Pixajoy

Sunday, March 31, 2013

Home » Pengalaman Bersalin : Wajarkah Suami Teman Isteri Bersalin?

Pengalaman Bersalin : Wajarkah Suami Teman Isteri Bersalin?



Jangan marah, asyik up entry pasal bersalin je. Dah semakin dekat rasa auranya.hiks..

Pada aku sangat wajar. Tapi ni semua terpulang kepada nasib dan rezeki juga. Ada orang dah buat perancangan nak suami temankan tapi tak dapat kerana keadaan tertentu. Ramai juga antara orang yang aku kenal bersalin tanpa suami disisi, selamat dan dipermudahkan juga hendaknya. Alasan tak boleh blah nanti isteri jadi mengada-ngada lebih kalau laki teman kat bilik bersalin memang aku tak boleh terima. Time sakit sempat ke nak manja-manja?


Apesal gambar ni bikin seriau?


Kalau tanya personally, aku memang nak en suami temankan. Ye la masa Aiman dulu ada beliau bagi semangat, harapnya kali ni ada rezeki ditemankan lagi. Tapi aku tengok en suami macam dah fobia je nak masuk LR. Dulu lepas bersalinkan Aiman memang dah keluaq ayat "nanti anak kedua saya dah tak mau masuk dah". Serik katanya.haha..

Pengalaman en suami masuk je ke LR, nurse terus tarik tangan tak tanya dah kamu takut darah ke apa,

"rasa kepala anak kamu ni"

Intro yang sangat drastik aku kira bila dibawa terus meraba kepala dan rambut baby dekat dinding vagina.huahua..

Pengalaman pertama kali bersalin pada aku tak sakit, kontraksi tu je yang sakit. Aku siap boleh gelak-gelak lagi bila en suami dan nurse dok berdrama dalam sesi teran meneran. En suami buat lawak minggu ini mintak kebenaran nurse nak keluar lap peluh. Pas dah siap lap peluh baru beliau datang bagi semangat dengan segala ayat Malaysia Boleh!

Beberapa kali push lahirlah Aiman kedunia. Masa nurse letak baby kat dada seriously aku sangat terkejut, tak sangka gila yang keluar boy. Scan doktor dan semua orang pun budget aku beranak girl. Mungkin doa en suami dimakbulkan, beliau yang nak sangat anak laki.

Paling aku tak boleh lupa berkali-kali nurse tanya anak kamu boy ke girl? Rasa macam nak lempang je muka nurse tu. Aku kata boy, boy la..Lagi mau tanya ka? Dok ulang ayat yang sama je, mungkin memang prosuder. Takut la kan aku ni mamai ke pengsan ke. Tapi Alhamdulillah proses bersalin dan sesi tenun menenun dipermudahkan. Aku cuma fikir positif, aku dah lalui semuanya, setakat jarum ni small matter la. haha riak gila. Semangat tu penting ok!

Sesungguhnya kehadiran suami sangat meredakan debaran dan mengurangkan kesakitan saat kita berjuang bersalin. Pengalaman bersalin setiap anak tak sama. Semoga dipermudahkan dan selamat semua. Harapnya kali ni ada rezeki en suami temankan.Tak mau ngelat ye en suami.hehe..

Jom share pengalaman korang. Waktu bersalin suami temankan tak?




21 comments:

Joanna Yunus said... Best Blogger Tips

ops... abang awal2 lagi cakap sorry ye abang takut darah... masa qayyum lahir nurse bagi kat dia berdarah lagi... tetap dia ambik azankan sambil duduk sebab dia tu takut darah... hehehehe

seharum kasturi said... Best Blogger Tips

perlu . biar dia nampak betapa sukarnya si isteri nak melahirkan zuriatnya . supaya lebih menghargai pengorbanan isteri ... mmg ada suami yg takut nampak darah ... heheheee

umi alya said... Best Blogger Tips

pas bersalin, wajib tanya ibu mengenai jantina anak yang ditunjukkan, kang jika xder bukti, senang2 jer nak tukar bb, betul tak?

suami akak xpnah masuk, lari jer kejanya, alasan dia-takut..

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

semoga akak kutu dipermudahkan semua-semua ya...

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

SY MS ALISHA, HUBBY MSK TP MS AQILAH XDAPAT MSK SBB KNE JG ALISHA... MKLUMLAH, BERSALIN KT SP, XDA SAPE NK JG ALISHA... :)

Nastyna said... Best Blogger Tips

Hahaha kelakar Malaysia boleh segala peluh jantan memercik keluar.

