Pixajoy

Sunday, November 10, 2013

Home » Spaghetti Carbonara Prego Mudah

Spaghetti Carbonara Prego Mudah



Usah dilayan kacau jiwa. Meh Kita makan. Nafsu memasak tengah membuak-buak baq ang. First time buat Spaghetti Carbonara. Kalau Bolognese tu dah selalu dah aku bikin. Resepi tersedap kat SINI. Kali ni aku bagi resepi Carbonara plak. Yang ni simple je, tak sempat kenyit mata dah siap. 

Resepi Kuah Carbonara : Cairkan butter pastu tumis bawang merah+bawang putih yang dicincang halus. Masukkan ayam/daging kisar (aku guna isi ayam). Goreng sampai garing kemudian masukkan Prego Carbonara+fresh milk+sosej+cendawan butang(aku lupa beli)+lada hitam. Kalau suka pedas boleh ketuk cili padi taruk dalam. Biar medidih seketika, dah siap!




Aku tak berapa nak masyuk makan Spaghetti San Remo yang sekarang style halus serupa bihun. Bolehlah buat melepas kepingin tekak Mat Saleh aku ni. Nak kata sedap sangat tu tipu. Kuah cair sikit. Bahan pun kurang. Kemut gila nak beli fresh milk, aku ganti dengan susu cair. Bahan guna apa benda yang ada kat rumah je. Yang penting tiga empat kali aku ulang makan.hakhak..





11 comments:

anamizu said... Best Blogger Tips

woahhh! lapaq plak tengok spaghetti nih. aummmmm hehe

umi alya said... Best Blogger Tips

cayalah PK, ibu terajin masa kini

Chot said... Best Blogger Tips

Haha..kak..sy wikend ni mmg pulun spegetti habisan. Semlm buat. Hri ni buat..habis sepeket spagetti mkn berdua...mmg muntah spagetti.

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Wah..sedappp...ok lah tu yg penting rajin masak. .banding sy ni..malass sokmo..haha. .

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Wah..empat kali makan? Sedap lah tu..

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Sedapnya. Sesekali layan tekak orng putih best jugakkan.

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

akak tak pernah buat Spaghetti Carbonara ni..Cam Pk jugak..asyik2 Bolognese jer..dah tau senang camni..boleh la akak cuba cara Pk..:)

mrs MELL said... Best Blogger Tips

macam sedap. tapi kt umah ni den sorg je kdg2 tekak mat saleh.. yg lain tekak melayu.. xlalu makan. hahaha

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Hak aloh, yang ini saya main lanting-lanting aje kalau masak (sombongnya mak...) Kalau setakat spaghetti carbonara ni rasanya dalam seminggu mahu 2,3 kali juga melantingnya :D

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Menarik jugak tu gayanya boleh buat jugak ni...lebih lebih lagi tengah pening kepala nak masak apa tengari ni!

Masya said... Best Blogger Tips

sy kurang sikit makan carbonara .. ntah.. klu buat pun letak prego dgn cambells cendawan jer.. campur.. bakar makan dgn roti.. nyumii nya..