Pixajoy

Saturday, November 23, 2013

Home » Karot Susu

Karot Susu



Setelah Afia puas menikmati beberapa jenis buah, ibu ajar Afia makan sayur pula, puri karot. Puri karot Afia buat muka pelik macam terpaksa je telan. Memang la dia tak reject terus tapi lama-lama masuk mulut, Afia tiba-tiba macam nak muntah. Semua ni salah ibu, masa pregnantkan si bambam tekak tak accept any vege.haha..

Dah buat untuk 4 hari sayang la nak buang. Aku ni bukan la rajin sangat hari-hari nak hadap pengukus. Dah la manual atas dapuq, jimat gas kekdahnya. Biasanya makanan Afia aku kukus dan bekukan untuk 3-4 hari terus. Yang penting aku berusaha buat sendiri semua makanan untuk Afia, bukan harap any cereals dalam tin kan.ngehngeh..


 
Memandangkan puri karot tak berapa kena dengan selera Afia, aku cuba campur 1oz breastmilk jadi karot susu. Buat cair-cair je asal Afia dapat khasiat sayur. Yang ni laju tau masuk mulut. Alhamdulillah tak padan dengan demam selera sungguh dia makan. Semalam kebetulan dah masak bubur kosong melayankan akal orang baik demam, aku campur la dengan karot. Pagi tadi Afia makan puri epal, petangnya bagi bubur karot laju jugak dia makan.
 
 


Picture masa tengah demam. Si bambam ibu makin slim kan..:)

 

 
 

15 comments:

Aisy Nasiha said... Best Blogger Tips

Wah, Afia dah pandai makan carrot. Nak yang sedap je ye? Letak susu baru jadi rasa yang Afia familiar.

Ingatkan tadi ibu putus asa dan jadikan carrot tu minuman ibu dia haa, salah jangkaan saya.

tomato oren said... Best Blogger Tips

nahh..dh mmg tembam laa..

Azim Aris said... Best Blogger Tips

puan byk kutu ke...jom xchange list wif my blog :
Azim Aris

Tak Mungkin Benar

Muhasabah

follow ya :)

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Ha'ah Muni... Afia nampak kurus kat sini :)

umi alya said... Best Blogger Tips

ylh.. cepat susut badan diakan..

umi alya said... Best Blogger Tips

ylh.. cepat susut badan diakan..

Ym.Bundle said... Best Blogger Tips

oooo..ni la yang macam bini aku buat..mujur la anak aku sebat je apa pon org suap kat mulut dia..hahaha

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Nampak sedikit slim dah Afia..huhu..takpe lah janji kita rajin buat home made..dijamin kebersihan & khasiatnya..:)

Puan Mell said... Best Blogger Tips

rajin gak mengukus.. kite rebus jer.. hahaha. mula2 dulu pun puree syukrii letak susu ibu.. dah lama2 bru tak letak..

afia kurus sikit lar..

Nastyna said... Best Blogger Tips

demam2 pun selera, haa badan dah susut sikit nampaknya, takper pasni naik blaik. seronok kan suap anak yg tak cerewet ni, si JJ dulu suka ikut mood dia, time makan macam tak cukup, time taknak langsung tak buka mulut.

Maria Firdz said... Best Blogger Tips

puree carrot ni mmg sdap cmpur EBM sikit.. jadi carrot susu.. tapi msa ank sy dulu xleh mkn selalu, sbb agk ssh nak mmbuang...

Juliet_iRa~" said... Best Blogger Tips

comelnyaaa afia :)

hehehe

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

a'aa la muni.. makin kurus... dah makin aktifkan, biasalah... ni gak bukti yg anak kita ni cepat betul membesarkan... xpuas lg main ms baby2 dulu...

Masya said... Best Blogger Tips

tu dia mata bersinar².. makan carrot yer.. hihihihi .. dimana ada kemahuan disitu allah bukakan jalan.. chaiyok²... iyerlah makin kurus

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Saya kalau tak preggy pun tak accept vege. Kesian Afia, makin slim nampak. Time ni bagilah dia bambam sikit barulah best nak gomol. Nanti lepas sweet 17, bagi dia bentuk badan yang menarik ya!