Pixajoy

Sunday, March 27, 2011

Home » Guru itu Tinggi Martabatnya..

Guru itu Tinggi Martabatnya..

Ponteng Skolah~ Cuma nk meringankan beban cikgu. Mewarnakan rambut~ Saja nk test cikgu ad x buta warna, Marah Cikgu~ Nk cikgu taw ap kesalahannya Merayau-rayau kt skolah ~ Nk tgk ad x kes pergaduhan berlaku Meniru dlm Preksa ~ Nkmenyenangkan kerja cikgu ............Conteng meja ~ Memupuk bakat kesenian Gaduh~ Menegakkan keadilan... Xsiap keja kolah~hanya ingin menguji ksbran ckgu.... hahhahaha!!!

Assalamualaikum..

Aku siap bold bagi mata korang terang baca ok..Aku langsung tak tokok tambah atau edit langsung apa yang budak tu tulis..Nampak macam sound funny kan? Nie aku copy paste kat someone punya status facebook. Ada pulak kawan yang komen sokong kata-kata dia..

Tiba2 terover hangin satu badan bagai nak meletup bila baca nie. Emm nak2 time nak datang bulan.kihkih..Waalupun cuca hujan diluar, terasa panas membahang hati aku. Ok serius..Pada aku dia memang kanak-kanak rebina tak matang dan tak keterlaluan aku cakap kurang ajar.. Pandangan korang patut tak?. Memang tak matang pun aku rasa sebab aku agak umur dia dalam lingkungan 13 tahun. Berani betul!!

Bayangkan kalau aku mak dia, memang aku tampar laju-laju. Mak budak tu mungkin takde akaun facebook, jangan salahkan ibu mengandung. Tapi nak salhkan siapa? Tak ada ibu yang nak anak yang kurang ajar..Kita sebagai ibu bapa hantar anak kita kesekolah untuk menuntut ilmu dan berharap anak-anak kita menjadi insan yang berguna, bila besar nanti boleh berbakti pada ibu bapa. Cikgu pun tak hormat. Macam mana ilmu yang dituntut nak berkat? Pergi sekolah untuk belajar, bukan memandang rendah guru. Sepatutnya hormat guru yang merupakan ibu bapa kita di sekolah..Inikah anak-anak zaman sekarang?

Pepatah mengatakan guru umpama lilin membakar diri untuk menerangi kegelapan. Sedihnya bila meletakkan diri aku sebagai cikgu. Alangkah  kecewanya perasaan seorang pendidik bila baca apa yang dia tulis..Rendahnya martabat seorang guru bila saja dipermainkan begitu..Ada ke cikgu yang tak kisah dengan status budak nie? Pada aku benda nie keterlaluan..

Harapan aku didiklah anak2 kita menjadi insan mulia yang menghormati guru. Tanpa Cikgu Yah,  tak mungkin aku mengenal nombor dan huruf, Tanpa semua guru yang mendidik aku, tak mungkin aku menjejak kaki kemenara gading, tanpa mereka tak mungkin aku berdiri seperti sekarang..Begitu tinggi martabat cikgu pada aku kerana ilmu adalah perkara paling tak ternilai harganya..

Aku pun ada anak, peringatan untuk diri sendiri juga..Sekian untuk renungan bersama..


30 comments:

cik yuz said... Best Blogger Tips

bebudak sekarang xmerasa pekena rotan ngn cikgu macam kita dulu2...skrg,kene rotan sket,report mak ayah..pastu mak ayah dtg skolah...

adess..teringat tapak tangan kene pukul ngn pembaris panjang..sampai patah2 pembaris tu...cikgu pulak makcik sendiri,mau xteruk kene..huhu

Adzriel AB said... Best Blogger Tips

setuju bab tampar laju2 ni. budak2 sekarang tak sanjung tinggi kat cikgu.

Miss Tira said... Best Blogger Tips

Cikgu juga dianggan seperti ibu dan ayah yang mendidik kita diluar. Mereka memegang amanah dalam menjadikan kita MANUSIA yang membezakan kita dari BINATANG. Pilih satu mana kamu (pelajar) nak.

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@cik yuz

tu la..kadang kita yang over marah.mak dieorg buat derk jer kan..cikgu skang pun tak kesah dh.jnji ada gaji.tp bkn la semua..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Adzriel AB

itu la..bkn stakat tampar jer..macam nak rejam rasanya.haha..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Miss Tira

betul tu tira..setuju sangat..:)pilih antara MANUSIA n BINATANG?

mommylavender said... Best Blogger Tips

tu la pasal mak2 sekarang kena ade akaun fb,,, n kena tau paswod anak2 yg masih bersekolah tu...jgn biar bebas..lepas.kalu anak mommy..jari tu kena ketuk sbb jari tu pandai2 menaip benda bukan2.mommy pun tumpang hangin ni murni....

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@mommylavender

betul tu mommy,kena pantau..

