Pixajoy

Tuesday, November 19, 2013

Home » Resepi Ayam Goreng Tempe Blackpepper

Resepi Ayam Goreng Tempe Blackpepper



Line buat onar dah. Tiga empat kali aku dok tekan new post tak boleh terus potong mood aku nak membebel panjang-panjang. Layankan je resepi menu termudah atau lebih tepat lagi resepi malas. Yang penting sedap. 


Resepi : Potong dadu tempe kemudian goreng dan angkat. Gaul ayam dengan garam+kunyit dan goreng sampai garing pastu angkat. Buang sedikit minyak bekas goreng ayam, tinggalkan sedikit saja untuk menumis. Tumis bahan hiris (bawang merah+bawang putih+halia+cili padi) sampai kekuningan kemudian masukkan ayam goreng+tempe. Masukkan sos tiram, gula, kicap+lada hitam tumbuk secukupnya. Siap!


Hari ni aku masak sambal sotong, yang ni menu seminggu dua minggu lepas kot. Dah sampai tahap blogger tegar tak takde modal sangat nak update?hakhak





28 comments:

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

ayam black pepper saya selalu buat,tapi tak pernah letak tempe// sedap juga ni.. bolehla lain kali tambahkan tempe ke dlm ayam saya..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Sedap tu... Ayam dan tempe. Lagi2 masak kicap. Fuh!

Time Traveller said... Best Blogger Tips

mudah dan ringkas bagus untuk orang bujang yang malas ni hahahaha :P

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Hahaha..menggoda lah ayam ni..mmg nampak sedap..boleh cuba nti..:)

Puan Mell said... Best Blogger Tips

menggude.. walaupun mlm td mkn menu yg sama. haha

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

Wah....bole cuba ni......

lieyalatif said... Best Blogger Tips

perghh lieya nampak perkataan tempe tu laju2 lieya bace tau...lieya ni mmg peminat tempe cik puan kutu oiii heheheeheh....jawa la kate kan...auwww!!!

kecur lieya tgk lauk ni tau...sbb likat kicap tu mmg menggiurkan..sedap betul kalo dpt nasi panas2 nie...makan kering2 gitu....gulp gulp gulp (telan ailiyo hah ni hahaahahahaah)

Nora Karim said... Best Blogger Tips

wah nampak sedap tu... ada tempe lak lagi.. yum yum...!

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

buat akak telan air liur jer tengok ni..:)

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Sedap! Selalunya resepi mudah2 ni yg buat mkn nasi bertambah2

izan mama mia said... Best Blogger Tips

hihiih..blogger tegar..ttp cari bahan nak update kan...hihi..oklah jadi gak tuu ayam masak tuu

tomato oren said... Best Blogger Tips

vavavavvaaa...best ni nak kena try laaa...

makchaq said... Best Blogger Tips

Makchaq suka tempe.. masak apa pun suka...

umi alya said... Best Blogger Tips

rajinnya rakan2 blogger akak, sana sini n3 masakan, nnt akak cuba..

Montana said... Best Blogger Tips

pergh...teruih lapaq baq hang...

Nastyna said... Best Blogger Tips

ayam bertempe, tak pernah buat lagi. apappun ayam tambah kicap buh apa pun tetap sedap, makanan nasional kita hehe.

ada said... Best Blogger Tips

wow nampak dah sedap..bleh cube ni..sy suke masak menu yg simple2 je..jimat masa..asalkan sodaappp..

Farid NZ said... Best Blogger Tips

menyelerakan.... ayam dengan tempe memang masuk!

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

wow yang penting pagi ni mama lapar sebab ada hal terkejut semalam berlaku sampai mama jadi kenyang...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Kalau masak kicap mmg sedap tak yah cakap banyak hehe...letak le apa pun tempe ke, kentang ke... pasti meletop!

Sobri Yaacob said... Best Blogger Tips

salam..
mak ai.. tgh2 hari bukak blog ni..trus kluar gambar
ayam black paper mau x lapar tgok :)

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Tempe tu favorite 'warga asing' macam saya tau :D Takda apa nak update takpa jangan berpanjangan tak update, susahlah hati saya nak berkunjung nanti.

LadyBird said... Best Blogger Tips

akak.. sedap ke tempe?
lady x pernah makan..

lizz said... Best Blogger Tips

telan ailio nengok ayam blackpepper nih tak pernah try masak lg masak special ader tempe ni...nyumnyum

Seri Selaseh said... Best Blogger Tips

utk org2 yg sibuk bekerja & xde bibik kat rumah... resepi simple camnih sgt la prektikal..

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Memang nmpak mnggoda sangat...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sedapnya tempe...

Masya said... Best Blogger Tips

hahaha.. memang tegar, sy jugak yang kelauttt dalam dah ni hah .. layan...