Pixajoy

Tuesday, November 26, 2013

Home » Pasta Paling Budget

Pasta Paling Budget



Paling sesuai buat bujangan juga para anak dara tak kira dimana berada. Mudah, pantas, sedap dan paling penting jimat. Moleklah sangat kalau tetiba tekak mengidam pasta terbaik dihujung bulan tika wallet tengah kering kontang. Sesuai juga buat mak-mak paling budget seantero dunia sanggup menghabiskan duit singit-singit dalam beg kemain kemut nak cucuk duit walhal baru gaji.haha. 

Mari aku tunjukkan bahan asas pasta. Nama pun budget jangan la harap ada daging hancur waima breast ayam dadu. Sos kimball or Prego pun jangan mimpi. Harga dia lebih mahai dari semua bahan ni aku rasa. 

  1. Spageti Kegemaran Keluarga - cukup la untuk dua tiga orang makan. 227 gm je kan
  2. Tomato puri yang comel tak perlu besar, nanti tambah kuah guna cili kering dan sos cili yang dah sedia ada kat rumah.
  3. Sosej Ayam boh 5 batang cukup la. Balance lagi 5 boleh simpan buat nasi goreng bodo, goreng mee or buat roti sosej. Ok dah mula melalut..
  4. Cendawan butang. Yang ni aku boh perabis. Peberet aku. Yummy!


Total RM 8.80. Murah gila!

Resepi Kuah Pasta Budget aka Kedekut : Panaskan minyak or marjerin kemudian tumis bawang putih n bawang merah cincang. Masukkan cili kering blander dan tumis hingga masak garing. Masukkan tomato puri + sos cili + sosej + cendawan butang + gula + garam. Tambah air banyak mana kuah kita suka, dah mendidih siap! 

Dapat 3 piring lebih kurang camni for Aiman, ibu dan Pakndak Aiman. 

Cukup la dinner macam ni untuk yang tak berperut besar. Kalau perut besar macam kami lepas Isyak tapau burger daging lagi sorang sebijik. Semuanya Aiman punya idea. Salahkan Aiman ye. Dia yang tak kenyang. Sepatutnya boleh buat untuk dua peket spageti, tapi ibu kan budget. Tak pasal-pasal keluar duit jugak beli burger. Mujur masih ada duit singit-singit balance dalam beg. Just for you la my son.haha..









30 comments:

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Bujet pun yg penting sedap kan muni.

TelingaBulat said... Best Blogger Tips

simple but nice..konfem klu bdak2 mmg ske la lg2 la ade cendawan plus hotdog..

Chot said... Best Blogger Tips

mak mak budget yang comel2...hahahah.. tenkiu kak suka share resepi simple utk org yg liat kedapur mcm sy..hik

- AZIE - said... Best Blogger Tips

budget pun nmpk sedap..

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

hahahahaaa...ayat tak manahan..
budget2 pon sodap dah tu pk..asal ada rasa spageti cukop..
anak2 zee jenis taknak lauk2 ni..dorang amik kuah jer..lagi la budget..hehee

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

wah, mmg murah sungguh total dia yer.. hihii

izan mama mia said... Best Blogger Tips

sesekali tukar selera sedap gak tu...alamak...aiman masih tak kenyang ???..adoi laa

lieyalatif said... Best Blogger Tips

bajet pun tetap nampak sedap!!!

same laa lieya pun suke boh cendawan butang tu banyak2...sedap tuuu..kenyal2 jek...lieya mmg kaut cendawan tu banyak2 jek time cedok kuah hahaahahah...

ni kalo mia nampak sure meroyan...mmg peberet die spegeti nieh....

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Janji air tangan ibu.. Pasti terbaik! kan Aiman kan? ;-)

Time Traveller said... Best Blogger Tips

Sempoi tapi nampak menarik .. yg penting sedap :D

ada said... Best Blogger Tips

klu letak isi ayam sket mesti lagi sedap.cukupkan bajet Rm10..hehehe..saya selalu gak masak pasta camni..klu beli kat luar sepinggan RM15 ke atas..buat sendiri lagi baik..

intanfirdaus247 said... Best Blogger Tips

salam pk..wah walaupun simple tapi menyelerakan!

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Bila licin sampai tak cukup tu bermakna sedap. Nak buat lagi tak kuasa ganti dgn burger:)

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

PK ni memang ade jer idea..simple pun sodap!!

lily lotus said... Best Blogger Tips

comel dan sedap..hihi

encikarman said... Best Blogger Tips

rajin rajin, nanti boleh buat bisnes

lizz said... Best Blogger Tips

Nyum2 sedap tu...patua aiman tak cukup....

Nastyna said... Best Blogger Tips

bajet tang spageti, tapi lebih bajet on burger, takpa la for u dearest son hehehe.

sal ya said... Best Blogger Tips

hahaha... mmg bajet la nih.

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Macam ni mmg sesuai, kata budget, taoi ni budget sedap.. aiman makan banyaj tu yang buktinya. Mesti rasanya cukup lazat tu,

Masya said... Best Blogger Tips

hahah tu lah nak bajet sgtkan.. dah tak pasal keluar duit jugak...

husna zahidi said... Best Blogger Tips

hebat gila!! tak lebih 10 hinggit haa..

tp kami kalau stu rumah mmg tak ckup nih..=P

adrianna syaz said... Best Blogger Tips

Budget pun budget la akk..jnji sdp ni..nyum nyum2

Puan Mell said... Best Blogger Tips

haha. ibu nak bajet. aiman lak budget nak mkn burger lagi.. kehkeh

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Memang budget sungguh tetapi kalau dah Aiman tak cukup makan kenalah tambah budget tu jadi RM10 PK. Eh, apa nama pasta ni tadi? Pasta kedekut ke pasta bodo nih? Huahahaha...

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

hehehe best2 tq share resepi budget ni yer

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Yg penting masak sendiri :)

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Betul tu PK...kalau malas malas buat Spaghetti pun sedapkan...kenyang pun kenyang tak gitu?

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Kalo bajet tapi sedap, itu yang paling hebat!

anamizu said... Best Blogger Tips

tu baru BAJET dah telioq ana tengok huuuuuu T______T