Pixajoy

Sunday, October 09, 2011

Home » Sambal Goreng Jawa Bersirap

Sambal Goreng Jawa Bersirap



Assalamualaikum


Aku baru sudah masak. Saja masak awal hari nie. Korang pernah tak makan sambal goreng jawa? Namanya pun sudah jawa, makanya ni adalah makanan tradisi masyarakat melayu jawa. Bukan aku nak tipulah, sebelum aku dok Johor, aku memang tak pernah makan benda nie. Yang namanya tempe pun aku first time kenal masa dekat dining Mahsuri uitm Merbok.haha Jakun gila aku kan..


Sambal goreng adalah hidangan wajib untuk penyediaan nasi ambeng. Makan dengan nasi panas-panas pun sedap. Makan sama nasi himpit pun tak kurang hebat lazatnya. Buat korang yang jakun jugak tak pernah makan sambal goreng jawa, ini aku kasi tunjuk. Resepi Sambal Goreng Jawa korang boleh google sendiri ok!


Macam nielah rupanya!



Tadi kebetulan bahan-bahannya ada, aku pun tiba-tiba dengan riang gembiranya mahu masak sambal goreng. Walaupun nampak senang, bagi aku sambal goreng nie agak renyah la sikit coz kena goreng tempe, kentang dan tauhu segala. Masa atas kuali aku test rasa, memang dah sedap gila sambal goreng aku ok! 

Saat akhir aku cuma nak tambah sikit kicap bagi likat aku punya sambal. Aku bukak peti sejuk sepantas iron chef curah dalam kuali sambal goreng. Aduh rupanya sirap! Ku sangkakan kicap! Korang pernah makan tak sambal goreng jawa bersirap? Bapak jawa pun tak berani makan. Masuklah sambal jawa bersirap ke dalam tong sampah. Apalah nasib, Tamat!


* Nasib baik aku masak sambal sotong. Kalau tak makan nasi dengan kicap dan ikan goreng sajalah.



                                


9 comments:

NzA said... Best Blogger Tips

sambal goreng kegemaran akak...maklumlah dh jadi org johor kena la belajar masak versi jawa...

kelakar lak PK...xcuba rasa. manalah tau kot2 nyummy dgn resepi baru tu.....hi.

ayu jamal said... Best Blogger Tips

sedapnyer..rajin masak ee..akak ni cukup liat kalau nk masak..ha ha..sbbnya hari2 masak..sampai naik booooring he he..kalau org lain y masak, telur goreng pown nmpak sdap..yummy

Tengku Puteri said... Best Blogger Tips

alahai lapar terus...nak kena g mandi2 g cafe nih cari nasik..semalam rasanya mcm nmpk sambal nih dkat cafe...terliuq sy nih akak...hee

halila Ibrahim said... Best Blogger Tips

x dak rezeki la tu ... hehe .. belum pernah makan apa2 masakan jawa... tp tempe kak selalu makan lah...

kpah k-poh said... Best Blogger Tips

sana laksa..sini sambal jawa..memang laaa..org yg menulis ni..tak reti..( tak reti-reti ke nak tapau kat akak ni......huhuhuuu...)

alif ismail said... Best Blogger Tips

aduh...terliurnye....

Fara E's said... Best Blogger Tips

nampak sedapp , wuuu

chii said... Best Blogger Tips

salah satu lauk fav chii..tp chii panggil sambal goreng je.hehe

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said... Best Blogger Tips

alahai...terusss terkenang sambal goreng nenekku yg berdarah jawa itu..mmg terbaekk...tp cucunye ni malas nk buta sbb renyah ...

rajen puankutu memasak ;)