Pixajoy

Monday, August 05, 2013

Home » Kuih Raya 2013

Kuih Raya 2013



Tahun lepas sikit punya rajin aku bergelumang dengan tepung dan planta. Banyak jenis kuih aku buat. Tahun ni bila ada anak kecik, tahap kerajinan merudum terus. Alasan paling klise nak mengaku malas.



Sempat la jugak buat kuih tunjuk. Dah testing rasa semuanya. Aiman paling suka kuih bangkit (kuih hijau pelik dia panggil) dan black forest. Aku suka kuih sugi. Mazola tu boleh tahan sajalah. Tart mango sedap gak. Mewah dengan jem. Samperit pujaan hatiku tak jumpa la pulak.

Rumah aku mana ada orang datang beraya. Ni pun untuk makan sendiri je. 5 jenis ni cukup la kot. Nanti kidnap la sikit kuih dari rumah mak abah. Mak pun tak buat kuih ada hati aku nak kidnap.huhu. 






16 comments:

umi alya said... Best Blogger Tips

akak cam ngaku kalah tahun ni, langsung xder mood nak wat kuih berbanding tahun2 sebelumnya, lemau semacam jer, anak2 bising daa - 'Bila ummi nak wat kuih raya, kita dah nak raya dah??' masih berkeras hati xmo beli yang dah siap, hummmmmmmmmmmm..

MulutPayau said... Best Blogger Tips

Akak pun dah lama tak buat biskut raya walau anak2 dah besar....main tunjuk jer..Peberet akak tat nenas..wajib ada...

.:fyzz:. said... Best Blogger Tips

tunjuk2 pun ok..saya pun tunjuk2 ja..cuma nk wat satu dua..rela hati..pastu raya ketiga saya pun mee kari atau bihun sup...sbb umah saya jiran2 dn kengkawan wajib mai..:))

lieyalatif said... Best Blogger Tips

**selamat hari raye buat cik puan kutu sekeluarga...mohon ampun maaf zahir dan batin...moga2 kite mendapat keberkatan di syawal yg mulia .....

hati2 pulang ke kg yeak...

Kakzakie said... Best Blogger Tips

Ok dah tu kalau untuk Aiman. Adik kena tunggu tahun depan ye sayang. Boleh tolong ibu sekali bergelumang dgn tepung hihi..

Selamat Hari Raya, maaf zahir batin dari kakak dik...

eiela said... Best Blogger Tips

saya suka samperit.

Hazmin Hamudin said... Best Blogger Tips

Zaman sekarang ni semua pakai kuih tunjuk-tunjuk je kan kak. hehe

Tuan Juhaida said... Best Blogger Tips

selamat hari raya! saya pun biskut tunjuk2 je hehe.paling suka biskut tart permata, sarang semut dan semperit dahlia

ieda immi said... Best Blogger Tips

buat2 jugak kan ..tunjuk tetap ada ekeke .. ok lah tu ;)

aizamia3 said... Best Blogger Tips

mampu tengok je orang lain beli banyak kuih raya.. ai buat sejenis je.. nantilah tahun depan tambah satu resepi lagi.. hehehe..

Farah Shamsudin said... Best Blogger Tips

ada jugalah kuih raya tu sayang. rumah fara memang takde kuih raya pun..

NzA said... Best Blogger Tips

akak yg xde bb ni pn malas nk buat kuih....he3X....
Kalau blk johor confirm rumah kena serbu smpai penghujung syawal....so trpaksa la akak tmpah lebih biskut raya..stok duit raya pn kena lebih....

transformed housewife said... Best Blogger Tips

thn lps pun knur baru lps habis pantang, mmg tak buat lansung. Thn ni baby dah sthn, baru buat coklat cip je. Yg lain2 malas dah kot nak buat. hehe

Mama Adam said... Best Blogger Tips

X pernah buat kuih raya. Supplier besar ada - anti jual kuih raya. Beli aje. Memang dah tau rasanya =)

husna zahidi said... Best Blogger Tips

hehe..husna plak meriah dgn kuih raya tahun nih..=P

Masya said... Best Blogger Tips

seyes thn ni x beli kuih lgsg.. beli kerepk jer.. haru²... sekali hambik mertua dtg semalam.. balang kuih dah kosong sekali hadap.. hahahahha