Pixajoy

Monday, October 03, 2011

Home » Fakta Tentang Jagung

Fakta Tentang Jagung



Popcorn, keropok, aiskrim, roti dan pelbagai lagi jenis makanan lazat diperbuat daripada jagung. Jagung antara kesukaan aku tidak kira sama ada direbus dan dibakar. Buat jemput-jemput pun sedap! Biasanya kita hanya tahu makan, tak pernah ambil tahu khasiat yang terkandung di dalamnya. Hari nie aku nak share sikit tentang kelebihan jagung.




Jagung adalah tumbuhan yang hidup di setiap benua kecuali benua Antartika.
Jagung atau nama saintifiknya ‘Zea mays’ berasal dari keluarga rumput Gramineae. Jagung merupakan sejenis bijirin yang mempunyai pelbagai khasiat dan kegunaan. Jagung muda kaya dengan protein, beta-kerotina, vitamin A, B1, B6, C dan K, kalsium, fosforus, zat besi, serat tinggi dan mengandungi sejenis minyak bermutu tinggi yang baik untuk kesihatan.

Lagi fakta tentang Jagung :
  • Fosil biji jagung telah ditemui di Mexico City dan dipercayai tumbuh sejak 80 ribu tahun lalu.
  • Jagung mula ditanam oleh kaum Mayan, Aztec dan Indian inca sejak 5,600 tahun dulu.
  • Orang Indian Inca mengunyah daun jagung muda seperti mana mengunyah gula-gula getah kerana rasanya yang manis.
  • Jagung juga telah dijadikan bahan membuat arak sejak dahulu kala.
  • Jagung mempunyai kalori yang rendah dan mengandungi banyak serat dan baik untuk sesiapa yang berdiet. Ia mengandungi Vitamin A,C, magnesium, potassium dan folsin.
  • Jagung yang ditumbuk boleh dijadikan ‘mask’ untuk muka. Ia boleh menutup liang-liang roma dan menegangkan kulit muka.
  • Jagung yang dijadikan makanan ringan untuk sarapan pagi (cereal) mula diperkenalkan pada tahun 1860-an oleh sebuah syarikat yang diberi nama American Seventh-day Adventists. Ia diperkenalkan khusus para ‘vagetarian’.
  • Tongkol jagung berguna untuk mengubati pendarahan pada luka.
  • Bulu jagung yang berwarna kuning keemasan boleh dituam pada luka dan mengelakkan daripada bernanah. Selain itu juga berguna untuk paru-paru yang lemah dan dapat mengurangkan tekanan.
  • Dengan memakan jagung, ia dapat membantu dalam memperkuatkan tulang ,gigi,dan rambut
  • Tanaman jagung boleh diolah menjadi ethanol yang digunakan untuk bahan bakar.


* Hari nie pasar malam nak beli jagunglah!


SUMBER : http://azlanmatt.blogspot.com/2011/08/10-fakta-tentang-jagung.html





19 comments:

Cik Puan Zura said... Best Blogger Tips

ish2...teringin pulak nak makan bubur jagung...sedapppp

azam said... Best Blogger Tips

jagung muda rebus...terbaik la...

saya suka, tua sgt xsedap pulak...keras

Pen Biru said... Best Blogger Tips

suke cekodok jagung..maveless

halila Ibrahim said... Best Blogger Tips

Murni .. terus kak teringat jagung rebus... dah la .. jagung mahal.. kat sini ada ke patut 6 tongkol rm10 .. mahal tu..

Woofer Storm said... Best Blogger Tips

sy dah lama tak makan jagung,kalau layan bubur jagung best gak ni..heheee

NzA said... Best Blogger Tips

masakan brasaskan jagung feveret akak...nyum..nyum....
byk khasiatnya jagung nie ye..thanks 4 sharing.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said... Best Blogger Tips

sy paling x suka jagung..nak-nak yg direbus..aduss..boleh muntah dibuatnya..

Bigdaddyz said... Best Blogger Tips

peh...ini kalau pekena jagung panggang sedap ni....:)

azura said... Best Blogger Tips

kalau jagung saya suka jadikan bubur...lagi sedap bagi saya...manis je

Zefa NorAsmara said... Best Blogger Tips

Dalam list menunggu nak buat; puding karamel jagung.. :D

hyz said... Best Blogger Tips

jagung mmg peberet saya......

dhiera said... Best Blogger Tips

good info..thanx~

-Incek Fik- said... Best Blogger Tips

Wahh!

Baca fakta pasal jagung ni, tetiba teringat dengan bubur jagung sagu!

Perghh! Serius terangkat!

chii said... Best Blogger Tips

mkn bubur jagung..fav chii

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

alahaii tgk jagung, dh teringin nk mkn bubur jagung lak.. hihii

btw, thanks share tau

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... Best Blogger Tips

saya suka makan jagung bakar.. memang terbaikk :)

Kak Aya said... Best Blogger Tips

makan jagung memang best tp perut jadi kembung..perut kak aya la, perut orang lain mungkin tak ada masalah..

puanbee said... Best Blogger Tips

bee suka jagung rebus sapu planta ..perghh

Ummi Hanie @ AnNisa Fadzil said... Best Blogger Tips

kami sukaaaa jagung ! ;) air jagung pun sgt shedappp