Sunday, September 08, 2013
Home »
Resepi Megi Ketam Simple
Sebelum ni aku pernah share Resepi mee ketam. Yang tu aku buat kuah macam mee bandung. Semalam aku buat kuah hitam macam hailam. Rasanya semua orang pun tau kot buat kuah hailam. Aku punya versi simple sangat. Resepi Si Tomato Oren request.
Resepi Megi Ketam : Rebus megi kering dan toskan. Untuk kuah, tumis bahan kisar (cili kering+bawang merah+bawang putih+halia) hingga garing. Kemudian boleh masukkan sos cili+sos tiram+kicap+serbuk ayam+air. Biar hingga mendidih kemudian masukkan ketam. Lepas tu boleh la nak tambah sotong,udang,fish ball,fish cake ikut tekak memasing. After that masukkan sayur. Bancuh tepung jagung, masukkan dalam kuah ikut kepekatan yang hangpa mau. Last sekali perasakan dengan garam dan gula. Siap!
Aku guna segala apa benda yang ada kat rumah. Kali ni boh sotong, carrot dan kailan je. Suka kailan berbanding sawi. Malam tadi ketam semua Aiman habiskan, aku rebus megi sekeping, ada balance kuah aku panaskan, masukkan telur pastu ngap. Asyik makan je badan makin mengembang.huhu
Resepi Megi Ketam Simple
Sebelum ni aku pernah share Resepi mee ketam. Yang tu aku buat kuah macam mee bandung. Semalam aku buat kuah hitam macam hailam. Rasanya semua orang pun tau kot buat kuah hailam. Aku punya versi simple sangat. Resepi Si Tomato Oren request.
Resepi Megi Ketam : Rebus megi kering dan toskan. Untuk kuah, tumis bahan kisar (cili kering+bawang merah+bawang putih+halia) hingga garing. Kemudian boleh masukkan sos cili+sos tiram+kicap+serbuk ayam+air. Biar hingga mendidih kemudian masukkan ketam. Lepas tu boleh la nak tambah sotong,udang,fish ball,fish cake ikut tekak memasing. After that masukkan sayur. Bancuh tepung jagung, masukkan dalam kuah ikut kepekatan yang hangpa mau. Last sekali perasakan dengan garam dan gula. Siap!
Aku guna segala apa benda yang ada kat rumah. Kali ni boh sotong, carrot dan kailan je. Suka kailan berbanding sawi. Malam tadi ketam semua Aiman habiskan, aku rebus megi sekeping, ada balance kuah aku panaskan, masukkan telur pastu ngap. Asyik makan je badan makin mengembang.huhu
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
19 comments:
waa mengancam... sini mkn maggi ketam semangkuk rm12 sudah kt satu kedai sellau pegi tu.. tp mula2 mkn dulu sedap.. skrg dh kurang power dh pulak rsnye.. hhi.. buat sendiri lg puas hati kan..
Tak pernah makan lagi maggie ketam ni. Tak silap popular dekat kelantan. Teringin jugak nak rasa. hehe
Haaa...amek tu ketam terkangkang...mewah dgn seafood meginya..mesti syok mkn tu..hikhik
Sedappppppp ni ;D
homai..so sedap nih..cam penggemar seafood cam saya..fuh..terangkat kan..mgie ketam nih..
wiiiiii..dh ada resepi yang aku mintakk..hahaha..ketam tak pnh aku masak lagi kecuali makan yg mak aku masak..hahahaa..
nak pegang ketam yang belum disiang aku takut sbb ngeri dingap jari..hahaa..
tapi takpe memandangkan kesungguhan dan kecekalan nak makan megi ketam ni maka esok aku nak cari ketam sekoqq..hahahaaa
Mengancam.....teringin jugak nak buat utk anak2....
macam best je makan ketam ni, ermm... kena beli lah ketam ni. mama ketam makan takpe, jangan suruh siang ketam.. larikk dulu..
Nampak sedap. Tak penah try lagi. Nanti nak try gaklah. Hikhik..
Tang maggi makan cepat cuma tang ketam akan ambil masa sedikit. :-)
sedapnya..... dh bertahun sy xmkn ketam... sedap plak nmpk...
Hahhaha... badan mengembang ke?
Sama la kita. Tapi, rasanya PK ni kecik je orangnya...
Nyum2 sedapyer..hubby saya mesti suka ni...
sedapnya...nak kena cuba juga ni ..tq puan kutu,..heheh..da lama juga intan x makan ketam nih,..gulp!
tunggu blik kg dulu naa.. ketam murah sikit. sini mahai. hahaha.. t ai cuba.. kalau rajin.. hik!
waduh..
ini kalu kt kdai ni mau harga RM20++..
bleh ler singgah umah akak pasni..
hehe..
meriahnya...macam2 ada ha...geram tgok ketam tu terdampar seksi...
Tulah OKje ingat nak masak mee hari nilah PK..... mee ada lebih minggu lepas tu...
Antara mee bandung ngan mee hailam...
buat sendiri lg berbaloi-baloi...
Post a Comment