Pixajoy

Tuesday, November 29, 2011

Home » Mengajar Anak Dari Rumah

Mengajar Anak Dari Rumah



Mengajar anak dari rumah bukanlah sesuatu yang mudah. Aku sangat respect pada ibu-ibu yang punya kesabaran yang sangat tinggi memastikan pelajaran anak-anak tidak terabai. Macam KakYong, aku suka baca perkembangan anak-anaknya dan kesungguhan yang Kak Yong tunjukkan dalam mendidik anak.


Memberi pendidikan yang sempurna kepada anak memang menjadi idaman setiap orang. Daddy tu untung, mampu dari segi kewangan.hehe. Ada twins comel dan bijak. Twins kalau speaking dengan aku pun jenuh aku nak bukak dictionary rasanya.kahkah. Kalau ikutkan aku memang nak hantar Aiman ke sekolah terbaik. Memberi pendidikan di sekolah hebat, namun apa daya, dari segi kewangan aku memang tak mampu.  


Pada aku tempat belajar bukan seratus peratus menyumbang kepada kecemerlangan anak-anak. Tapi sedikit sebanyak ia membantu. Kita dulu belajar ditadika biasa dan sekolah pun biasa juga. Ramai yang berjaya. Ramai yang mendapat keputusan peperiksaan yang baik dalam peperiksaan penting. Setaraf dengan sekolah swasta dan asrama penuh.


Masa di johor, aku hantar Aiman ke tadika seawal umur 4 tahun. Aiman cuma sempat bersekolah selama 4 bulan. Bila pindah ke Sungai Petani, Aiman macam mengelak hendak sekolah. Bermacam alasan dia bagi macam tak ada kawan dan cikgu garang. Tambahan pulak aweknya Syasya tak ada.hehe..Disebabkan kesibukan dan tak mahu Aiman 'Culture Shock' aku ambil keputusan untuk hantar sekolah tahun depan sajalah.


Bila membaca blog seperti Ibu Yusuf dan Maryam aku jadi takut melihat perkembangan Aiman. Maryam bijak dan pandai sangat KakZefa.hehe..Bukan aku kata anak aku tak bijak, bijak sangat sampai pening, tapi dari segi pelajaran memang Aiman banyak ketinggalan. Asyik tengok kartun je! So aku ambil keputusan mengajar Aiman dari rumah. Cuma ambil masa selama sejam waktu malam untuk menulis dan mengingat. Kadang-kadang skip jugaklah, sebab ibu sibuk.haha..


Memang tingkat kesabaran selalu melantun tinggi. Kena perlahan-lahan kayuh orang kata. Wah nak jadi cikgu bukan mudah, meninggi jer suara, sakit tekak segala dengan perangai Aiman. Harap maklum kualiti gambar sengal lagi!


si chubby asyik dengan bukunya.
Hitam legam pulak kulit anak aku.
Sapa soh tak mau ikut kulit ibu.hahaha..


* Aku dulu umur 4tahun apa pun tak tau. Seluar pun kadang-kadang tak pakai.Opss..tak sopan!hehe...








                                                






21 comments:

azam said... Best Blogger Tips

:) kenalah ajar selalu.....insyaallah cepat pandai

hyz said... Best Blogger Tips

aiman ni manjang x pakai baju.. hek3... tapi kan, sepanjang baca entri2 pn kutu ni bila citer pasal aiman, rasanya aiman ni cerdik budaknyer. kena bagi didikan yang betul. x kesahlah skolah terbaik ke or biase2. budak2 ni kena pujuk belajar baru dia nak belajar.... hehe.. go pn kutu go go go... ~ siap saya lompat pom pom ni...

Daddy Cool said... Best Blogger Tips

Betul la Puan..

Kesabaran yang tinggi amatlah diperlukan, dengan menjerit-jerit pada anak, takde gunanya jugak, silap haribulan, di tirunya pulak perbuatan kita itu...

Sesama lah kita berkongsi idea ye..!

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

ehee..comelnya anak akk!

tembammmmmmm..heeee

laa wat sekejap sgt watak ira?haha..

okee nt ira nak bc dr mula...ira aritu bc y tu je..hee..xsemoat la kak..;p

NzA said... Best Blogger Tips

akak mmg tabik n respect dgn ibu2 yg begitu perihatin mengajar anak2 dirumah...

akak ni nama je cikgu ttp semua anak2 pandai di sk...dasyatkan...hu.hu.hu....