To me, mmg sangat wajar suami berada di sisi, semangat berganda2 tu bila kita tau ada dia kan. And suami pun at least tau macam mana tak mudah beranak ni.

I dulu, my hubby setiap masa depan mata. I rasa I tak susah mana sangat la, sakit tu standard la kan, tapi my hubby cakap dia yang nangis, I tak nangis tapi marah2 nurse. hahhaah I baling benda gas yang sedut2 tu hihihi.

Nastyna said... Best Blogger Tips

Owh tapi dorang tak tanya pun saya boy ker girl ker, keluar jer terus campak atas dada saya dengan darah2 gitu, pastu baru dorang ambik bersihkan timbang baby semua.

Ummiarissa Mahdi said... Best Blogger Tips

saya ralat zaman bersalin anak sulung dulu,zaman tu diorang tak bagi suami masuk...sekarang ni je baru dapat...sepatutnya anak pertama wajib suami teman...ada suami kuat sikit semangat...dan suami pun saya tengok sangat simpati perasaannya ketika itu..kadang2 sangat gelabah...lucu jugak!

transformed housewife said... Best Blogger Tips

anak pertama & kedua suami masuk temankan. Mmg membantu sbb ada org yg boleh ingatkan utk bersabar & berselawat. anak ketiga je dia tak temankan sbb kebetulan suami ada di luar negara.

Masya said... Best Blogger Tips

suami sy tunggu kat luat kat hospital klang suami mmg x boleh masuk... lgpun sy last minit operate..

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

tersangt la perlu..
tahniah kak .anda pemenang hadiah utama

http://mimialya1.blogspot.com/2013/03/pemenang-top-komen-jan-mac-2013.html

izan mama mia said... Best Blogger Tips

saya memula suami teman...pastu tak berjaya keluar gak si mia tuu..masuk bilik bedah hubby xleh masuk ler...

LiYa HaNiF :: said... Best Blogger Tips

Daddy Qalesya mmg takkan masuknye.. dia mmg fobia dgn darah.. :)

aTieYusof Family said... Best Blogger Tips

Hubby dulu mmg dah siang2 ckp tak mahu ikut ke Labour Room, sbb dia tak boleh tgk darah..takut pitam. Hehe..
Tapi sbnar nya bagus jg depa masuk tgk kan? agar depa tahu mcm mana pengorbanan seorg Ibu menyabung nyawa..

hafizmd said... Best Blogger Tips

As Salam Pn Kutu,

Bab teman meneman ni, saye mmg sengaja plan utk hantarkan isteri bersalin kat klinik swasta spya saya dapat teman isteri

Pengalaman pertama isteri bersalin di hospital gomen tanpa bertemankan saye cukup buat hati saye 'merayu2' utk temankan dia masa anak kedua...

alhamdulillah..dipermudahkan Allah utk teman dia..mmg tgk live macam mana isteri berkorban nyawa utk lahirkan zuriat..

sangat2 terkesan..ingat sampai sekarang =)

p.s-salam perkenalan dari saya, hafizmd

Marya Yusof said... Best Blogger Tips

Lucu pulak baca... Dulu operate hospital gomen mmg hubby tak dibenarkan masuk... yg kali ke dua ni insya'Allah operate atau tak mmg dia dibenarkan masuk tp tak tahulah dia nak temankan ke tak.. sb Iman xde org nak jaga w/pun ada yg offer... tp teringat masa lepas operate tu mil suruh kemas2 & bersihkan saya dia boleh terjegat kat pintu bilik air dgn muka yg cuak! hahaha... :D Agaknya kalau tgk saya bersalin normal mahu fengsan! :p

mama3heroo said... Best Blogger Tips

mmg wajar hubby teman semasa proses bersalin..biar dia sama2 merasai pengalaman tersebut..Alhamdulillah..tiga2 kali bersalin hubby teman dr awal hingga setel..dia cuma ilang sekejap utk solat je..he3

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

hubby cr pun takut darah...nurse suruh tengok dia tak nak terus keluar hihihi

n O e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

noe dua2 ikut tingkap...so x ada la episod teran meneran .. bilik ops tu pun hubby x leh masuk...tapi bab girl n boy tu...noe pun mcm tu...doktor 99% kata boy...kuar2 girl...hubby la seronok sgt sbb dia mmg nk girl..

sal ya said... Best Blogger Tips

kesemua anak husben ada sama. kurang jgk la skt tu sikit.

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

pndapat husna pasal suami teman dlm LR sgt bagus ok..kasik dya taw skit cemana org pompuan nih bersalin, perit jerih nak keluarkan budak tuh..so nnti time husna, husna nk dya pon tmankan husna..muahahaha..