Pixajoy

Thursday, October 27, 2011

Home » Tak Tahu Guna Mesin Taip!

Tak Tahu Guna Mesin Taip!



Pembelajaran hari nie sangat kena dengan kata-kata, "Kalau tak ada yang lama tak adalah yang baru". Tadi buat pertama kali dalam sejarah aku belajar menggunakan mesin taip. Celik jer mata aku hanya tahu guna komputer untuk menaip. Sia-sia hidup selama berpuluh tahun yer!haha..Serius nak masukkan kertas pun aku tak tau. 


Kidnap gambar en google.


Hujung tahun kenalah siapkan borang penilaian prestasi. Dulu waktu di Johor ada orang tolong taipkan. Dekat sini semua benda kena buat sendiri, so terpaksa la belajar. Tak sampai beberapa minit aku dah mula menguasai rentak menaip menggunakan mesin taip. Jakun gila dengan benda nie wa cakap lu.


Sila bayang aku seperti Rafeeq Astro ceria (versi bapok), 


WikipediaMesin taip adalah peranti elektronik, elektromekanik atau mekanik dengan set "kekunci" yang, apabila ditekan, menyebabkan huruf dicetak pada dokumen, biasanya kertas.


Tiba-tiba rasa nak berpuisi :


Aku dan mesin itu bertentang mata
Puitis irama jari yang menaip
Statik sekujur jiwa
Sepah yang dihina kerana madunya
Kekuncinya yang lara
Kerana moden dunia
Lalu aku membuka mulut
Merasa dan berbicara
Ternyata sebuah mesin usang
Jiwanya masih menyumbang bakti


Tintong..hahaha layan!


* Korang tahu guna mesin taip?










14 comments:

MakNgah said... Best Blogger Tips

kat opis sy masih ada mesin taip ni sebab bos sy terlalu kedekut nak beli mesip taip letrik. ntah-ntah mesin taip ni dr zaman opah dia... kadang-kadang guna jugak kalau terdesak.

nak padam kalau salah tu yg menyampah.

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

saya pun xreti guna.. tp xdalah smpai xtau lgsgung.. tingat time kje dulu la.. nk guna mesin taip.. jenuh cari org suruh ajar.. hihii

Daddylicious said... Best Blogger Tips

haha...mmg pening kadang2...

puanbee said... Best Blogger Tips

tak tahu jugak , tk pernah tengok berdepan pun kutu

bloghok said... Best Blogger Tips

jap nak bayang

padin said... Best Blogger Tips

hehe aku pernah hantar tugasan aku dulu guna mesin taip, kalau tersalah type sabar je lah padam dengan liquid paper.. ade dua pilihan kaler je, hitam dengan merah, nak bold? italic? jgn harap la hahahaa

hyz said... Best Blogger Tips

haiyooo malunyer dah tua2 x pandai guna mesin taip.. hahaha sy pandai... dulu kecik2 slalu ikut ayah p opis... men mesin taip dia.. haha

Hanie_Dew said... Best Blogger Tips

mestilah tau guna. guna yang elektrik punya lagi. best je bunyik dia.

jue je yang makan sambil korek idung. tak pasti dia guna sudu ke tak. hahahahahaha

Gen2Merah said... Best Blogger Tips

ahahaha.. siyes, saya langsung dah tak pernah dah nak tekan2 mesin taip ni.. kat pejabat saya ada satu, tapi dah berkarat dok hujung tepi... kesian dia... jasanya dah tak d gunapakai lagi.. hihihi

Awan Biru said... Best Blogger Tips

Nampak orang guna saja.
Itu pun masa sekolah rendah nampak cikgu guna. Dengar bunyi dia... ktek ktek ktek... (macam tu ya bunyi dia?)

Wanie said... Best Blogger Tips

amboi siap berpuisi lagi..dulu kecik2 dok main mesin taip ni..syiok dengar bunyi die..

chii said... Best Blogger Tips

pernah gak guna mesin taip dulu skali..nak kata xpert sangat...xla..tp tau la camne nak masukkan paper tu sumer..eheh

MulutPayau said... Best Blogger Tips

masa belajar dulu sllu jugak guna mesin taip......

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Dulu zaman kak zefa belajar, guna mesi taip buat asigmnt.. tapi yg letrik la.. nampak sgt i dah tua.. hehe..