Adinda Amy Sensei said... Best Blogger Tips

CIKGU DAN CABARAN YANG GETIR DALAM MENDIDIK ANAK BANGSA YANG PELBAGAI RAGAM DAN KARENAH.....PENING..PENING...hehe..

diana said... Best Blogger Tips

melampau la budak2 la ni..
depa tak tau ka guru tu ibarat mak dan ayah..
kena hormat macam hormat mak ayah..

pak long said... Best Blogger Tips

salam puan....
kalau jumpa budak tu...mau kena berus li muka dia....

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Adinda Amy Sensei

itulah cikgu lebih memahaminya kan..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@diana

tu la..sah2 mak pak depa pun depa tak hormat..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@pak long

salam paklong..p berus! sy sokong!!hehe

! Encik Nakal ! said... Best Blogger Tips

adehh..jemm..jemmmmm..awat yang dok jadi mcm tu..

bako...bakooo....hakhakhak

chii said... Best Blogger Tips

serius taleh take it apa yg dia buat..budak2 zaman skrg ni..mmg lain sgt dr kami2 dulu...kalo dulu takat usik2 cikgu..tu pun tgk mood gak..tp krg ni..anak murid leh maki..siap bawa kawan pukul cikgu pun ada gak..

moral dan akhlak pelajar semakin membimbangkan...hurmm

mrs.sabri said... Best Blogger Tips

budak2 skarang naik kepala kat sekolah sebab mak bapak jadi tukang bela..pasal tu jadi mcm tu..skarang ni kbanyakannya dah x takut pada cikgu..hilang rasa hormat terhadap cikgu..zaman kita dulu,cikgu selisih bahu ngan kita,kita bagi salam..budak2 skarang ada lagi ke mcm tu?

kay_are said... Best Blogger Tips

sampai camtu status nye?? ish ish.. len macam je thinking budak2 sekarang ni.. xde rase hormat langsung kat cikgu tu..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@! Encik Nakal !

bako pun tak selesai mslh.huhu

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@chii

betul chii..riso dengan ank2 kita pulak nti..

nuruljannah sukhri said... Best Blogger Tips

ni salah satu sebab saya serender dari jadi cikgu..dua tahun jadi cikgu GSTT mcm2 pengalaman, kena ugut tumbuk dengan student perempuan..mmg ngeri

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@mrs.sabri

itula..macam2 budak skang nie.smp cikgu pun takut

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@kay_are

dh perkara biase kot bg dieorg

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@nuruljannah sukhri

uis hdasyat..student pmpuan?gila jantan bebudak tuh..berani betullah..

Wafiy Suzly said... Best Blogger Tips

hm budak2 semakin ganas

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Budak2 sekarang susah bagai dikata. Guru dibuatnya macam apa entah. Perasaan hormat memang takde langsung. Sekarang ni budak x mcm kita dulu. Merokok pun berani depan cikgu. Sakit hati pun ada menegoknya. Sedih sungguh melihatkan keadaan segelintir pelajar sekarang yang mampu merosakkan nama baik sekolah.

Sari Yusa Ibrahim said... Best Blogger Tips

inilah akibatnya apabila ada pihak yang cuba menafikan hak guru utk menghukum pelajar...

Qaseh dalia adelia said... Best Blogger Tips

mmg ase nak bg penampo je.. macam kawan2 je dia cakap cenggitu .. ~ guru byk beban kan ..sian cikgu terpaksa berdepan dgn pelbagai ragam ..tambah2 dunia skang ni sekolah mcm dah jd tempat gangster

kakyong said... Best Blogger Tips

adik bongsu kakyong ade sikit2 perangai mcm budak tu... lebih kurang je statemnt tu dgn sttatemnt yg adk bongsu penah ckp kat kakyong...

selidik punya selidik.. rupanya disebabkan oleh 1-2 org cikgu yg suka denda pelajar tanpa usul periksa.. habis semua cikgu terkena..

kakyong memang belum penah lagi pergi sek & komplen.. tp rasanya keterlaluan juga, bila cikgu (perempuan) cubit 'kop3k' student
bila student dituduh buat salah.. erkk, kot iyer cikgu marah sekali pun.. tp sesuai ke nak cubit kop3k budak 13 tahun... budak perempuan 13 tahun pun ade maruah tau.. lebih lagi kalo cikgu buat dlm kelas.. semua org tgk..

ikut hati kakyong memang nak pergi sekolah, tapi parent kakyong malas nak besor kan hal & adik pulak yg kena salah.. bila takde org bela, memang budak umur 13 tahun suka lah nak mberontak..

tu la kdg2 budak2 yg org nampak baik, tp dikatakan jahat disekolah.. jahat di mata cikgu2 walaupun hanya kali pertama buat salah...

tp yg kakyong kesal, kakyong tahu hal ni lepas adik kakyong dpt surat warning dr sekolah.. mak ayah tak amik port.. sakit ati betul tau.. sbb tidak ada tindakan di ambil.. sudahnya adik jd makin liar.. tau2 ajer lah budak umur 13-14 tahun ni jiwa tgh mberontak...

bunga said... Best Blogger Tips

itu juga satu cabaran tuk seorang guru..budak-budak sekarang banyak sangat ideanya..aduh..

tapi bunga tetap masih berminat nak jadi guru..hehe..