Pixajoy

Friday, November 08, 2013

Home » Resepi Donut Lembut

Resepi Donut Lembut



Tu dia mood tintong masak memasak mai dah.  Aku sibuk sikit dua tiga hari ni nak BW tak sempat. Hari minggu nanti aku pecut ziarah korang ekk.

Dinner semalam aku buat donut. Sebelum ni dah banyak kali aku buat cuba macam-macam resepi. Kadang aku derhaka banyak sampai meletup donut dalam kuali.hakhak. Donut aku buat ada yang lembut, ada yang garing, pendek kata macam-macam style la dah resepinya pun lain-lain. Resepi yang ni kira lembut dan kena dengan anak tekak aku. Dah lama tak buat donut terlebih sudah aku goreng, tapi takdelah sampai hangit hitam legam kan. Just nice omputih kata.hehe..


Bahan-bahan


  • 2 sudu kecil mauripan
  • 1/4 cawan air suam
  • 1 sudu kecil gula
* Satukan semua hingga berbuih
  • 3 cawan tepung gandum
  • 4 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecl garam
  • 2 sudu besar susu pekat
  • 2 1/2 sudu besar marjerin
  • 1 biji telur  
  • 1/2 cawan air kurang lebih

Caranya : Satukan semua, uli sampai tak melekat kat tangan. Simpan doh sat sampai kembang. Dah kembang kasi tumbuk buang angin pastu bentukkan donut. Biar 15-20 minit baru boleh goreng ye sayang. Pastu sira la dengan gula tak pun buat topping coklat or topping susu ciptaan aku ni.




17 comments:

NzA said... Best Blogger Tips

laparrrrrrr...lama dh xmasak donut....

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sy nak buat xterbuat2 lg ni...

Chot said... Best Blogger Tips

Dah save for offline reading resepi ni..haaaa..nmpak senang je.ade mse nk buat leh refer terus.hehe. thnks kak

Shark Kay said... Best Blogger Tips

nyum nyum..
nampk sedap tu kak,
airtangan ibu plak tu..
kene berebut ngan abg aiman nie.
hehe.

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

lapar pulak tengok donut ni..akak pun dah lama tak buat..last bulan puasa aritu..nanti akak cuba ikut resepi ni..yg dulu aka buat keras sikit..hehehe

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Nanti nak cuba lah..dah lama teringin nak buat donut sndiri, tak buat2 lagi..huhu..
sama lah, kite pn busy..:)

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Donut lembut.... Makan kosong pun sedap!!!!

Puan Mell said... Best Blogger Tips

nak try.. sy kan sampai skrg tak pndai2 buat donat. hahaha

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Kalau tau biras nak buat donut, lebih baik datang bertandang tadi kahkahkah....

Kisah Si Dairy said... Best Blogger Tips

sedapnya makan donut petang2 nie kan..

adrianna syaz said... Best Blogger Tips

Kk..post sini sikit..hehe..akk..akk x anta msg kat emil sya pun lg tau..sya nk bg sesuatu ni...huhu..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

mesti buat juga ni...gebu gebas tak ??,,hihii

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Wah.. rajinnya.. naim suka sangat donut.. saya pun nak try nanti...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Lama dah teringin nak buat donat PK....bolehlah try pakai resepi ni....lembut yeh PK...Dapat berapa ketul tu PK?

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Dah lama tak buat donat. Nak makan beli jer..
Sedap nmpak donat tu..boleh ambik resepi ni..thnks brkongsi.

Masya said... Best Blogger Tips

terbaik.. sy suka campur susu tpg.. x pernah letak telur.. nnt blhlah cuba..

Time Traveller said... Best Blogger Tips

Dari tak tahunak buat apa.. terus semangat nak buat Donut hahaa :D