Pixajoy

Thursday, November 24, 2011

Home » Lahirkan Anak Cemerlang

Lahirkan Anak Cemerlang

Semoga menjadi anak cemerlang. Amin..


Tengah rushing, nak pergi masak laksa. Ini entry copy paste. Tak sempat dah tapi nak update.hehe..


Hari nie nak share sikit cara untuk melahirkan anak cemerlang. Perkara yang kecil seperti ini kadang-kadang kita tak ambil endah, tapi sebenarnya ini dapat meransang anak untuk cemerlang.

  • Mula bacakan buku kepada anak sejak mereka kecil.
  • Didik anak untuk tuirut bacakan buku kepada kita.
  • Ajak anak sama-sama bercakap, menyanyi dan bermain.
  • Didik anak menulis cerita.
  • Dari masa ke semasa, tambahkan koleksi buku milik keluarga.
  • Sekali-sekali ajak seluruh ahli keluarga untuk mendengar cerita yang disampaikan oleh anak.
  • Ajak anak untuk membantu kita memasak dan mengemas.
  • Jadikan anak sebagai kawan supaya dia bebas berkongsi cerita yang disampaikan oleh anak.
  • Aturkan acara santai bersama keluarga setiap kali hujung minggu.
  • Masukkan elemen-elemen pembelajaran dalam setiap aktiviti harian supaya anak merasakan bahawa belajar bukan sesuatu yang membosankan.
  • Walaupun anak masih kecil, jangan lupa untuk memberitahu anak tentang realiti kehidupan.
  • Kongsi artikel atau berita menarik di akhbar dan majalah dengan anak.


SUMBER : Majalah Pa & Ma








16 comments:

mamaNoriz said... Best Blogger Tips

nice!

mmg sgt tepat :)

Wanie said... Best Blogger Tips

aak xde lagi, boleh apply kat anak sedara..hihi

hyz said... Best Blogger Tips

aiman ikut cakap ibu ye.... kalo ibu ting tong jgn ikut.. nasihatkan ibu.. keh3...

ct N honey said... Best Blogger Tips

mmg susah, tapi kena berusaha lebih...semoga akan dpt anak cemerlang

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Semenjak anak2 dah besar2 ni, jrg2 beli majalah pa&ma. Dulu koleksi pa&ma ibu yusuf boleh tahan juga banyaknya, tp dah kena makan anai2.. :-(

NzA said... Best Blogger Tips

itulah yg sebaiknya n yg plg penting sentiasa sedekahkan Al-Fatihah utk anak2 setiap kali selepas solat....

puanbee said... Best Blogger Tips

ok nanti praktis ..walopun semua dah praktis haha

Daddylicious said... Best Blogger Tips

ikut dan buat insyaallah

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

bagus nih.. betoi2.. mcm cara ibu alisha didik alisha je ni.. blh perasankan diri jap?.. hahhahhah

p/s : saya suka laksa!!! suka giler... aduss.. ni yg dh tingin ni.. jgn buat entry ltk gambar laksa tau... nanti dan2 nak g mkn dkt umah muni... muahhahahhah

So Shy Lady said... Best Blogger Tips

btul 1000x

kna amalkn stiap ms, bagus ni ;D

kozumi_ro said... Best Blogger Tips

xde anak lagi...

anak meow ada ar hihihi...

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

amin .. moga2 anak2 kita sume bakal jd anak cemerlang ...

tips2 tu .. ade yg dah buat ... ;)

Fadzli Amir said... Best Blogger Tips

Salam kenal...
memang betoi tu walaupun copy paste...hehehhe....ujung minggu ni nak buat aktiviti melukis sambil mewarna cat air ngan anak2...

Myra Jay said... Best Blogger Tips

Yup, kena amalkan nie..
InsyaAllah ada zuriat pasti ini yang jadi amalan..

TQ ye Puan Kutu :)

Cik Gee said... Best Blogger Tips

bagus punya tips, cuma gee je tak kawin ag.. haha.. <3

anisalya said... Best Blogger Tips

thanks for sharing.