Pixajoy

Saturday, November 23, 2013

Home » Jagung Nyoq Vs Sweet Corn

Jagung Nyoq Vs Sweet Corn



Sehari dua ni kami berak jagung je la. Dah lama tak beli jagung manis, sekali beli memang aku atur menu berasaskan jagung. Kali ni cucur jagung ja aku tak hingin nak buat. Dua hari berturut-turut dok melayankan tekak Aiman hadap coq udang. Naik melugai dah aku. Hari ni aku buat kek kukus jagung. Nanti aku bagi resepi. Intro pun dah panjang aku bebel kang ada yang muntah jagung semua aku nak tempek sini.

Malam tadi tunaikan permintaan en suami buat jagung nyoq. Aku rebus je malas nak kukus segala. Lepas rebus potong isi jagung masuk mangkuk taruk kelapa parut, garam dan gula siap!Yang ni menu wajib buat, peberet cinta hati kata kau..



Sebab aku tak suka jagung nyoq, aku buat sweet corn kat aku. Maklum sajalah aku ni tekak mat saleh sikit. Isi jagung nyoq curi sikit letak marjerin dan susu pekat. Aiman yang makan lebih. Jagung rebus dia sebijik pun tak habis sibuk makan ibu punya. Last2 jagung dia ibu yang makan. 


Luckily en suami lupa beli susu cair kalau tak bubur jagung pun aku buat tadi. Boleh beliau pergi family day main tarik tali bawak balik dua bungkus jajan dengan kain tuala berlemuih kaki tapi lupa apa aku suruh beli. Bubur jagung pending esok. Apam pagi tadi pun belum luak. Semua nak buat hari ni macam ada je orang nak makan. Untung aih kalau hangpa-hangpa semua jadi jiran aku. Malangnya tak.hehe..






16 comments:

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Huhu... Kalau Fiza jiran Muni. Confirm! Ulang-alik pinggan mangkuk. Hehe... Fiza baru tau pasal jagung nyoq tu. Nanti nak try :)

Puan Mell said... Best Blogger Tips

amboih.. sedap aih.. takpe.. xjadi jiran. kurier ade.. peliss pos. hahaha

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Wah..peminat jagung nampaknya korang ni.. saya hari tu buat air jagung resepi CMG, saya sorang minum. Lain lain ambil rasa je.. tu yg malas nak buat rajin..

Tgk jagung n kelapa ni ingat kat ayah saya.. ayah cukup suka makan tu..

Nastyna said... Best Blogger Tips

eleeee bunyi macam ajak2 taik ayam jer kan ayat last u tu, buat geram jer. Eh lama giler kot I pun dah hampir lupa akan kewujudan jagung nyiuk ni, dulu masa kecik2 selalu kot makan ni. uhh nostalgia.

makchaq said... Best Blogger Tips

Sedapnya... lama tak makan jagung nyoq no.. dulu kecik2 selau makan, tapi tak guna jagung manis, pasai jagung manis belum ada.. guna jagung pulut ja..

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

ahaha..amboi rajin bebenor hari ni..siap atur menu bagai..hihi..nasib baik bukan jiran, klu idak hari2 tempek muka nak menu..ahahah..
*jagung nyioq tu tak pernah makan lah, nak jugo mencubanya nti..:)

MulutPayau said... Best Blogger Tips

jagung nyoq tu peberet akak jugak...dah lama tak makan...

Chot said... Best Blogger Tips

Rare sgt ni...xpenah rasa plop

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Xpernah makan jagung ngan nyoq. Jagung rebus ke, bubur jagung ke, cucur jagung ke... mmg faveret. Sedapnya!!!

Dua tiga hari dah intai pakcik depan rumah ni... x bukak pulak.... nk beli jagung rebus. Sedap!

tomato oren said... Best Blogger Tips

takpa..t aku pi umah hang..hahahaaa

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

oh memang sedap.... esok nak pi cari juga jagung manih ni cicah nyok...

Maria Firdz said... Best Blogger Tips

hui.. lama tak makan jagung gaul dgn nyyoq tu..

Seri Selaseh said... Best Blogger Tips

sangat sedap jagung nyoq nih. Simple je tapi mmg sedap. Sedap dpd popcorn lagi.

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sedap nih!! ltk kelapa tu best.. selalu mkn ms kt trg dulu

Masya said... Best Blogger Tips

murni masak apapun semua mengiurkan.. klu jiran sylah yg hulur pinggan dulu.. muka x malu ni..

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Jagung ngan kelapa tu bestlah, KA. I like giler! Sib baik tak berneighbour kalau tidak memang hari-hari tak payah masak datang bertandang bawak pinggan mangkuk kosong aje!