Pixajoy

Saturday, October 22, 2011

Home » Resepi Spaghetti Prego

Resepi Spaghetti Prego



Salam bahagia..


Setiap minggu ada je yang mencari resepi spageti dari blog tintong aku nie. Tapi macam menghampakan sebab resepinya tak ada. Time entri nie ditulis, aku tengah bengang pasal resepi yang aku taip sampai berpeluh ketiak hilang. So hari nie supaya tak ada caci-maki bila apa yang dicari tak ada, aku nak berkongsi resepi yang aku dapat dari my ex-officemate. Bagi aku resepi nie memang tiptop. Sedap hingga menjilat pinggan mangkuk..






Resepi Spaghetti Prego

Bahan - Bahan
  • 500 gm Spaghetti (sekepul)
  • 1 Botol Sos Spaghetti Prego (guna yang Tradisional ok)
  • 500 gm Daging Hancur
  • 10 Batang Sosej (dipotong ikut suka)
  • 1 Tin Tomato Puri
  • 1 Tin Cendawan Butang (buang airnya, potong cendawan kalau suka)
  • Lobak merah (dipotong dadu)
  • Lada benggala ( hijau dan kuning dihiris, aku tak boh pasal tak ada)
  • Brokoli (optional la. Aku selalu tak letak pun)
  • Bawang Besar, Bawang Merah, sedikit bawang putih (di cincang)
  • Sedikit butter untuk menumis.
  • Bebola daging (ini kalau suka, kalau aku letak meatball, sosej aku kurangkan kuantitinya) 

Caranya mudah sekali. Untuk spageti, rebus air dalam periuk besar hingga mendidih pastu masuklah sekepul spageti. Boh sikit minyak supaya spageti tak melekat. Toskan..Untuk kuah, letak butter dalam kuali pastu tumis semua bawang yang dicincang. Masukkan daging cincang dan masak hingga sedikit garing. Masukkan tomato puri, sosej dan meatball. Lepas tu masuk lobak merah, lada benggala, brokoli dan cendawan butang. Masak sekejap pastu siap!! 

Tengok si chubby nie makan..Confirm sedap!haha..






Ekceli ini entri republish.











39 comments:

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Best Blogger Tips

sy x pakai dah sos prego lepas diaorng kata sos ni ada babi..tp yg dlm tinlah bukan botol..kalau buat spagetti sy pakai kimball..

Anah said... Best Blogger Tips

lamanya xmsk spaggeti..

Cik Miera said... Best Blogger Tips

alamak kak.. jgn la give up.hihi...
sedapnye spageti....!! nyum2

solomolo said... Best Blogger Tips

Puan Kutu saje jan nak biaQ cheQ lapaQ kan ???

Miss Tira said... Best Blogger Tips

Spageti dengan sos prego. Wow.. Nampak sedap. ^^

Farah Shamsudin said... Best Blogger Tips

sedap nyaaa spagethii tuu.. lama sangat dah tak buat..

mommylavender said... Best Blogger Tips

sikalang udah muleh la puanmuni~heeee. aiman mmg boleh jadi duta makanan...nenguk die mam gitu..tetibe perut mengidam~hee

rara pinkmafia said... Best Blogger Tips

yummeh sedapnya spegetti.nk jugakkk.

Liza @ Adzriel AB said... Best Blogger Tips

layan makan lagi sedap...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... Best Blogger Tips

<--- xreti masak spageti... reti makan jerk.. hehehe

Abdul Farique said... Best Blogger Tips

rajinnya kak memasak . huhuhu , puasnya tengok aiman makan tu .. tu maknanya sedap ^_^

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty
tak pernah buat pkai yg dlm tin.selalu dlm botol

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Anah
sy pun dah lama..nie br teragak nk mkn

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Cik Miera
hihi bikin pansa..dh la bdan penat.kugagahi taip entri.tiba2..hampeh!haha

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@solomolo
dak eh..lapaq p makan naa..haha

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Miss Tira
yup resepi dr ex opismate..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Farah Shamsudin
hehe pasni cpt2 buat..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@mommylavender
hehe geram jer mommy kata tak boleh.ms publish tetiba error..pastu semua tulisan hilang.argghhh!!

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@rara pinkmafia
boleh..boleh blah!!!hahaha

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Liza @ Adzriel AB
itulah..dh abes mkn..layan tido lg best

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine
dah tau dah..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Abdul Farique
mmg rajin..hari2msk af oi.klu tak aiman mati kebuluq.haha..

puanbee said... Best Blogger Tips

mak rajin masak ank rajin makan siyoookk nyer jd ank ko kutu ..

anisalya said... Best Blogger Tips

si debab mkn spagetti ek...

Wanie said... Best Blogger Tips

hahaha..bape mangkuk die makan kak?

halila Ibrahim said... Best Blogger Tips

Kak pakai sos prego jugak .. kadang2 kimball... cuma x tambah pun tomato puri...

dela said... Best Blogger Tips

sya kengkadang confius... ada yg kata prego x leh makan... ada yg kata kimball x leh makan... yg mana 1 pun kurang pasti... tapi saya guna prego tradisi jugak...

Wilayah Sepet Kuku said... Best Blogger Tips

as salam..wahhh! sedapnyaaa...tenQ share resepi..hihihi

Chocolate said... Best Blogger Tips

http://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2011/10/ucapan-terima-kasih-buat-puan-kutu.html


ni untuk tengku puteri dan puan kutu!

Chocolate said... Best Blogger Tips

Puan Kutu,bab yg komen sye kreatif ngn pandai MERAPU tu tk menahnlk!heheheh >_<

Daddylicious said... Best Blogger Tips

tahu makan jer ...lain2 zero...haha

Tengku Puteri said... Best Blogger Tips

dh lama x mkn spageti..time sy masuk blog akak mesti time sy lapar..dan time tuh jugak ada entry mkn...heee... berselera aiman..hee

chii said... Best Blogger Tips

makan spagetti memang sedap..chii pun baru je masak spagetti ahad lepas..

TiQa cHaN said... Best Blogger Tips

i will try this! hehe~ thanx for the recipe~ :D

Anonymous said... Best Blogger Tips

So good

BUNDA a.k.a KN said... Best Blogger Tips

wah! suka sangat tengok dia makan...mesti sedap sangat lah tu..

Annis said... Best Blogger Tips

wahhhh sedappnyeee.. :)

Teena Tna said... Best Blogger Tips

Sy baru jer makan spaghetti tadi, tp x reti sgt, mkn ngn sos prego & telur hancur, sedap tp mcm rasa kosong, x taw nk letak apa, thanks share resipi ni, lps nie boleh la try..

uchnA said... Best Blogger Tips

Nak cuba..tq 4 the recepi..