Pixajoy

Saturday, November 26, 2011

Home » Agar-Agar Roti Again

Agar-Agar Roti Again


Again..again..again..wah dah macam Dora pulak..Semalam aku buat agar-agar roti lagi. Ini percubaan agar-agar roti kali ketiga. Kali nie dari atas tak nampak cantik sangat, pasal bekas nie sempit. Kuning dan hijau menyorok sikit. Bila potong baru nampak. Malas pulak nak snap gambar agar-agar yang dah potong bila dah sedap-sedap mengisi perut.


Itu hari aku cuma bagi link resepi. Hari nie aku rajin nak taip, jom usha resepi. Senang dan sedap. Mesti cuba ok..


Bahan-Bahan

  • Agar-agar tali 20gm
  • Air lebih kurang 5 cawan
  • 6 keping roti
  • 1 tin susu cair
  • sebiji telur
  • Pewarna ikut suka
  • Esen vanila
  • Gula secukupnya

Caranya :

Rendam agar-agar sekejap kemudian masak atas api dengan air. Dah masak tapiskan. Sementara dok tunggu agar-agar masak, isi susu cair, telur dan esen vanila dalam blander. Carik-carik roti campak dalam blander, bila roti lembut sikit, kasi blander bahan tu semua. Biar hancur padan muka.haha..Kemudian tuang bahan blander kedalam agar-agar yang dah ditapis. Masak atas api sampai mendidih dan masuk gula ikut manis mana korang suka. Bahagikan kepada tiga bahagian, tuang dalam bekas satu persatu ikut warna. Siap sudah..Jangan gelojoh terus makan, biar agar-agar keras dulu.haha..Itu pun nak habaq..:)

Tak faham nasiblah..Apa aku merapu ntah. Daa..






11 comments:

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Tgk org masak, mula la rasa nak masak juga.. tp mengenangkan berat badan yg makin meningkat.. rasa nak insaf jap dr masak ni.. tp masak nasi ttp on le.. hihi..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Best Blogger Tips

Aih sakit-sakit ni tgk agar-agar roti sedapnyaaa..nk salin resipilah..

Pia said... Best Blogger Tips

"terima kasih sebab sudi share...pernah juga buat sekali,tapi resepi lain kot...bolehlah setakat nak makan ank beranak...kena buat ulang2 baru boleh perfect kan..."

husnazahidi said... Best Blogger Tips

aiseyhh..agar2 roti?? x pnah try lg..huhu..
kna bookmark dlu neyh..hehe..

puanbee said... Best Blogger Tips

haa nanti bee try ekk ..

alif ismail said... Best Blogger Tips

wow...nampak menarik lah kak kutu...

post la kat alif sikit..huhuhuh..

LadyBird said... Best Blogger Tips

best kalau kite msk ade org makan.. tp kalau xde org makan.. walaupun rs nk msk kene fikir dua tiga kali.. huihuhu.. lady ade adik sorg je ni kat rumah.. nanti kalau die habiskan semua.. semakin bertambah chubby la plak..

Wanie said... Best Blogger Tips

dah serik buat agar2 roti, nt xde sape makan..haha

caliph shuriken said... Best Blogger Tips

kali pertama tau pasal agar2 roti ni, huh...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

alaa sy mula2 tengok gambar tadi.. sy harapkan ada gambar kek yg dah dipotong sekali muni ckp mls nk ambik gambo.. aduss.. baru nak menikmati kelazatan agar2 ni.. hihii

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

dgn gigihnye terus hanie salin n berazam nk buat secepat mungkin..haha

thanx kutu ;)