Pixajoy

Wednesday, November 27, 2013

Home » Mee Ketam Cendol Ala Ice Blanded

Mee Ketam Cendol Ala Ice Blanded



Asyik tajuk makanan je kan. Asyik tayang menu memasak pastu bagi resepi je kan. Macam hebat je kau ni kan. Tengah moody sikit pasal kekeringan otak (kekeringan susu yg sebetulnya), buat apa nak sesakkan kepala susan ayat, masuk gambar menu makan paling senang nak merapu. Tak suka boleh blah.hehe..

Gurau je sombong sangat kang takde sape nak jenguk blog kau ni. Dah la nuffnang baru nak berjinak bagi BE, kalau nampak iklan jeans laju-laju ekk tolong klik. BE ni seketul je dah sebulan lebih dok on going. Yang lain sesen dua sen dah credited. Tak banyak pun dok berangan dah nak beli sesuatu dengan duit ni. Sempat tu iklan soh orang klik iklan kau. Tak malu betui siap bold.hakhak.. 

Panjang aku intro, dah tahap boleh geng dengan mummydearie tak?hehe..


Eh tertimbus dek sayur plak ketamnya

Aku buat mee ketam lagi buat kesekian kalinya. Dah jemu kot makan ketam buat lauk, asal en suami bawak balik ketam lebih sikit, mee ketam la menunya. Kalau setakat dua tiga ekor, goreng kunyit pun sedap. Kali ni letak baby kailan dan karot je. Bodo macam ni pun Aiman kata sedap nak mampuih. Pandai dah la ni dia cakap utaqa pekat. Nak resepi boleh cari kat aneka resepi PK.


Ada pulut ni tau. Nyum nyum..

Cendol terbaik Sungai Petani en suami bungkus untuk aku dan Aiman. Simpan kat tempat sejuk bila keluarkan jadi cendol ala ice blanded la pulak.  Kalau makan kat sana aisnya dikisar halus, bila bungkus guna air batu yang kiub tu jadi kalau simpan kat bawah nanti cair tak best. Ada ke yang pantang ais lelama? Aku masa dalam pantang saja, lepas tu terus bedal. Pun macam tu aku ni memang jarang minum ais. Sesekali dapat memang heaven. 

Sekian entry makan-makan, nantikan entry makan yang seterusnya.haha tau takut!





31 comments:

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

wah, ni lagi mengancam ni.. mee ada ketam seekor lagi.. kalau kat kedai di seksyen 7 shah alam ni, maunya rm12 semangkuk...

kalau kat rumah kami, dah masuk peti sejuk, nanti nak makan, ketuk2 macam ais, tak sempat tunggu jadi ic blended dah,, jenis tak sabar kalau tgk ais,

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Aisy Nasiha

sebenarnya dua ekr ketam tu.haha..sy n aiman baru sudah makan nasik tu yg kenyang simpan dalam peti ais dulu.lpun cendok ni selolau sgt dah pekena jadi no hal la...:)

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Fiza lepas setahun umur Alia baru bedal air ais Muni. Hehe... Ikut pantang emaklah katakan.

Alhamdulillah... Akhirnya Muni dpt BE/CPUV.

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

sedap tuh PK mee ketam..
zee suka jer orang dok jaja makanan..ada gak la idea kan nak masak ape..borink doh ulang masak yang sama jer..


Amanda Suria said... Best Blogger Tips

Sedap plak nampsknya mee ketam tu......

Masya said... Best Blogger Tips

arghhh streeesss nampak mee ketam hahahaha

husna zahidi said... Best Blogger Tips

jeles gila bila tengok kak murni asyik up entri makan pasal ketam..=( mana nak dapat ketam murah haa?? tak nak pergi tangkap sendirik..=P

iklan guess ye?? terjah!! =D

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

wahh! mee ketam?? mmg jarang makan ni...sy masa lepas pantang hari tu mmg lama tak minum ais..
tapi klu cendol mmg tak boleh tolak..haha

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Mee Ketam kan salah satu menu special yg Aiman suka. Kenalah buat selalu. Kakak pun suka.

Chot said... Best Blogger Tips

Sy nak ketam je. Mee bg aiman. Hehe..boleh ye mak aiman.. Namo stres2 ye..

