Sunday, August 18, 2013
Home »
Nasi Himpit Kuah Kacang Daging
Sarapan pagi ni. En suami kata keciknya daging. Haruslah comel macam chefnya.hakhak. Seumur hidup baru pertama kali buat tau. Hidangan ala kadar buat tetamu blogger yang bertandang ke rumah semalam. Beli nasi himpit yang dah siap, aku rebus dalam dua puluh bijik. Pagi ni panaskan kuah balik bertambah kick jadinya.haha
Resepi ni aku dapat dari MIL pastu aku adjust ikut tekak aku. Cubaan pertama kali pada aku not bad la. Sebelum ni asal buat kuah kacang tak berapa kena dengan tekak.
Resepi Kuah Kacang Daging Istimewa
Potong Daging kecil-kecik pastu rebus dengan sedikit air. Panaskan minyak, campak serai yang dititik pastu tumis bahan kisar (bawang merah+bawang putih+halia+serai) sampai garing. Lepas dah pecah minyak masukkan daging rebusan tadi. Kemudian masukkan asam keping, kacang tanah (goreng+blander jangan sampai hancur sangat) dan susu cair. Perasakan dengan garam, gula, serbuk ayam dan sedikit sos cili. Agak-agak la kuah tu nak pekat mana, kalau pekat sangat sila tambah air. Balancekan rasa manis,masin dan masam. Sukatan aku main belasah je. Tak reti nak bagi detail.
Nasi Himpit Kuah Kacang Daging
Sarapan pagi ni. En suami kata keciknya daging. Haruslah comel macam chefnya.hakhak. Seumur hidup baru pertama kali buat tau. Hidangan ala kadar buat tetamu blogger yang bertandang ke rumah semalam. Beli nasi himpit yang dah siap, aku rebus dalam dua puluh bijik. Pagi ni panaskan kuah balik bertambah kick jadinya.haha
Resepi ni aku dapat dari MIL pastu aku adjust ikut tekak aku. Cubaan pertama kali pada aku not bad la. Sebelum ni asal buat kuah kacang tak berapa kena dengan tekak.
Resepi Kuah Kacang Daging Istimewa
Potong Daging kecil-kecik pastu rebus dengan sedikit air. Panaskan minyak, campak serai yang dititik pastu tumis bahan kisar (bawang merah+bawang putih+halia+serai) sampai garing. Lepas dah pecah minyak masukkan daging rebusan tadi. Kemudian masukkan asam keping, kacang tanah (goreng+blander jangan sampai hancur sangat) dan susu cair. Perasakan dengan garam, gula, serbuk ayam dan sedikit sos cili. Agak-agak la kuah tu nak pekat mana, kalau pekat sangat sila tambah air. Balancekan rasa manis,masin dan masam. Sukatan aku main belasah je. Tak reti nak bagi detail.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
6 comments:
tempias hari rya masih ada...he3X...
Kalau daging besar2 sdap tak kak?
ada lagi tak? jap lagi akak sampai.. hihihi
wah! sedapp je nampak kuah kacang tu..
boleh cuba buat nti..simple tp sedap:)
sedap ni kuah kacang,, my feveret
kalau buh daging dalam kuah kacang tu mmg sedap dan senangkan.... tak yah nak masak ayam ke daging lagi
Post a Comment