Pixajoy

Sunday, November 03, 2013

Home » Ajar Anak Tengok Jam

Ajar Anak Tengok Jam



Ini antara comman sense yang wajib anak tahu. Cikgu kat sekolah ada ajar ke macam mana cara tengok jam?Aiman kata takde, mungkin belum lagi kot. Aiman sekarang ni bukan tahu sangat pasal masa, yang dia tahu dia kena tidur pukul 9, boleh pergi playground after pukul 5, lepas tu siaran kartun kat TV tu dia mau la hafal pukul berapa. 

Aku beli board jam dekat Manjaku supaya senang nak ajar Aiman tengok jam. Board ni jenis wiped clean, mudah bagi Aiman nak tonyoh marker lukis jarum jam ikut arahan ibu pastu padam semula. Selain tu papannya keras tak mudah rosak, jadi boleh diturunkan dekat adik Afia nanti.hehe

Muka depan jam

Ni muka belakang.

Tak susah sangat nak bagi Aiman faham sebab dekat papan jam ni dah tunjuk segalanya. Aku bekalkan Aiman dengan dua jenis marker. Warna biru untuk jarum jam dan warna merah untuk jarum minit. Aiman pun dah kuasai skip count 5 jadi takde masalah sangat.



Nak minta Aiman hafal satu jam sama dengan 60 minit, suku jam sama dengan 15 minit, setengah jam sama dengan 30 minit dan 3/4 jam sama dengan 45 minit agak ambik masa. Buat sekali ingat, esoknya dah lupa. Dah dua kali buat latihan dengan ibu. Lepas ni kena ulang-ulang buat latihan tengok jam lagi bagi terror.


Aiman suka dah pandai tengok jam!






26 comments:

Masya said... Best Blogger Tips

Bgs jgk kaedah ni.. Tgh ajar amir jgk dia pun ssh nak paham bab minit

Puan Mell said... Best Blogger Tips

bagus nih.. nak apply kt my nephew lah.. tp kt sini takde manjaku.. huhu

umi alya said... Best Blogger Tips

untung Aiman punyai ibu yang rajin mengajar

NzA said... Best Blogger Tips

bagus3x...bijak aiman.

Tuan Juhaida said... Best Blogger Tips

Wah bagus ni.rajin ibunya.mmg wajar ajar anak2 awal2 cara tgk jam

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Oo..ada alat yg boleh ajar tgk jam ye.. saya baru tahu.. boleh juga cari nanti bila nak ajar ank tgk jam..
Bagus juga kaedah PK guna ni. Bagi aiman hafal sukuan dulu.nati mudahla dia tentukan dah pukul bpe.. teknik menarik...

husna zahidi said... Best Blogger Tips

macam best jerr..nak join aiman jugak lah ceni.. >_<

lama tak main permainan budak2..=P

transformed housewife said... Best Blogger Tips

menarik juga kaedah PK ni.

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Ada jual kt manjaku?

Ajar sukuan dulu ye.... Best! Idea menarik

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Tak lama pandailah Aiman. Kakak dulu meja anak kakak belajar beli siap yg ada jam. Belikan jam yg muka jam dia besar - selalu tanya pukul berapa? Biar dia jawab. Tak lama dia akan pandai... jgn beli jam digital kalau nak ajar tahu tengok waktu..

nurul harnani said... Best Blogger Tips

dasyat kan zaman sekarang. banyak kemudahan dan pemainan yg bagus utk anak2.

nanti ada anak nk try la. hehe

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Bagus ni.. wah dah pandai tgk jam ya Aiman. Tahniah

anamizu said... Best Blogger Tips

sonoknye tengok aiman senyum lebar je tu ha dah pndai tengok jam hehe

*boleh apply utk anak sedare gak lah nanti. hehe

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Wah, lepas ni Aiman takkan ketinggalan rancangan kartun favorite nya lah kan...

Sukanya Aiman dalam pic yang last tu. Apalah agaknya yang buat dia senyum menawan gitu!

Ena's Stories said... Best Blogger Tips

bagus jugak ni PK...budak² mudah belajar sambil bermain

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

wahhh... pandai dah aiman tgk jam!

ct shah said... Best Blogger Tips

pandai aiman.gigih ibu dia ajar ek.;-)

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Wahhh..Aiman dah pandai tengok jam ya...

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Sekarang budak-budak senang belajar... Yelah... Macam-macam kemudahan ada. Tinggal mahu atau tak je.

Fiza percaya... Aiman mesti cepat hafal persamaan jam dengan minit dan minit dengan saat tu nanti.

Good luck Aiman :)

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

good job aiman

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

Anak CR belum pandai lagi tengok jam...kena ajar jugak nie..

hainom OKje said... Best Blogger Tips

PK..... anak sulung OKje dulu memang macam macam ada...jam ni pun adalah maklum yg sulungkan.....tapi tiba tang bongsu dah kurang sikit....hehe

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

teknik yg baik.cam nih anak mudah paham kan PK...:))

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

yeayyy aiman pandai..!!

bagus aiman ni.. time muni ajar dia cncentrate

CtAyue said... Best Blogger Tips

oo board ni..hr tu nk beli jgk kt adam..mmg bagus board nih,..senang anak nk phm.. adam skrg tgk jam..dia tekan info remote astro..pastu dia sebutlah pukul berapa..haha...

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

Wah tahniah aiman....