Puan Mell said... Best Blogger Tips

selalu gak org bg ketam kat kami. tp nk buat mee. rami sgt kt rumah ni. penyudahnya jd lauk. haha

Ena's Stories said... Best Blogger Tips

mee ada ketam..first time tgok..
terliuq je bila tgok..nampak sedappp jeee

adrianna syaz said... Best Blogger Tips

Akk..nk mee ketam..sllu tgk kawan2 pos gmnar mee ketam..tp x pnh rasa lg..akk letak je gmbar mkanan dlm blog ni..dah tentu sya akan berkunjung hehe

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Aik, macam tahu-tahu aje kita suka ketam. Kalau setakat letak gambar makanan tapi tak kirim ke sini apalah gunanya :( PK ajar anak dara kat rumah tu masak nanti senang Mommy nak makan, order aje!

P.S. Ada hati nak lawan tulis entri ke apa ni? Nanti saya start korek, jangan mendudu-dudu nangis tau!

Time Traveller said... Best Blogger Tips

Zaman sekarang nie kene sedia kan makanan sendiri.. lebih sedap dan murah.. letak ketam sekor pun puas hati.. kat luar smpai berbelas ringgat :P

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

buat terliu je, sebab KA ni plg suka ketam hehehe

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

ni yang buat kaksura jeles ngan PK..asyik masak yg sedap2 jer...kaksura selalu makan meekari ketam..:)

Nastyna said... Best Blogger Tips

ler..ingatkan nak kasi resepi cendol terap sendiri tadi :) sajer jer nasib baik i tak terliur. Ketam pun berselindung di balik sayur, malu ler teww tuan blog intro panjang2 hehehe. ok done ur Inti sorry jeans tak nak kuar.

eita said... Best Blogger Tips

terliur nyer

Pokok Manggis Depan Rumah said... Best Blogger Tips

Wah sedapnya ais blend dia. Tak apa akak makan sekali sekala. buat hilang teringin nak makan. :-)

lieyalatif said... Best Blogger Tips

ishh ni kategori entry kejam ni cik puan kutu...lieyani hantu cendol...tapi suke cendol yg mcm ni laaa...ice nye di kisar...baru sedap menghirup.....kat kg lieya pun ade jenis cendol ais kisar ygsedap...mmg wajib singgah makan semangkuk due heheheheheeh....

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Kalau Aiman kata sedap, mmg sedaplah tu. Bdk2 ni jujur :) tgk pun sedap.. Susu dah kering ke? Kesian.. cubalah mkn lobak putih. Petua mak2..

hainom OKje said... Best Blogger Tips

idaklah pulak teman buat mee ketam ni PK...boleh gak cuba sesekali....asyik makan masak lomak jekan...

NzA said... Best Blogger Tips

Kalau sblm ni tgk mee ketam pk geram je akak rasa tapi sejak kena denggi tiap hr kena ngadap sup ketam tekak dh rasa semacam je...huhuhu..

sya nadia said... Best Blogger Tips

sedapnya..terliurlah..

btw, sy orng bru..sy dah follow,sudi2kn follow blik ye..selamat berkenalan.

http://sweetlittlemom.blogspot.com/

Dee said... Best Blogger Tips

salam perkenalan..dari blog besen eh..besan u..saya makan mee ketam kat seksyen 7 je..kalau rajin bolehlah tiru resepi u..hihi..

Zie Fauzi said... Best Blogger Tips

menggiurkan sungguh gambaq mee ketam tu... cendol terbaik sp tu tak biasa mkn lagi... pernah mkn cendol yg kat masjid bakar arang tu je... (la ni dah pindah)

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Kelas la rajin masak! Kalo dah aiman puji, memang sedap la tu.

Lamanya tak bercendol. Hihihi. Tetiba teringin nak minum ais? Sesekali boleh ke? Ke memang tak boleh? Ni hari ke 68 dah ni =p

mummydearie tu, entry nya lagi panjang kot. Hahahha. Hahahha

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

tak pernah buat lagi mee ketam..

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Bila tgk gambar mknan ni..telan air liur jer lah..hihi

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

xpnh lg mkn mee ketam.. tingin gak.. tp tu la, kalau mkn kat kedai, susahlah nak makan dgn anak2 lagi.. ketam tu plak sikit punya susah nak kopek makan isi