Pixajoy

Sunday, October 23, 2011

Home » Makna Disebalik Hadiah Coklat

Makna Disebalik Hadiah Coklat



Semalam si Nasuha, pemenang Contest Kisah Dongeng yang kreatif dan pandai merapu tu buat permintaan entri makna disebalik hadiah coklat. Dapat hadiah coklat dari secret admire atau kekasih hati agaknya. Nama penanya pun Chocolate tau. So hari nie sambil kerja dihujung minggu, untuk tidak menghampakan nasuha, aku sempat membuat sedikit research tentang makna disebalik hadiah.hoho..


Hadiah adalah pemberian yang sangat bermakna buat seseorang yang kita sayang. Pada pendapat aku, hadiah bukan berupa benda semata-mata, malah ucapan, doa, kasih sayang dan kejayaan dalam peperiksaan juga merupakan hadiah tak ternilai yang tak apat dibeli dengan wang ringgit.  Tak lama dulu aku ada buat entri tentang Coklat : Mitos dan FaktaHari nie kita tengok apa makna disebalik hadiah coklat.




Kajian membuktikan bahawa coklat mengandungi sejenis bahan yang mampu merangsang penghasilan hormon endofin hingga membuatkan sesiapa yang makan coklat merasa gembira. Maknanya kalau lelaki beri coklat padan wanita, mereka nak wanita gembira dengan hubungan yang terjalin.


Selain itu, makna dalam pemberian coklat ialah sebagai memberitahu bahawa si penerima adalah seseorang yang sangat istimewa. Pemberian coklat juga boleh membawa maksud bahawa si pemberi itu sayang kepada si penerima. Kebanyakan wanita sukakan coklat. Lelaki suka beri hadiah sebegini kerana ianya mewakili segala perasaan mereka kepada wanita dan mereka tahu hadiah sebegini membuat wanita gembira!


Coklat tu manis, maknanya pemberi hadiah coklat sweet orangnya. Aku tengah ketagih chokichoki, ada sesiapa nak belanja? 







20 comments:

puanbee said... Best Blogger Tips

jangan makan coki2 byk2 kutu hehe lupa lahnak tuntut hadiah ..kutu tk de no fon bee ke /

kakyong said... Best Blogger Tips

teringat mas akali pertama dpt hadiah dr befren (masa form 3), dapat 1 kotak ferore roche.. aahhh.. kenangan kenangan...

Wanie said... Best Blogger Tips

kalau bagi chokichoki kat akak kire wanie ni sweet la kan..hehehe

hyz said... Best Blogger Tips

dulu time skolah, slalu dpt cekelat.... gadis2 bagi.. hek3...

Zura said... Best Blogger Tips

kalau coklat boleh tahan lg lama...

Pia said... Best Blogger Tips

"salam kutu...ehem2..cekelat sedapnya..choki2 yg 2 kaler tu sedap kan...yg ada cekelet putih tu...bila pi amik ank sekolah sempat pi beli kat makcik jual jajan tu,pastu balik boh dlm peti ais sat bg keras sikit....hehhe.."

Yumida said... Best Blogger Tips

laaaa...choki2..teringat zaman kecik2 dulu...klo nk cokelat besar..meh kita ramai2 ratah cooking chocolate..hihi

Kak Aya said... Best Blogger Tips

hmm kak aya tak suka sangat makan coklat..

lieynanilaz said... Best Blogger Tips

saya kureng sikit makan coklat...tapi kalau dapat free memang x tolak...kahkah..

Cik Puan Zura said... Best Blogger Tips

kalu dapat hadiah coklat rasa sayang lak nak makan...huhu~~

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Coklat boleh kurangkan stress.. tp tak leh mkn byk2. kang hilang stress yg lain dtg pulak stress sbb gemuk makan coklat byk sgat.. hehe..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

hahhah sy pun suka choki2.. ni dlm peti ais ada.. nak meh la sini.. hihii

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

ahhh...coklattt ... xbisa hidup tanpamu coklat... :p

LadyBird said... Best Blogger Tips

sedapnye coklat..
tp org cakap makan coklat byk2 leh menggemukkan..

Ila said... Best Blogger Tips

ila kurang sikt bab2 cokolat ni

chii said... Best Blogger Tips

choki choki je eh..tp kan..kalo muni kasi chii cadbury ke..mesti muni seorang yg sgt suwet gak kan :p

mamaNoriz said... Best Blogger Tips

say suka coklat!

ofismate sya ada sornag teror buat coklat ni, rasa dia sebijik cam kinder bueno...best best!

anggunpesona said... Best Blogger Tips

Akak suka coklat.apa saja yg berasaskan coklat akak suka suka dan suka.

vanilacoklat said... Best Blogger Tips

jom beli coklat di vanilacoklat.com

Silma Ayu said... Best Blogger Tips

Coklat mang enak, selain itu banyak manfaat bagi kesehatan