Pixajoy

Sunday, March 24, 2013

Home » Memudahkan Bersalin : Minyak Selusuh, Air Zam-zam, Kurma

Memudahkan Bersalin : Minyak Selusuh, Air Zam-zam, Kurma



Seronok juga bila ada geng untuk berkongsi cerita pasal pregnancy, checkup, deliver and parenting. Kak Imah (officemate) sama-sama pregnant anak ke 2. Cuti bersalin kami pun lebih kurang sama. Even Kak Imah tua 3 tahun dari aku, anak sulung beliau baru setahun lebih. Hampir tiga tahun berumahtangga baru dikurniakan zuriat. Tup-tup senang pulak lekat lagi sorang. Ni la orang panggil rezeki.




Air zamzam ni Kak Imah bagi. Minyak selusuh ni pun sama. Kurma memang aku dah amalkan makan sepanjang pregnant. Kata Kak Imah bila dah kontraksi, minum minyak selusuh ni di ikuti dengan kurma dan air zam-zam. Lagi satu sebelum ke hospital, bancuh air teh dengan telur ayam untuk beri tenaga. Semua ni hanya usaha kita untuk memudahkan bersalin, selebihnya doa dan tawakal je la agar dipermudahkan dan selamat semuanya nanti. 

Banyaknya benda nak kena telan.hiks..





13 comments:

Rapunzeel Cikilolo said... Best Blogger Tips

air teh cmpur telur ayam??

Allah, mual...

umi alya said... Best Blogger Tips

akak xderpn guna air selusuh, alhamdulillah, dipermudahkanNya..

mudah2an PK pn gitu juga, sama2 kita doakan, aamiin...

Nastyna said... Best Blogger Tips

Nasib baik kena telan yg best2 jugak PK, tapi telur ayam tu... telan jer la. hehehe.
Best kan ada gang pregnant, hihihi semoga dipermudahkanNya.

Che Rosliza Che Mat said... Best Blogger Tips

Banyaknya pk...mudah-mudahan mudah bersalin nanti..

Masya said... Best Blogger Tips

insyaallah moga dipermudahkan yer... usaha itu penting, baby sihat dapat bersalin normal iu dah cukup baik..

izan mama mia said... Best Blogger Tips

mg mudah bersalin nnt

IntaNBerliaN said... Best Blogger Tips

harap2 semuanya dipermudahkan

n O e s u h a i m i said... Best Blogger Tips

air teh ngan telur ayam??? 1st time dengar..

fatin amalina husna said... Best Blogger Tips

haish..mcm perit je dgr org mengandung nih kan..mcm2 kena telan..>.<

k emma said... Best Blogger Tips

@Rapunzeel Cikiloloakak pun telan tlur gak dlu tp + milo panas2..memang bertenaga

Anonymous said... Best Blogger Tips

akak pun dlu + milo panas & tlur..memang bertenaga@umi alya

Ninja Saga Hack said... Best Blogger Tips

akak pun dlu+ tlur + milo panas tu..sedap..memang bertenaga

QasehnyaRania said... Best Blogger Tips

apa rasanya pk air teh + telur tu?