Pixajoy

Tuesday, February 10, 2015

Home » Bebola Ayam @ Chicken Ball Homemade

Bebola Ayam @ Chicken Ball Homemade



Tujuan utama buat chicken ball ni memang untuk bento Afia. Resepi bukan saja kaya dengan sumber protein, malah complete dengan karbohidrat serat semua ok. Aku tak tambah garam atau apa perisa pun dah sedap sangat.Cuma aku fail sikit bab melecek bahan bagi hancur betul. Nampak disini karot tak berapa hancur. Kalau rapikan sikit lagi hirisan daun bayam pasti nampak lebih lawa.


Resepi Chicken Ball - Hancurkan isi ayam, rebus kentang dan lecek, daun bayam dipotong halus dan karot dihancurkan halus. Gaul semua sebati dan bentukkan bulat kecil bulat besar ikut suka. Celup dalam telur, sadur dengan serbuk roti sebelum goreng. Goreng dengan api perlahan ye supaya dalamnya masak betul. Siap!


Aku goreng tak berapa garing sebab nak fozenkan.

Ini yang digoreng garing untuk si bambam

Model seksi bersama chicken ball

Bukan hanya untuk Afia, ibu dengan abang Aiman nak merasa jugak.hehe..


Breadcrumbs banyak lagi..Pasni nak buat apa pulak ye!








17 comments:

lieyalatif said... Best Blogger Tips

sgt rajin cikpuan kutu...tapi tu la apuas dpt buat sendiri kan.....muai pun muai yg penting dijamin bersih dan halal...lieya penag buat bebola ikan jek..... agak renyah tapi puas dpt buat sendiri...kurang rase tepung tuh.....

buat stok frozen byk2 best tu...buat spegeti leh campak bebola ayam tu nanti...

Puan Mell said... Best Blogger Tips

semalam bru je wat nugget homemade. hihi

eima said... Best Blogger Tips

fuhhh mengancam betui ....rajin nye hang ni wei ..kagum betui aku tau

LydSunshine said... Best Blogger Tips

oo, ini chicken ball yg goreng. Kalo yg mcm kenyal2 tu cemana nak buat ye? Yg versi rebus tu. Letak tepung ubi ke apa?

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Best Blogger Tips

Salam Puan kutu...buat & masak sendiri utk anak2 lbh puashati..tahap kebersihannya kan..

syida said... Best Blogger Tips

PK, kenapa rajinnn sangat niii? (jeles i tau haha)

model seksiii tuuu, montoks hehe

tomato oren said... Best Blogger Tips

wahhh..hebatttt!!!

tomato oren said... Best Blogger Tips

wahhh..hebatttt!!!

LYAfrina said... Best Blogger Tips

dapnyer...
nnti nk try jugak

nurbijen said... Best Blogger Tips

menarik ni PK... Biasa salut dgn telur, lepas ni boleh ubah selera salut dgn breadcrumb

ida =) said... Best Blogger Tips

pk memang rajin! untung la aiman dgn afia dpt makan sedap-sedap selalu

Sya Nadia said... Best Blogger Tips

lama dah sya x buat meat ball.. malas nak menghancurkan daging tu..

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Ni kira sambil menyelam minum airlah. Sambil buat untuk Cik Pia, lebih-lebih tu bolehlah buat ibu dan Aiman merasa juga. Tengok Cik Pia yang seksi je makan, mana boleh tahan. Of courselah terliur. Aiman lagilahkan, memang dia tahu ibunya masak pasti sedap. Kalau tak rasa, kempunan pulak. Lenkali kena buat banyak-banyaklah PK. Mana tau, en suami pun gian tengok chicken ball si Pia nih :)

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Udah keluar resepi chiken ball pulak dah.....Weyh PK, awak ni kejer duk dapur aje ke.....memacam yg dibuatnya.

Selagi breadcrumb tak habis selagi tulah yer mencipta resepi....

Model cekci tu mmg nampak puas makan chiken ball hasil tangan mama tu

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

wah menarik..
nak la buat nanti kat si comel saya tu..
thanks pk..

ppsstt: a’aa dh makan solid food suka sangat. sbb dia suka.tak ada adegan tepis menepis.. nganga je mulut utk disuap

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Bestla afia makananya dia sedap2.. untung jadi anak kepada ibunya yang pandai masak ni ... yang kata Pk tak berapa hancur ni pun nampak mabeles sangat..

Miz Eija said... Best Blogger Tips

nak tiruuu.... tapi anak eija memilih kalu nmpak sayur xnak T_T... rajin PK kannn... utk anak apa saja boleh