Pixajoy

Tuesday, October 18, 2011

Home » Sotong Goreng Tepung Popcorn

Sotong Goreng Tepung Popcorn


Salam korang..


Dah makan? Hari nie aku masak asam pedas ikan pari, ikan kembong goreng tepung dan acar. Sudah licin dikerjakan aku dan en suami.haha. Aiman nampaknya hari nie bermalam di Lumut pula. Setelah seminggu aku ditinggalkan, esok ceria kembalilah rumah nie dengan mulut becok si budak chubby.


Pasal takde mood fikir apa nak update, hari nie aku mau santai-santai saja. Aku ajarin cara mau buat sotong goreng tepung popcorn nak? Bahan-bahan dan caranya pun tersangat mudah. Tinggal rajin ke tak.. Kalau malas apa pun tak boleh kan! Ekceli sotong goreng tepung popcorn nie dah selamat jadi taik dah pun. Ini cerita basi jugaklah sebab aku buat dua hari lepas.haha..Ok stop membebel, Jom usha bagaimana rupanya dengan kamera aku yang nak jahanam tu..




Bahan - Bahan

  • Minyak untuk menggoreng
  • Sotong besar gedak yang dipotong ikut suka
  • Bawang merah, bawang putih dan halia ditumbuk. (nak senang blander jer)
  • Tepung jagung
  • Serbuk kunyit, garam,lada sulah dan lada hitam
  • Sebiji telur

Caranya gaul sotong dengan bahan tumbuk, serbuk kunyit, garam, lada sulah dan lada hitam. Perap kalau suka. Aku sellau tak sempat nak perap pun. Ok lepas tu masuk sebiji telur. Panaskan api dengan minyak yang banyak. Kemudian ambik sotong dan gaul dengan tepung jagung sebelum goreng. Kacang ja...Bye!







23 comments:

Wanie said... Best Blogger Tips

penah buat sekali, x menjadi sgt..haha

Mama Likha said... Best Blogger Tips

wow ! meletup !

Ila said... Best Blogger Tips

nampak macam best tp selalu buat tak menjadi jer

azam said... Best Blogger Tips

sedap.......meh skit nak rasa

halila Ibrahim said... Best Blogger Tips

adoii ... goreng sotong mesti meletoppp ...

hyz said... Best Blogger Tips

hahhaha nak ketawa kalo pn kutu citer pasal kamera... hehehe.... wahhh sodap ni... errr nak tanya, lada sulah tu sama ngn lada putih ke? ke lain?

NzA said... Best Blogger Tips

SOTONG????????hu.hu.hu.....feveret akak tu...nk sikit!!!

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

pernah juga buat.. pernah guna sebiji telur, pernah juga guna yg putih sahaja. bila buat perbandingan rasanya lebih sedap jika guna putih telur aje.. (apapun citarasa masing2 berbeda2..)

Hanie_Dew said... Best Blogger Tips

feveret niiiii...nak dtg umah boleh. ada lgi tak sotong goreng popcorn ni.

puanbee said... Best Blogger Tips

senang2 tapi susah nk kasi sotong tu ranggup .. bee fail tang situ

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Wanie
apesal tk jadi wanie?senang bangat..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Mama Likha

haha kena bom ka

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Ila
kt mana yg tak kena tu ila?pasai apa tak menjadi?

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@azam
nak rasa kena singgah rumah sy dululah.lala..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@halila Ibrahim

hehe yummy kak..tak tipu!haha

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@hyz
samalah tu..white peppers oomputih kata.haha..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@NzA
sy sedikit jemu makan sotong.en suami hari2 bawak balik lor...tak tau mau msk menu sotong apa

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Zefa NorAsmara
iya?apa bezanya tu..tak pernah pulak cuba.sy malas mau asing itu telur.hehe

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Hanie_Dew
abes dahla..tp klu nak dtg boleh bikin lg.stok sotong ada di freezer.haha..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@puanbee
lor kutu buat rangup ja..pakai tepung jagung..jgn campuq tepung lain

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

xpnh buat lg ni... kne try buat gak ni.. mesti sedap mkn smbil mngadap tv.. hihii

chii said... Best Blogger Tips

tuka ngn ayam bleh kan..chii x mkn sotong la

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

adoih..sedapnyer sotong tepung tu ! sy buat x jadi2 lagi tau..nyampahh... :p