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

muni.. sbnrnya kan, sy sendiri pun plan nk ajar alisha sendiri dkt rumah.. main sambil belajar.. xdalah dia stress sgt...

lgpun, sy xpnh terfikir nk anto alisha sekolah awai2... umur 6 thn br nk anto tadika.. thays y sy kata sy nk ajar dia dari rumah dulu... lucky la jugak sy sbb saya suri rumah spnuh masa..

ohya, kalau muni nak tahu kan, adik beradik hsbd sy, xda sorg pun masuk tadika semuanya start dgn darjah 1.. tp dorg semua belajar sampai U.. sebabnya dorg berasal dari keluarga yg susah..

nurmujahidah said... Best Blogger Tips

muja nak follow blog puan kutu smpai muja dapat anak,, hehe

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Sama je PK, setiap anak2 ada kelebihan masing2. Maryam akak tak nafikan dia cerdik, tapi dia juga ada kelemahan yg akak sebagai ibu terpaksa hadapinya sebagai ujian. Akak redha dan berusaha utk membawanya berhijrah. Cuma jarang akak cerita dlm blog sebab ia bukan sesuatu yg positif utk di kongsi..

the sun daily said... Best Blogger Tips

insyAllah akan pandai lau ajar slow2.....

chii said... Best Blogger Tips

suasana pembelajaran kena menarik..baru budak2 interested nak blaja kan...

chii ada terbaca di satu blog..lupa plak..tp cara yg dia kongsikan..mmg menarik =)

amboih..syasya xde..xmo skolah eh..kecik2 da pandai ye :p

NURULHANIF said... Best Blogger Tips

xpe.. lama2 dia pandai la.. hi puan kutu.. BW kat sini.. xleh tgl komen kat kotak jejak. Tenet sy lembap.. hehe..

Wanie said... Best Blogger Tips

takpe aiman, nanti besar ikut kulit ibu lak eh..hihihi

susah jugak nak ajar anak kan..budak skang umur 4 tahun dah sekolah, kite dulu 8 tahun baru sekolah..tak pe kak, slow2, jangan paksa sangat..

LadyBird said... Best Blogger Tips

akak... susah x nak ajar anak?
tkt nak lalui..

(bl nth akan lalui nih)

LYAfrina said... Best Blogger Tips

belajar sambil enjoy menyoronokkan kanak2. kna cari alternatif tbaik utk mnarik minat anak... xpe aiman...nnti mesti pandai kan...

anisalya said... Best Blogger Tips

zaman kita dgn zaman anak2 sekarang ni berbeza. zaman serba teknologi ni serba pantas. lamat je ketinggalan la.

Myra Jay said... Best Blogger Tips

Myra pun ngajar adik kekadang hiigh volume jugak..

Memang memerlukan kesabaran kan...

anggunpesona said... Best Blogger Tips

Anak-anak sekarang ni lebih beruntung. Semuanya ada dihujung jari. Lebih cepat lebih canggih.
Kadang2 anak-anak ni masa awal persekolahan nampak slow tapi bila dah besar sikit baru nampak kecemerlangan mereka. Insyaallah.

puanbee said... Best Blogger Tips

oo kutu sama2 lah mengajar , kalau dekat leh aiman belajar dgn una , hehe .. una sekarang baru belajar tulis ABC dan 123 , ada pakar cakap , tk perlu kenalkan bunyi A.B.C tapi kenalkan tulisan dan bunyi huruf tu ...A bunyi aaa , b bunyi bee susah nk tulis haha .. tp nanti aiman pandai jgn risau ..dulu aliya pun gitu gak

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

mngajar anak2 ni mmg kne sabor bebanyak..nak2 org yg cepat hangen mcm daku nih..huhu... dgn ank org lain kite lembut jer tp dgn ank sndiri mcm singa..adoii

kakyong said... Best Blogger Tips

camna leh terlepas n3 nih.. hahha

at least aiman nak jugak tulis2.. Anis susah betul nak suurh dia tulis2.. mengira pun salah, Aliya lagi pandai kira..

tp kan, nak ajar anak ni, kita memang kena dok sebelah , belajar sekali dgn depa.. dan kena kurangkan pitching suara.. intonasi kena kasi lembut.. baru anak2 suka nak belajar.. ;)

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Salam pn kutu. Tadika mahal memang membantu sedikit sebanyak. Tapi, banyak juga tadika murah yang setanding dengan tadika mahal. Juga ramai juga kanak2 yang pandai hasil didikan ibu mereka sendiri.

Kalau si aiman tu tahan duduk dalam 30 minit sehari utk belajar, rasanya tiada masalah. Budak2 bukan kena belajar 5-6 jam sehari. Sambil main pun boleh belajar. Al the best,