Pixajoy

Wednesday, March 23, 2011

Home » Kerana Bil

Kerana Bil



En suami : nie pasai apa bil mahai sangat nie? sampai 75 ringgit!!
Aku : Tu dia..tu la tak pandai nak jimat elektrik, pasang tv sampai pagi,pastu tv tengok dia..(macam tv tu kuat sangat pakai karen)


Pastu beliau terus blah sambil letak bil kat sebelah katil, sementara mata aku masih menatap skrin netbook dan sibuk blogwalking..


Aku kalau bab elektrik aku memang jimat betul,nak tau pasal apa? sebabnya dari kecik mak aku dah menerapkan dalam diri dan sanubari aku bahawa elektrik perlu dijimatkan..Mungkin la sebab dulu kan hidup susah,jadi segala benda berharga buat mak..


Aku kadang-kadang marah dengan en suami sebab beliau suka biarkan lampu bilik air terpasang, pastu tv biar on sampai ke pagi..Nie pun nasib PS dan laptop dah rosak, kalau tak 24jam mengadap game bila tak kerja..Tulah orang lelaki, game..game..game..Ntah ekk aku memang pantang bab membazir bab elektrik..Nak kata aku pelik, peliklah...(tapi ngadap blog berjam-jam boleh pulak). Maksud aku kalau benda yang kita tak guna tu baiklah offkan..Jangan membazir..


Kalau difikir dengan otak yang waras berapa watt sangatlah nilai lampu kalimantan tu kan? Tapi bagi aku penting sangat. Kerana nilai yang sedikit itulah akan menjadi banyak kalau kita buat tak peduli..Pepatah pun ada mengatakan sikit-sikit lama-lama jadi bukit (siap perumpamaan bagai)


Dah penat membebel, aku pun pandang bil

-
-
-
-
-
-
-
-
-


Eleh baru 43 ringgit, nak kena en.suami nie!!!



25 comments:

mommylavender said... Best Blogger Tips

ade magic ek....75 buleh tukar jadi 43....~hee. somi mommy pun cam muni gak...pantang ade lampu nyala, cepat3 die tutup...mommy lak siap kata;

"ishyy tak bape sen nya abang oii".. ayat tu bile suruh mommy off kan switch...dok tengah syok ngadap pc tu...

senyumSOYA said... Best Blogger Tips

nakal suami puan kutu..hihihi

Nur Farah Hani said... Best Blogger Tips

ahahaha.. dia saja tuh.. nak suh berhenti main blog.. bukak lapy hari hari.. bil tinggi nanti.. ahahaha.. xd

puanbee said... Best Blogger Tips

haha tertipu jugak hikss..

bee pun pantang betui kalau buka2 tak pakai taknk off..eii bukan bee lah tu, anak2 dah faham tapi kadang2 terr jugak lah..

siti suraya said... Best Blogger Tips

hehe , alahai, ta pe lah kak . same2 pakai , same2 kena bayar lah (:

Atiey said... Best Blogger Tips

hahha gimiklatuh..muni shok sgt dok blogwlking sampi encik suami lalu pun wat taktau..kekehkeh..

Miss Tira said... Best Blogger Tips

Encik Suami tu tak sabar-sabar nak menyambut April Fool gamaknya ni. Haha.

solo molo said... Best Blogger Tips

tipah tertipu !~

AYuNG said... Best Blogger Tips

keh3....dia ajak bugurau pulak..:D

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@mommylavender

hehe gurau jer lebih.takble mommy..kna jimat,ckp abg mommy tu betul...

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@senyumSOYA

hihi..memang slalu wat suspen..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@senyumSOYA

hihi..memang slalu wat suspen..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Nur Farah Hani

hehe dia pun sama,sama2lah biar bil naik..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@puanbee

tu la bee,bykmain.hehe..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@siti suraya

masalahnya bil tolak gaji akk,jadik akk la yg byr.haha..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Atiey

itulah..sedar tp mulut dok bebel bil byk.hehe..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Miss Tira

takdenya pernah smbut april fool pun.mmg hari2 ska mengfoolkan diruku..hehe..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@solo molo

kehkeh..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@AYuNG
dia memang..:)

kay_are said... Best Blogger Tips

suami nak men manje2 r tu kot.. ahakz! tapi memang r.. x ske r tengok orang bazir2 letrik ni.. ish ish

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Tulah puan asyik dok ngadap blog... Kan dah tertipu... Hehehe. Nakai sungguh en suami puan :)

chii said... Best Blogger Tips

sikitnye..umah chii lgik byk..peti ais je ada 2..pastu ngn mesin basuh lg..pastu mak chii slalunya biarkan lampu depan ngn dapur terbuka..x kira lgik 2 laptop kadang2 sampai pg..ngan pc kadang2 2-3 hari baru off...radio..huwaaa..pembaziran yg sgt kronik kan :p

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@chii

yup mula bertindak utk kurangkan pembaziran. Tuhan tak suka..:)

chii said... Best Blogger Tips

tp yg untuk lampu depan ngan blkg tu utk elakkan dr orng2 yg x sepatutnya..kat area umah chii da byk kes..even da kunci skalipun.tetap dorang kebas gak

Adzriel AB said... Best Blogger Tips

baru RM43, kat rumah akak bilnya nilai 3 angka..