Pixajoy

Wednesday, March 30, 2011

Home » Petua Menghalang Semut Dari Bekas Gula Anda

Petua Menghalang Semut Dari Bekas Gula Anda

Assalamualaikum semua..


Hari nie nak berkongsi petua lagi. Rumah sesiapa pun mesti tak lari dari kewujudan serangga. Dulu selalu jadi masalah pada aku bila bekas simpan gula di masuki semut. Nak kata penutup tak kedap udara, rasanya dah cukup ketat..Tapi mesti ada jugak semut yang masuk dalam bekas gula. Bijak betul semut-semut nie kan .Kadang terfikir jugak aku dari lubang mana semut2 nie masuk.. 


Petua nie aku nak share sebab dah lama jugaklah aku amalkan dan Insyaallah berkesan. Lupa dah dari mana aku dapat, rasanya melalui bacaan dari majalah..Aku ada jugak google dan rata2 petua mengatakan kapur tulis berkesan sebagai agen penghalang semut. Tapi susah wey nak carik kapur2 bagai..Zaman sekarang semua dah pakai marker pen.kehkeh..


Petua nie cuma gunakan benda yang mesti dan sedia ada kat rumah korang iaitu minyak masak. Ambil minyak masak pastu sapu keliling penutup bekas gula, Insyaallah takkan ada lagi semut berkeliaran dalam gula..Bila dah agak2 penutup tu dah tak berminyak lagi, korang ulang lagi step yang sama. Tapi selalunya minyak nie tahan lebih kurang sebulan..So tak payahlah sampai setiap hari korang  rajin nak sapu..


Mudah bukan? Kalau korang ada petua lain bolehlah share. Selamat mencuba..


Bye..





17 comments:

mommylavender said... Best Blogger Tips

salam pagi muni....berpetua kita di pagi hari~heeee.mommy bab petua kureng la pulak...

SyedGraphiX said... Best Blogger Tips

oooo.serious la ni? haha

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Oh! yes... suka dgn petua ni, sebab saya kat umah pun guna cara ni... Hehehe.

Rina AVAIL a.k.a cik betty said... Best Blogger Tips

sy selalu letak cengkih..

chii said... Best Blogger Tips

w'salam

puan kutu..mcm kat umah chii ni kn.semut2 nya aneh sikit...bekas gula pasir kat umah..semut tak hurung pun..tp bekas air suam,pastu kadang2 chii lupa nk tutup air kosong dlm cawan..kejap je semut da hurung..mcm mana tu...

ke semut ni takut kena kencing manis eh..ehehe

Wan Hafisah Collection's said... Best Blogger Tips

Murni~petua taknak semut masuk dlam balang gula,
saya letakkan kulit kayu manis atau rempah2 lain.

Sure takde semut.

:)

bunga said... Best Blogger Tips

haha..bunga tau..sebab semut licin nak naik..hahaha..

ada yang ckp letak bunga cengkih dalam gula..

deeya said... Best Blogger Tips

laar ! puan kutu ... kat site nie mane nak cari minyak masak . kang tetbe plak nak simpan minyak masak kt site opis kang ta pasal2 kene fire .. ade petua laen x ? HAHA !

Awan Biru said... Best Blogger Tips

Awan baca dalam majalah letakkan cili merah dalam bekas gula. Ustazah kat sekolah beritahu bubuh secamca gula di suatu tempat terpencil supaya semut tu tak hurung bekas gula.

mykhalis said... Best Blogger Tips

heheh..khalis taruk bekas gula mangkuk aor..semit tak pandai berenang..

hottest entry di blog khalis :
Dunia coklat paling lazat

Diskusi lucu antara Bill Gates dan Steve Jobs

Miss Tira said... Best Blogger Tips

Yelah. Mana boleh semut tu masuk nanti kena minyak dia melekat then lemas. Hahaha. Bijak bijak :)

nuruljannah sukhri said... Best Blogger Tips

bagus juga petua ni.tp akhir2 ni mmg semut kurang..semut ni bermusim jugak sebenarnya..

Puanbee said... Best Blogger Tips

http://honeyvsbee.blogspot.com/2011/03/contest-km-header-simple-tp-menarik.html

kutu bee tag kutu heee

Puanbee said... Best Blogger Tips

http://honeyvsbee.blogspot.com/2011/03/contest-mummyhaza-uniknya-ayah-anak.html

tag kutu lagi!

Atiey said... Best Blogger Tips

waaaa best petua nie..biasa mummy guna kapur semut jer..tapi melekitlah pulak nnti blg..

bila blog bercerita said... Best Blogger Tips

letak kat bhgn lua kew dlm...??
kang xpasal2 jdik minyak gule lak...
hahahaha...nak lawankan dgn aer gule...iskkk~ade kew ptot...weee~

kakyong said... Best Blogger Tips

bagus petua ni.. buleh diamalkan