Pixajoy

Saturday, August 17, 2013

Home » 3 Syawal : Di Nibong Tebal

3 Syawal : Di Nibong Tebal



Syawal ketiga aku bangun awal masak nasi siap kari kepala ikan. Lepas Zohor ada kenduri bertunang rumah jiran. Aku masak je in case sapa-sapa nak makan. Jadi kakak ni kena sisnsing lengan la jadi ironchef. Takkan nak harap makan kat rumah orang je. Konon-konon nak mula beraya rumah jiran-jiran, sampai tengahari semua dok lemau. Afia pun nyenyak tidur jadi tunda esok je la.

Oh ye dekat kenduri jumpa retis kau! Si Delisha, Ramadhan Yang hilang. Orang kampung buat bodoh je artis tak glamer.hakhak. Lepas kenduri kami beraya tempat jauh dulu. Pergi rumah makngah (kakak aruah pak), rumah Syida (kawan baik aku) pastu rumah Abang Pin (satu pak lain mak). 


Raya rumah Makngah with abang n adik-adik bujangku
Abaikan kepoyoan muka, ramai tegur aku kurus.hoho 

Princess ibu yang always behave
Si chubby n Pak Ndak tak habis-habis dengan game

Mak Syida buat lontong kuah lodeh dengan sambal ikan bilis. Aiman makan bertambah-tambah sedap sangat katanya. Yang paling best makan pakai tangan ok. Dia memang style camtu makan megi pun guna tangan. Very the Melayu anak aku sorang ni tau.hehe..Selain tu ada puding agar-agar sedap. Makan lagi la kami sampai kenyang.

Aiman sibuk makan tapi sempat menjeling
Cik fia behave kan? Selamber je baring atas lantai.

Dekat rumah Abang Pin kami dihidangkan dengan mee goreng udang besar. Dah malas nak snap gambar sibuk melayan Afia yang mengantuk. Bertolak balik rumah ngam-ngam azan Maghrib. Malamnya jiran sebelah rumah ada buat BBQ jemput kami makan lagi. Alhamdulillah satu hari kekenyangan dapat makan free.hehe..





8 comments:

Fizalinolie said... Best Blogger Tips

Wah! Memang 1 hari kenyang. Bulan raya tempat Fiza pun sana-sini jiran ajak makan.

Umie Artoqiemie said... Best Blogger Tips

hahaaha.. sebab watak dia jahat kot org buat taktahu jek..

TelingaBulat said... Best Blogger Tips

omellnyee anak akak ;) geramm

Zee Suhaini said... Best Blogger Tips

melayu sangat la aiman nih..
afia behave nak kasi mak ayah menikmati raya tu..hehe..gud girl

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Kalau beraya sehari sakan memang tak masaklah di rumah sendiri. Tapi bila duduk rumah pulk org dtg tak berhenti kita pulak masak sampai dapur pun panas seharian menyala tak berhenti..

Betullah Fiya baik betul..

Norhasniza Khalid said... Best Blogger Tips

betul lah tu kot, bila orang tegur dah kurus.. hihi

Ummi Hanie said... Best Blogger Tips

kakak yer kutu... kena ke dapo je kojenye yer

aah la kutu, nampak slim.. apo rahsie? ;)

hainom OKje said... Best Blogger Tips

bab org kata kurus tu yg bestkan PK hehe rasa nk cium je org tu haha