Pixajoy

Sunday, November 24, 2013

Home » Resepi Kek Kukus Jagung

Resepi Kek Kukus Jagung



Nak gak tempek resepi nanti senang aku refer mana tau buku resepi aku tiba-tiba tak nampak bayang. Aku ni pun dasar suka letak benda merata-rata pastu cari tak jumpa. Sory arr yang dah potong aku lupa snap. Sebenarnya aku malas dah nak convert gambar masuk netbook. Yang ni masih panas baru lepas keluar pengukus (macam ada yang kisah ye tak.hakhak) 




Kek ni boleh tahan sajalah. Buat penggemar jagung macam aku ni layan je. Pertama kali aku buat, resepi adjust ikut suka hati. Mula makan ok je dah lama-lama rasa macam manis sikit. Aku plak jenis tak kuat manis, dalam tak kuat pun aku makan banyak. Ye la kalau aku tak makan siapa lagi nak makan. Macam la ada ramai umat kat rumah aku ni kan. Layan je resepi mudah Kek Jagung Kukus.

Bahan-Bahan

2 biji jagung manis ( potong isi jagung dan kukus hingga masak)
1 cawan mentega (aku kurangkan sikit)
3/4 cawan gula kastor (aku guna gula pasir jadi pandai-pandai la kurangkan)
3 biji telur
1/4 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung gandum 
1 sk serbuk penaik 

Cara-cara

Pukul mentega dan gula hinga kembang. Masukkan telur satu persatu kemudian jagung kukus dan susu pekat. Masukkan tepung gandum+serbuk penaik sedikit demi sedikit pastu kacau rata. Panaskan pengukus dan kukus 45 minit atau hingga masak. 






14 comments:

umi alya said... Best Blogger Tips

jagungpn boleh dibuat kek ya? len kali boleh cuba

Chot said... Best Blogger Tips

Org zaman sekarang buku resepi dlm blog.senang nk cri bila perlu tu..hehe.

tomato oren said... Best Blogger Tips

waaahhh....best ni...aku nak pakai jagung dlm tin boleh kot..hihi

makchaq said... Best Blogger Tips

Makchaq sangat jarang buat kek, pasai kalau buat jenuh nak perabih. tukang makan ada 2 orang ja...

Nastyna said... Best Blogger Tips

ala..nak la tengok paras rupa sisi tepi dia. I jagungan ni sekali sekala boleh ler layan. oh I sedih my resepi dalam notebook asus sumer gone gitu ajer. huhu pasni mmg resepi bodoh ker cerdik ker asal favorite wajib tepek blog.

eita said... Best Blogger Tips

guna jagung dalam tin boleh tak?

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

bila nak buat lagi? nak pergi makan sma.. hihi, mmg orang malas saya ni.. hihi, bukan apa, takut kalau buat sendiri tk jadi sedap..

- AZIE - said... Best Blogger Tips

boleh kukus jgk ehh kek jagung nie...sy xpernah mkn lg kek jagung nie..dan kali pertama sy dgr nie..

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

tak pernah pulak rasa..dan baru tahu ada kek jagung kukus..PK memang kreatif!!

Puan Mell said... Best Blogger Tips

boleh la buat bila ade jagung murah2. haha

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

rajin betoi muni ni yer.. saya suka jagung tapi lps tu kene tahan sakit perut la...

Masya said... Best Blogger Tips

terbaik.. sy suka bubu jagung jer.. letak sagu.. yg lain² menu jagung ikut mod hahahahaha...

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Saya suka jagung tapi tak pernah pulak dengar kek kukus jagung. Senanglah ikut resepi you ni PK tapi tak tahulah bila I nak buat. Next time kalau buat, lebihlah sikit pastu leh pos to me :D

Ummi Abida said... Best Blogger Tips

nyum nyumss. haritu dah try muffin jagung, boleh la nak try kek jagung ni plak. tq for sharing!!