Pixajoy

Wednesday, November 06, 2013

Home » Solid Food Pertama Afia

Solid Food Pertama Afia



Yey Afia dah mula makan! Solid Food pertama Afia adalah Puri Epal.


Tengahari semalam tengok macam Afia dah sihat sikit semangat la ibu kupas dan potong epal. Abang aiman penyibuk tu tak habis-habis tanya ibu nak buat apa, buat macam mana, penapis tu apa semua benda dia nak tau. Lepas kukus epalnya, aku biar sejuk sementara tu tidurkan Afia dulu. Bangun dari tidur, Afia dah lapar baru feel nak makan.

Pertama kali masuk mulut, berkerut-kerut muka Afia tau. Kembang kempis hidung kepek Afia tu buat muka masam. Mula-mula Afia just jelir-jelir lidah, dah lama-lama baru enjoy. Bila aku campur dengan breastmilk segar dari ladang makin laju dia makan. Suka tengok Afia suka dengan puri epal. 4 hari ni Afia hadap epal dulu ye. Nanti kita tukar menu.

Layan je budak busyuk muka selekeh baru bangun tidur terus makan.huhu

Kembang kempis hidung

Kerut sikit lagi

nyum nyum sedapnya!

Saya suka makan

Ibu minta Abang Aiman rakam saat pertama Afia makan tapi canggih punya abang awak tegak kat situ ikut arahan sampai tak nampak muka comel Afia. Tangan ibu yang besar gedabak ni je memonopoli video.haha Almaklum cameraboy tak terlatih. Aiman pun sibuk dok tengok adik dia makan. Hancur sikit la video solid food Afia tu. Nanti kalau senang ibu upload videonya. 





24 comments:

izan mama mia said... Best Blogger Tips

weee sedapnyer...cam comey je...afia

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

hee..Afia pandai makan dah...suka tengok..comey aksi2 makan dia.ada masam ada manis..:)

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Wah dahsatnya makanan budak sekaran PK...dulu OKje tak pernah bagi puri epal...maklum le emaknya lemau hehe...tak habis habis dibaginya nestum makanan dalam tin tu PK hehe...
Mula mula berkerut ...lepas tu suka yeh...hehe

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Dah start makan solid food dah dia. Alia dulu pun suka makan puri epal. Tapi sayang fiza tak update pun kat blog. Maklumla first baby mana ada pengalaman. Sudahnya blog dibiarkan bersarang.

Puri carrot pun sedap jugak muni.

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

afia enjoy je mamam kan... sedap le tu...

Qayyum dan Sumaiyyah dulu paling payah kalau bab nak makan, bergaduh dengan mama dia... tapi kalau milk.. milk memang laju je...

lizz said... Best Blogger Tips

kemain berkerut muka dia...mungkin 1st time dapat rasa epal masam2 sedap...tu kan..

Cho Zila said... Best Blogger Tips

memang seronok nak mencuba makan kat anak2ni... kalau dia selera lagiler semangat maknya...

NzA said... Best Blogger Tips

nyum..nyum..nyummm....sedapnyaaa....

❤Kamsiah❤ said... Best Blogger Tips

hehe..mula2 berkerut muka..lama2..sedappp...

Puan Mell said... Best Blogger Tips

syukrii punya first solid food pun puree apple.. tp hapdate pun kt blog. ummi xteringat. kohkoh.

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Terkejut Afia dapat makan puri epal agaknya. Lain daripada selalu :D

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Oo.. mula dengan puree buah.. bagusla afia makan puree ni.. saya mulakan dgn bubur nasi. Dh lama sikit baru bg buah...

Munnafendy said... Best Blogger Tips

wow mmg Nampak afia enjoy puri epal..rasanya manis ke masam? dak aisy tu xsbr2 dh nak mkn..ape umi nk sumbat masuk mulut klm kabut tgn nak capai

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

next menu momy..heheh..tuh la mula2 muka cam tak best..lama2 afia enjoy ..sedap la tuh:)

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

wah! dah makan.. lama2 nti lagi semangat...mesti bam-bam semula nti..:)

umi alya said... Best Blogger Tips

sedapnya puri epal, maniskan..

husna zahidi said... Best Blogger Tips

"mashammnya epal ni.." kata Afia..hehehe..

lepas ni dah boleh try semua..=)

Nora Karim said... Best Blogger Tips

macam comel je... macam comel je... macam comel je.... alolololo mmg comel afia ni.. hahahah

Nastyna said... Best Blogger Tips

Wieeeee alas. Suka dia dapat makan yer, senang...bagus Afia ni.

Shark Kay said... Best Blogger Tips

heheh..
bgn tido trus makan..
makan sedap plak tu..
untung bambam :)

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

gambar first afia tu comel sungguh!!

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Suka tengok pic yg pertama tu..berkerut muka Afia..sian tengok..hihi

- AZIE - said... Best Blogger Tips

nyum..nyum...sedap!
seronoknya tgk aksi dia mkn

Masya said... Best Blogger Tips

good job.. gigihlah ibu lepas ni yer... pilih menu hihihihi