.. nk kna try..

puanbee said... Best Blogger Tips

kutu bee buat kuah kacang asyik tk menjadi je huhu

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

dah lama x buat cucur kembung.. ni yg dah mula teringin nk buat ni.. :-)