Pixajoy

Thursday, September 19, 2013

Home » Sotong Apollo Pelam Muda Besar Gedabak

Sotong Apollo Pelam Muda Besar Gedabak



Sehari tak bersiaran, sibuk sikit dengan tuntutan duniawi. Lagipun tak ada apa nak story. Hari ni pun bukan ada apa sangat nak cerita. Balik kerja makan free dekat rumah kak Ros depan. Esok beliau dah nak berangkat pindah. Lepas ni aku dah takde jiran. Kalau rezeki tu milik kami, Insyaallah ada yang bakal menyusul. 


Pagi tadi punya menu chef. Isteri misali haruslah masak dulu sebelum pergi kerja. Dah lama juga en suami tak bawak balik sotong besar gedabak ni. Sotong Apollo namanya. Kerja mudah tabur garam, masuk pemanggang ajaib boleh buat kerja lain. Simple macam ni laku. Kalau lain version aku dah jemu makan.


Hasil tuaian pokok pelam keliling office aku memang jadi rebutan ramai. Benda macam ni siap ada adengan gaduh-gaduh. Tukang menyibuk dan yang memonopoli dah tak ada. Tadi siang officemate kait dapat la habuan sorang tiga bijik. Memang buahnya besar gedabak. Agaknya boleh tolong suggest apa menu best? 


Konon macam free, nak layan Cinta Jannah sekejap.hehe..










22 comments:

umi alya said... Best Blogger Tips

kerabu mangga

Nastyna said... Best Blogger Tips

Besar gedabak lagu tu cicah buat asam pun sedap.

NzA said... Best Blogger Tips

Huhuhu...sotong yg segar buat jiwa akak gundah gulana. Mesti isinya manis n segar,,,
Mangga tu kalau blm masak ranum sedap dibuat kerabu,,...

NzA said... Best Blogger Tips

Huhuhu...sotong yg segar buat jiwa akak gundah gulana. Mesti isinya manis n segar,,,
Mangga tu kalau blm masak ranum sedap dibuat kerabu,,...

Noe said... Best Blogger Tips

bess nya dapat sotong segar2...mesti sedap.. pelam tu sedap gak buat cicah ..

Ummi Iman said... Best Blogger Tips

Semuanya besar2 ya.. Sotong panggang / bakar mmg sedap. Mangga buat kerabu atau sambal sedap juga

mama lieyna said... Best Blogger Tips

Yes, kerabu mangga, sedap tuu.... :-)

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Buat sambal sedap tu. Musim mangga kan sekarang. Mak kat kpg pun ada bgtau mangga depan umah lebat sangat buahnya. Terliur pulak dgr. Huhu...

lieyalatif said... Best Blogger Tips

ooo itu sotong appolo...sumpah lieya tak tau...hahahaah...tau sotong besar sotong kecik je kakaakakak....kalo lieya dah menyambal tu.....tapi bakar gitu pun sedap gak kan..cecah air asam...fuh!

tu buat kerabu pun sedap...tak pun, beli kuah rojak mak bee lepas tu colet le mkn sambil tgk citer jannah...mengancam tuh! heheeheh

hepi weekend cik puan kutu & family...have a nice weekend...

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

kerabu mangga ok juga... tapi sotong tu memang mengancam apa tak letak gambar dah masak...

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

makan dengan kicap pedas...

sedapnye!

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Kalau kakak sotong tu buat sambal tumis. Potong kelar-kelar empat segi pun sedap juga ni...

Pelam tu buat kerabu apa lagi:)

Puan Mell said... Best Blogger Tips

sambal mangga.. sedapp.. kecuq liyuq aih..

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Jarang tgk sotong Apollo ni..
yes! buat kerabu mangga + peria..OK kot...:)

Shark Kay said... Best Blogger Tips

x kesah dh kak masak apa,
janji air tangan akak tu.
kompom abis punya.

Mummydearie said... Best Blogger Tips

Wah, ada pokok pelam depan ofis? Nikmatnya hidup ...

mama maman aka yana said... Best Blogger Tips

sotong tuh kalu buat sambal pun sodap tuh... :P

Norhasniza Khalid said... Best Blogger Tips

sotong mama tak makan, beso sangat.... hihi

Mama Adam said... Best Blogger Tips

Sotong buat ketupat pulut sedap. Pelam tu, cicah ngan kicap + gula + cili pun sedap. Tp, 3 biji tu... besar pulak. Kerabu mangga la =)

Masya said... Best Blogger Tips

Sempoi sotong bkr mcm tu klu kat rumah jgn harapppp... Mkn gitu cicah cili kicap sdh pelam tu hihihihi

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

alamakkk tiba2 baca at bawah kata nk layan cinta jannah.. terus rasa nak g bk tonton.. hihii.. dah byk episod miss

hainom OKje said... Best Blogger Tips

Senangnya lahai ada pemanggang ajaib....kerja susah jadi mudah...boleh kurus okje kalau makan gitu sebulan tu PK...hehe...
depan rumah punvsda pokok pelam masam....agaknya sebab terbiar kot...