Pixajoy

Sunday, September 08, 2013

Home » Resepi Megi Ketam Simple

Resepi Megi Ketam Simple



Sebelum ni aku pernah share Resepi mee ketam. Yang tu aku buat kuah macam mee bandung. Semalam aku buat kuah hitam macam hailam. Rasanya semua orang pun tau kot buat kuah hailam. Aku punya versi simple sangat. Resepi Si Tomato Oren request.


Resepi Megi Ketam : Rebus megi kering dan toskan. Untuk kuah, tumis bahan kisar (cili kering+bawang merah+bawang putih+halia) hingga garing. Kemudian boleh masukkan sos cili+sos tiram+kicap+serbuk ayam+air. Biar hingga mendidih kemudian masukkan ketam. Lepas tu boleh la nak tambah sotong,udang,fish ball,fish cake ikut tekak memasing. After that masukkan sayur. Bancuh tepung jagung, masukkan dalam kuah ikut kepekatan yang hangpa mau. Last sekali perasakan dengan garam dan gula. Siap!

Aku guna segala apa benda yang ada kat rumah. Kali ni boh sotong, carrot dan kailan je. Suka kailan berbanding sawi. Malam tadi ketam semua Aiman habiskan, aku rebus megi sekeping, ada balance kuah aku panaskan, masukkan telur pastu ngap. Asyik makan je badan makin mengembang.huhu








19 comments:

CtAyue said... Best Blogger Tips

waa mengancam... sini mkn maggi ketam semangkuk rm12 sudah kt satu kedai sellau pegi tu.. tp mula2 mkn dulu sedap.. skrg dh kurang power dh pulak rsnye.. hhi.. buat sendiri lg puas hati kan..

Hazmin Hamudin said... Best Blogger Tips

Tak pernah makan lagi maggie ketam ni. Tak silap popular dekat kelantan. Teringin jugak nak rasa. hehe

Chot said... Best Blogger Tips

Haaa...amek tu ketam terkangkang...mewah dgn seafood meginya..mesti syok mkn tu..hikhik

Sally Yatiey said... Best Blogger Tips

Sedappppppp ni ;D

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

homai..so sedap nih..cam penggemar seafood cam saya..fuh..terangkat kan..mgie ketam nih..

tomato oren said... Best Blogger Tips

wiiiiii..dh ada resepi yang aku mintakk..hahaha..ketam tak pnh aku masak lagi kecuali makan yg mak aku masak..hahahaa..
nak pegang ketam yang belum disiang aku takut sbb ngeri dingap jari..hahaa..
tapi takpe memandangkan kesungguhan dan kecekalan nak makan megi ketam ni maka esok aku nak cari ketam sekoqq..hahahaaa

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Mengancam.....teringin jugak nak buat utk anak2....

Norhasniza Khalid said... Best Blogger Tips

macam best je makan ketam ni, ermm... kena beli lah ketam ni. mama ketam makan takpe, jangan suruh siang ketam.. larikk dulu..

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Nampak sedap. Tak penah try lagi. Nanti nak try gaklah. Hikhik..

akubiomed said... Best Blogger Tips

Tang maggi makan cepat cuma tang ketam akan ambil masa sedikit. :-)

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

sedapnya..... dh bertahun sy xmkn ketam... sedap plak nmpk...

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Hahhaha... badan mengembang ke?
Sama la kita. Tapi, rasanya PK ni kecik je orangnya...

lizz said... Best Blogger Tips

Nyum2 sedapyer..hubby saya mesti suka ni...

intanfirdaus247 said... Best Blogger Tips

sedapnya...nak kena cuba juga ni ..tq puan kutu,..heheh..da lama juga intan x makan ketam nih,..gulp!

Puan Mell said... Best Blogger Tips

tunggu blik kg dulu naa.. ketam murah sikit. sini mahai. hahaha.. t ai cuba.. kalau rajin.. hik!

Shark Kay said... Best Blogger Tips

waduh..
ini kalu kt kdai ni mau harga RM20++..
bleh ler singgah umah akak pasni..
hehe..

Amanda Suria said... Best Blogger Tips

meriahnya...macam2 ada ha...geram tgok ketam tu terdampar seksi...

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Tulah OKje ingat nak masak mee hari nilah PK..... mee ada lebih minggu lepas tu...
Antara mee bandung ngan mee hailam...

Masya said... Best Blogger Tips

buat sendiri lg berbaloi-baloi...