Pixajoy

Monday, March 21, 2011

Home » Sagun Kelapa

Sagun Kelapa



Opismate aku baru balik dari Kelantan, So pagi tadi ada la sikit buah tangan dari kampung..Ada sagun dan beberapa jenis makanan lain. Yang penting semua mesti manis. Orang kelantan memang suka makanan yang manis2 tapi tak pula dapat diabetis..


Macam nie rupa sagun yang opismate aku beli kat Kelantan..
Bila nampak sagun terkenang aku nostalgia zaman kanak2..Sedap gila makan,  lemak2 pastu ada rasa manis dan masin. Zaman aku kecik2 dulu sagun dijual dalam plastik aiskrim malaysia, satu sekupang (sepuluh sen). Camna nak tunjuk rupa plastik aiskrim tu,korang pandaikan imagine..


Bila makan tamak betul masuk banyak-banyak dalam mulut pastu main lompat-lompat sampai tersedak..Aku suka pura-pura bercakap time makan sagun, pastu pura2 pula sembur muka kawan..Sapa tak pernah makan sagun memang loser!hehe..








24 comments:

Anati Soki said... Best Blogger Tips

ayah aant ckup feveret makan benda tuh.. hehehe

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Wah! kat sana pun orng sebut "sagun" gak ek. Ingatkan kat sarawak jer sebut sagun kelapa tu sagun... Lama haihh x merasa sagun. Hehehe.

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Anati Soki

sedap tau..:)

chii said... Best Blogger Tips

wahh..notty gak eh sambil mkn sambil ckp..ahaha..takat ni chii lum pernah wat camtu..takut tersedak..slalunya mkn dengan penuh kesopanan dan kesusilaan :p

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Fizalinolie

yup..ada ker nama lain bg sagun?

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@chii

wah chii memang sopan..:)

Wafiy Suzly said... Best Blogger Tips

mase kecik sgt tergila gila makan benda nih!

wanbu said... Best Blogger Tips

yang puan kutu makan tue mesti dalam plastik ais krim malaysia kan...

yang tue memang terbaik punya "home made"

Miss Tira said... Best Blogger Tips

Bila makan sambil bercakap nanti menyembur tepung tu. Hahaha.

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Wafiy Suzly

yup samalah..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@wanbu

yes..yg tu sedap.skang nie punya dh lain dah rasa..tak berapa nak kick!

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Miss Tira

sembur muka kawan tu yg bes.pastu ketawa hahahaha

b.E.L.L.e said... Best Blogger Tips

kecik2 dulu suka makan benda alah nie..hehe..

Rina AVAIL a.k.a cik betty said... Best Blogger Tips

sy x loser..sy penah mkn mende nih ms kecik hehe..sodapppp

fyna said... Best Blogger Tips

hikhik...suke mkn mende nih dl...tp jgn ade yang lawak lak..mau tersedak..

Wan Hafisah Collection's said... Best Blogger Tips

Puan Kutu,
sbb tu org kelantan manis2! ahhahha

ayat perasan nih..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@b.E.L.L.e

semua org msti suka pnya..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Rina AVAIL a.k.a cik betty

hehe sedap kan.nsib baik tak loser!

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@fyna

bila tersedak tu yg best..

mommylavender said... Best Blogger Tips

mommy suka....tapi biasa la budak2 skrg bukan nya mkan mkanan ni...yg die orang tau nak nugget,burger...kasi sagun...leh tanya ...' ape ni bu?'....

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Wan Hafisah Collection's

betullah manis2 belaka.kihkih..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@mommylavender

tu la mlm td pegi umah opismate tu,dia bg kt aiman..aiman pun tak pndai mkn.hehe..

CahayaCintaIlahi said... Best Blogger Tips

wah da lame tak dgr mende alah ni hehe tp cahaya tak pernah makan pun kak hehe ;))

Puanbee said... Best Blogger Tips

bee suka sagun sampai belajar buat sagun tau hehe best ada kelapa sikit kat dalam nay kan..hikss...