Pixajoy

Tuesday, November 12, 2013

Home » Resepi Kek Kukus Mudah : Cupcake Bodo

Resepi Kek Kukus Mudah : Cupcake Bodo



Kali kedua aku buat guna resepi ni. Emm memang sedap. Tempek sini resepinya mana tahu ada yang nak cuba. Aku suka resepi simple, sedap dan paling penting sukatan guna cawan. Senang nak buat main campak je takyah leceh nak timbang segala. Kali pertama buat aku kukus dalam loyang sekaligus, kali ni aku bakar versi cupcake bodo. Kukus dengan bakar sama je sedapnya. Ibu dengan Aiman memang suka kek ni. Kami dua je boleh habiskan satu adunan.




 Bahan-bahan

1 cawan mentega
3/4 cawan gula kastor (aku guna gula pasir jadi aku kurangkan)
3 biji telur
1/4 cawan susu pekat
1/4 cawan kaya 
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil esen vanila
Pewarna ikut suka

Caranya : Pukul gula+mentega sampai kembang, pastu masukkan telur satu persatu. Masukkan esen vanila+susu pekat+kaya. Kacau rata kemudian masukkan tepung+serbuk penaik. Boh pewarna pastu tuang dalam bekas secara selang seli dan kukus sampai masak.







17 comments:

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Nampak senang ni.. nak try jugalah nati..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Fiza pun lebih suka guna cawan. Senang tak payah timbang bagai. Lama dah tak buat cupcake. Dulu... Time study selalu tolong mak buat cupcake orang tempah. Sejak dah kawin ni... Tak pernah lagi buat cupcake. Kalau buat pun... Versi loyang terus. Hehe...

CtAyue said... Best Blogger Tips

nmpk moist ler kapkek nih..cm kek marble tp diversikan dlm kapkek..hihi.. nk tegur nih... cantik lah number follower tu.. 969..nombor kapit tu..hihi.. :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said... Best Blogger Tips

salam puan kutu..cantik,brkaler2 gitu :)

lieyalatif said... Best Blogger Tips

ish...nampak senang je ni cik puan kutu...boleh la buat dgn anak2 lieya nanti...dieorg ni mmg suke jek kalo ajak membaking kek nieh....

yg penting kalerpul....leh buat kaler2 rainbow kan heheheeheh

mrs MELL said... Best Blogger Tips

macam sedap je letak kaya.. nak tes ar nanti..

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Senangnya...tapi lagi senang kalau beli kat kedai aje. Uwaahhh...dasar pemalaskan!

Sebab senang kita dah simpan resepi mana tau tetiba kita nak buat pulak.

Btw, perkataan 'bodo' tu dah dua kali kita terjumpa hari ni. Satu lagi jangan tak percaya, nama orang gitu!

Cik Tieka said... Best Blogger Tips

senang je buatnya lagipun bahan nk buat cupcake ni simple2 jer.. tapi pelik pulak kak apasal namanya cupcake bodo?? huhuhu

lizz said... Best Blogger Tips

Waa best ni boleh la try buat nanti ni...kalerful gitu..

LadyBird said... Best Blogger Tips

boleh ldy try lps ni :)

Sue Bee said... Best Blogger Tips

rajin melapis cupcake..tahniah..kalau SB kan, tunggu angin rajin dtg bertandang baru nak melapis.hihi

Nastyna said... Best Blogger Tips

Thank u for the reicpe, I pun suka sangat kalau main sukat2 campak ni.

Pokok Manggis Depan Rumah said... Best Blogger Tips

Sedapnye. terima kasih kongsi resepi ini PK. Boleh cuba juga ni.

Kesuma Angsana said... Best Blogger Tips

mudah dibuat ni & mesti sedap kan !

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Rajinnya.... seronok ada lawan mkn. Kalo kek mcm ni, MA makan sorang. Time membuatnya, adam mesti nak tolong. Tapi, time makan, dia buat derk je

hainom OKje said... Best Blogger Tips

OKje pun suka kalau guna sukatan pakai cawan ni PK malas nak guna penimbang leceh hehe...
Nampak macam menarik jugak tu resepinya...boleh gak cuba!

husna zahidi said... Best Blogger Tips

vodo pon sodap nih..siap dgn wrna yg menggoda..=P