Pixajoy

Tuesday, March 12, 2013

Home » Baby Stuff Listing : Done, Not, Not Necessary

Baby Stuff Listing : Done, Not, Not Necessary



Now dah 32 weeks. Cepatnya masa berlalu. Ni listing baby stuff yang aku senaraikan ikut keperluan aku. Boleh juga dijadikan panduan buat ibu-ibu bapak-bapak diluar sana. Yang bold done, hijau  not, akan beli nanti kalau perlu, merah tu pulak not necessary, maknanya tak payah beli sebab tak penting sangat pun. So far untuk baby stuff semua aku belum habiskan pun RM 1K, tak termasuk barang ibu. Nampak tak bagaimana aku berjimat? Yang penting kena bijak berbelanja!hiks..

Baby Clothes
  1. Baju Lengan Pendek Done
  2. Baju Lengan PanjangDone
  3. Rompers - Done 
  4. Seluar Pendek - Done
  5. Seluar Panjang - Done
  6. Sarung Tangan + Sarung Kaki - Done  
  7. Baby Socks - Done
  8. Baby Bip - Done 
  9. Sapu Tangan - Done ( beli Gerber set 8 helai)
  10. Barut  - Done ( beli baru 5 helai saja plus renew Aiman punya)
  11. Topi  - Done 
So far untuk baju aku hanya beli 4 pasang baju baru, sarung tangan dan sarung kaki 3 pasang. Yang lain semua renew Aiman punya pun ada lebih daripada 30 pasang. Jimat!

Diapering 

  1. Napkin - Done (Beli Pureen 1 pek 10 helai + beberapa helai renew Aiman punya) 
  2. Lampin pakai buang - Done (Beli dryers newborn)
  3. Cloth diapers - Done (beli 4 dari Gifts From Heaven, nanti akan tambah at least 10pcs lagi)
  4. Changing Mat - Done (renew Aiman punya)
  5. Wetbag - Done (beli Adora saiz XL untuk isi CD)
  6. Sabun Basuh Baju Baby - Done (pureen HAD)

Baby Care & Grooming 
  1. Bedak dan losyen - Done (johnson baby starter pack)
  2. Minyak Bayi - Done (yu yee)
  3. Tisu - Done (guna yang dah  sedia ada)
  4. Sikat - (Baby lepas cukur lambat je rambut nak tumbuh, tak perlu.hiks..) 
  5. Cotton Bud Done (dah ada banyak gila)
  6. Baby Nail Clipper Done (aku beli tommee tippee)
  7. Gripe Water - Done
  8. Termometer - Not necessary
  9. Vicks - Done
  10. Minyak Johnson baby - Done (untuk urut dan sapu rambut) 
Nursering 
  1. Selimut / Bedung - Done ( Beli 3 helai je cukup kot)
  2. Selimut Topi - Done (renew Aiman punya)
  3. Tilam dan bantal - Done ( Aiman punya set kekabu) 
  4. Katil Baby - Not necessary
  5. Kelambu - Done (pakai Aiman punya masih elok)
  6. Bakul Baju Kotor - Done (beli kat kedai 2 ringgit.hiks..)
  7. Storage Baju Baby - Done (beli dekat Tesco)
Feeding 
  1. Botol susu Free BPA - Done (beli anakku seketul je buat permulaan)
  2. Berus Pembersih Botol - Done (beli brand anakku jugak)
  3. Sabun basuh Botol - Done (aku beli pureen takde perisa)
  4. Nipple Cream - Not necessary (takde experience sakit jadi rasa tak perlu beli.hiks)
  5. Breast Pad Washable -  Done (Adora punya 4 pairs) 
  6. Breast Pad Disposal - Done (Autumnz punya sekotak 30 pcs)
  7. Breast Pump - Not ( beli lepas bersalin ikut keperluan, guna mermet je dulu)
  8. Cooler Bag Done ( beli autumnz)
  9. Breast Milk Storage Bottle - Done (beli autumnz set yg 10 pcs)
  10. Breast Milk Storage Bags - Done ( beli autumnz gak 25 bags + free 5 bags dari beli storage bottle)
  11. Nursing Pillow - Not necessary (pakai bantal biasa sudah!)
  12. Nursing Bra - Done ( aku beli dua pasang je)
  13. Nursing Cover - Not (akan beli lepas bersalin kalau perlu)
  14. Nursing Clothes / Wear - Not ( Nanti baru beli)
  15. Termos - Done ( Beli dekat PB hari tu)

Travelling 

  1. Diapers bag - Done (carters 5 in 1)
  2. Bottle warmer - Not ( beli lepas bersalin kalau perlu) 
  3. Baby seater - Not (kena beli lepas bersalin, perlu untuk hantar pengasuh dan angkut baby pergi kerja)
  4. Sleeping Mat with Mosquito net - (senang nak bawak balik kampung dan angkut kerja, beli nanti kalau perlu)
Bathing 
  1. Tuala Bayi - Done (Aku beli Fiffy dua pasang je).
  2. Besen Mandi - Not necessary (guna besen sedia ada)
  3. Sabun dan Syampu - Done (johnson baby starter pack)

Extra 

  1. Penyangkut Baju Berklip - Done (beli dekat Tesco)
  2. Mummy Diaper bag - (akan rembat nanti)
  3. Mainan Baby - beli lepas bersalin
  4. Bumbo Seat - Not necessary
  5. Baby Gym / Playmat -  Not necessary (main dengan abang Aiman sudah!)
  6. Stroller - Not necessary (mahal kot baby pakai kejap je.dukung la baru old school.hiks)
  7. Baby Sling - Not necessary (beli nanti kalau perlu)
  8. Bouncer - Not necessary
  9. Buaian - (akan beli lepas pantang tu pun kalau baby nak tido buai)



23 comments:

Sura Mohd said... Best Blogger Tips

seronok pulak nengok listing panjang ni..cam akak pulak yg nak dpt baby baru..hehehe..kilang kena tutup!dh 4!

Zura Zue said... Best Blogger Tips

byk jugak listingnye...

lizz said... Best Blogger Tips

bagus prepareawal2 kan..
bagus la buat list macam ni senangkan...memang jimat...

TiranaAduka said... Best Blogger Tips

salam puan kutu
Maaf lama tirana aduka tak masuk sini.
Dah nak ada beby upanya puan kutu..tahniah

iietamalek said... Best Blogger Tips

rindu masa preggy kan zhariff dulu.ade juga buat listing..hehe

Cho Zila said... Best Blogger Tips

akak duluupun tulis giniler .. diari mengandung akak penuh...
kalau der blog nak gak buat gini..

Nastyna said... Best Blogger Tips

Walaupun saya tak berkait dengan agenda listing ni, saya tetap belek satu2 senarai barang PK ni hihih suka saya tengok barang2 baby. Nampaknya almost done la persediaan yer.

Nora Karim said... Best Blogger Tips

wah... banyak betul ya... pada sayakan termometer tersangat2 lah pentingnya... sbb boleh pantau suhu badan anak2... kadang2 kita rasa badan anak tak panas tapi sebenarnya dia demam... org panggil panas dalam...

Marya Yusof said... Best Blogger Tips

As salam Murni,

8 weeks to go! weeeeee~~~ Seronoknyeee... mesti dah ada bau2 baby kan...wangi2... :))

Kami tak prepare apa2 pun lagi maybe tunggu 7 bulan baru nak full swings beli brg semua! Tapi list ni might be useful! Thank you :))

Ym.Bundle said... Best Blogger Tips

mak aihh banyaknye list ko..dah anak kedua pon banyak lagi ke kena beli..aku baru beli sikit2 je baju..

Izan Ishak said... Best Blogger Tips

panjang dan detail sekali list utk baby baru muni. kak izan pun baru2 ni beli sikit2 dan yang penting2 je. ada banyak juga benda yg tak diguna langsung atau guna sekejap sangat.

fieda said... Best Blogger Tips

alahai seronoknyer tgk list2 tu..mcm kak fieda la dulu...

GreenJade said... Best Blogger Tips

wah almost complete dah tu.sy baby 1st x byk xperience tu hari brg kecit2 mcm minyak2 baby n mak baby, jamu, bengkuk beli sehari sblom terberanak..dh tu teberanak awal 4 mggu pulak hihihihi

boleh simpan list for my next 2nd baby nanti...tq tq hihihihi

Mrs Lurve said... Best Blogger Tips

sy dh habis dkt rm1k pun huhuhuhuhu tue pun rasa dh berjimat..itu pun belum beli sepenuhnya lg keperluan bfeed

Munnafendy said... Best Blogger Tips

sy awal2 dh booking breastpump sblm beli bju2 baby...punya lah semangat nk breastfeed!

niat dh lama tanam. tinggal nak istiqamah je..huuhu

*kalo nk fully bf rasanya nursing bra kena tmbh lg tu..2pasang xckup rasanya..

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Nora Karim

ye ek..tp sy klu anak demam sikit je mmg bawak g klinik terus..:)

Puan Kutu said... Best Blogger Tips

@Munnafendy

yup nti pas bersalin beli lg..skang cukup la dua.dlm pantang mmg selesa je klu tak pakai bra klu kt rumah.haha

Masya said... Best Blogger Tips

murni dah nak bersalin sy jugak yg xde rezeki lg .... panjang btl list nya yer..

sal ya said... Best Blogger Tips

list jgn tak list.

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

seronoknya.....tumpang seronok untuk pk..

LiYa HaNiF :: said... Best Blogger Tips

wah listing... bagus.. bagus..

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

nnti in the future boleh refer sini jelaaa..hehe..

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

kalau muni dh ajar dlm pentang xtido buai, insyaAllah baby xnak tido buai.. cam saya, alisha n aqilah mmg sy xajar tido buat.. bukan pe, kalau tido buai ni, susah kita nak gerak g mana2, nanti asal nak tido je cari buai